Stacy Revere AFP
BILO JE UZBUDLJIVO

SUSRET NAJVEĆIH ZVIJEZDA SVJETSKE KOŠARKE PO NOVIM PRAVILIMA JE PUN POGODAK Momčad LeBrona Jamesa slavila u dramatičnoj završnici All-star spektakla

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. veljača 2020. 09:22

U Chicagu je završen trodnevni festival onog najboljeg što košarka može ponuditi. Tradicionalnom NBA All-star utakmicom između momčadi LeBrona Jamesa i Giannisa Antetokounmpa stavljen je pečat na događanja NBA-zvijezda. Team James svladao je Team Giannis sa 157:155, a bio je to prvi All-star dvoboj odigran po novim pravilima.

Naime, svaka četvrtina igrala se kao posebna mala utakmica, a pobjednik svake od prve tri četvrtine zaradio je po 100.000 dolara u dobrotvorne svrhe za svoju momčad. Nakon tri četvrtine po uobičajenih 12 minuta, četvrta se igrala bez vremenskog ograničenja, a pobjednik je bila ona momčad koja je prva došla do zadanog broja koševa.

On se određivao zbrojem svih koševa po četvrtinama vodeće momčadi i dodavanjem tom zbroju broja 24 u čast preminulog Kobea Bryanta.

Stacy Revere/Getty Images/AFP
Stacy Revere AFP

Rezultat je tako do ulaska u zadnju četvrtinu bio 133:124 za momčad Giannis, a njoj se dodao broj 24 pa se igralo do 157. Posljednji poeni na utakmici bili su postignuti iz slobodnih bacanja Anthonyja Davisa. Briljirao je Kawhi Leonard s 30 koševa (šut 11/18, trice 8/14), sedam skokova i četiri asistencije čime je odnio titulu MVP-ja susreta. Luka Dončić je ubacio osam koševa, a Nikola Jokić pet.

Utakmica je zapravo predstavljala odavanje počasti tragično preminulom Kobeu Bryantu koji je poginuo u padu helikoptera 26. siječnja zajedno s 13-godišnjom kćerkom Giannom i još sedam putnika.

Jonathan Daniel/Getty Images/AFP
JONATHAN DANIEL AFP

"Nikada nećemo vidjeti igrača poput Kobea", izjavio je Magic Johnson prije utakmice. "Ovo je teško vrijeme za cijelu NBA obitelj." Počast je odana i bivšem NBA povjereniku Davidu Sternu koji je preminuo 1. siječnja.

U znak počasti Bryantu svi igrači Zapada nosili su na dresu broj 24 kojeg je zadnjih deset godina nosio Bryant u LA Lakersima, dok su u momčadi Istoka svi igrači nosili broj 2 kojeg je nosila Bryntova kćer, također košarkašica. Također, publika u United Centru je prije početka utakmice osam sekundi bila u tišini. Bryant je prije broja 24 na dresu nosio broj osam.

Bryant je prvu All Star utakmicu odigrao 1998. sa samo 19 godina, kao najmlađi košarkaš kojem je to uspjelo. Ukupno je 18 puta biran u All Star momčad i drugi je iza Kareem Abdul-Jabbara koji je tu čast imao 19 puta. Također, četiri je puta osvajao nagradu za najboljeg igrača All Star utakmice.

Linker
26. travanj 2024 04:31