USA Today Sports
LJUBAV JE PUKLA

ŠOK U CLEVELANDU Kyrie Irving više ne želi igrati s LeBronom Jamesom! Jednom od najboljih NBA playmakera dosadilo je biti drugi

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 23. srpanj 2017. 14:55

Dan nakon što je navijače Cavaliersa razveselila vijest da bi u Cleveland mogao doći Derrick Rose, koji bi bio ozbiljno pojačanje za momčad uvjerljivo poraženu u velikom finalu od Warriorsa, stigao je puno veći šok. Kyrie Irving, Clevelandov prvi pick drafta 2011, od prošle godine NBA prvak i olimpijski pobjednik, igrač koji je u protekloj sezoni zabijao 25,2 poena po utakmici, od Cavaliersa je zatražio - trade!

Vrhunac je to turbulentnog razdoblja koje traje u Clevelandu otkad je završila sezona. Prvo je otkaz dobio generalni menadžer David Griffin, pa se vlasnik Dan Gilbert nije uspio dogovoriti s Chaunceyjem Billupsom, koji je bio prvi i jedini izbor za Griffinova nasljednika, kako vrijeme prolazi, sve se glasnije šuška da LeBron James dogodine sigurno ponovo napušta Cavalierse, a sad je na izlaznim vratima Irving. Ako mu, naravno, klub ostvari želju jer ovo je samo to - želja.

Klub odlučuje

Irving je naime još dvije godine pod ugovorom potpisanim 2014. za 94 milijuna dolara. Zanimljivo, taj je potpis stigao samo nekoliko tjedana prije no što se u Cleveland vratio LeBron James, s kojim Irving nakon tri uzastopna nastupa u velikim finalima i naslova prvaka 2016. više ne želi igrati.

Tako se barem tumači ovaj zahtjev, koji je Kyrie Irving još prošli tjedan iznio vlasniku Gilbertu, uz navodni popis klubova u koje bi volio biti mijenjan, a to su San Antonio, New York, Miami i Minnesota.

Sve je to razljutilo Cavalierse, koji nikako nisu željeli da stvar postane javna jer tako Irvingova vrijednost na tržištu pada, odnosno u Clevelandu imaju daleko manje prostora za manevar jer nijedan NBA klub ne želi nezadovoljnog igrača. Ne žele to ni prošlogodišnji prvaci, ali oni se isto tako mogu odlučiti zadržati svog ponajboljeg igrača i nadati se da sve ovo neće ostaviti traga na momčadi.

Doduše, teško je vjerovati u takav rasplet, pogotovo jer je ova vijest nespremnog dočekala čak i LeBrona Jamesa, pa se stječe dojam da odnos njih dvojice nije baš sjajan.

- Kad u tvoju momčad dođe nevjerojatno velik igrač kao što je LeBron, a sebe također smatraš velikim, nije lako napraviti korak natrag i promatrati što se događa. Naći ravnotežu u svemu tome stvarno je teško zbog velike vjere u sebe, samopouzdanja... Ja sebično želim baš uvijek cijelom svijetu pokazati tko sam i što sam.

Anthony kao opcija

Ovo je Kyrie Irving govorio za vrijeme ovogodišnjeg NBA finala, ali nitko nije između redaka pročitao što bi se moglo dogoditi. Odnosno, nitko nije mogao ni pomisliti da će samo nekoliko tjedana kasnije poželjeti otići iz kluba u kojem je od prvog dana NBA karijere i napustiti momčad s kojom je u posljednje tri godine, uključujući doigravanje, ostvario 204 pobjede u 305 utakmica nakon kombiniranih 78-152 u prve tri sezone.

Međutim, pobjede više nisu presudne za Irvinga, koji s prstenom prvaka sada želi graditi svoje nasljeđe daleko od Jamesa.

Što se tiče Clevelanda, tu je najvažnije pitanje što može dobiti za jednog od najboljih NBA playmakera. Opcija je svakako Carmelo Anthony, pogotovo jer se New York nalazi na popisu Irvingovih želja, Spursi recimo mogu ponuditi paket u kojem bi bili LaMarcus Aldridge i Danny Green ili Patty Mills, Minnesota bi pak u trade vjerojatno morala uključiti Andrewa Wigginsa (nemoguće je da u tom slučaju zadrže i njega i Karla-Anthonyja Townsa), ali i playmakera Jeffa Teaguea, koji ne može biti mijenjan do 15. prosinca jer je ovo ljeto potpisao za Wolvese kao slobodan igrač. Iz Miamija bi se Cavsima eventualno isplatilo dovesti centra Hassana Whitesidea ili pak uzeti paket u kojem bi uz Gorana Dragića bili Tyler Johnson i(li) Justise Winslow.

Sve navedeno ne bi bilo jednaka vrijednost, ali takvo je što ionako nemoguće dobiti za Irvinga. Još jedna sapunica u NBA ligi tek je počela...

Linker
23. travanj 2024 13:31