Kevin Jairaj-USA TODAY Sports / Reuters
ZAUVIJEK POVEZANI

TKO ĆE BITI BOLJI, 'NOVI DRAŽEN PETROVIĆ' ILI 'NOVI STEPHEN CURRY'? 'Malo je igrača koji su iz Europe došli u NBA, a bili su uspješniji od Luke'

NBA Nakon što su u večeri drafta Atlanta i Dallas razmijenili treći (Luka Dončić) i peti (Trae Young) pick, usporedbe ove dvojice igrača postale su neizbježne
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 24. listopad 2018. 12:43

Kako je prije ovogodišnjeg NBA drafta bilo jasno da će u Sunse kao prvi pick otići Deandre Ayton, koji osim argumenta da je kao student sveučilišta Phoenix u Arizoni postao “domaći dečko” ima 213 centimetara, a to je uvijek na cijeni, najvažnije pitanje je bilo gdje će završiti Luka Dončić, vjerojatno najkompletniji (osim talenta sa 19 ima i gomilu iskustva) europski igrač koji se ikad prijavio za draft. S etiketom “novog Dražena Petrovića” zataknutom od strane brojnih europskih, a pogotovo medija u regiji, mladi Slovenac (19) nije pretjerano impresionirao Amerikance kojima kontinentalni naslovi s reprezentacijom i Realom nisu zvučali kao nešto spektakularno...

Dončić trenutačno bolji

- Malo je igrača koji su iz Europe došli u NBA, a bili su uspješniji od Luke - objašnjava Rick Carlisle, trener Dallasa koji je u večeri drafta napravio sve da bi došao do Dončića.

Iako su birali tek kao peti, Mavericksi su iskoristili glupost Sacramenta (izabrali Marvina Baglyja kao drugog) i napravili trade s Atlantom u kojem su za Dončića dali zaštićeni (od 1. do 5. mjesta) pick prve runde sljedeće godine i Traea Younga kojeg su izabrali kao petog. I time su se karijere ove dvojice igrača zauvijek povezale.

Ono što je pak odmah postalo jasno je da su Mavsi dobili boljeg igrača jer Dončić je u ovom trenutku miljama ispred Younga, koji se tek treba razviti kao košarkaš. A potencijal “novog Stepha Curryja” je zastrašujući i demonstrirao ga je u noći s nedjelje na ponedjeljak po hrvatskom vremenu. Atlanta je protiv Clevelanda ostvarila prvu pobjedu sezone zahvaljući tome što je Trae Young stavio 35 poena (šest trica) i podijelio 11 asistencija te na taj način uspio ono (najmanje 35 poena i 10 asista) što su kao rookieji prije njega napravili samo Allen Iverson, LeBron James i baš Steph Curry.

- Trae je neustrašiv, vidio sam to još ljetos kad smo trenirali zajedno - kaže Kent Bazemore, jedan od rijetkih veterana u Atlanti.

- Jednostavno moraš poštovati kad se netko tako mlad odmah nametne, makar je svemu pristupio nenametljivo.

Sve to ne znači da u Dallasu već “režu žile” što su Younga dali za Dončića. Dapače. Jer Luka je Mavericksima prvu pobjedu donio dan ranije kad je zabio 26 poena Minnesoti, a veliki dio onoga što je donio u NBA ligu pokazao je još tijekom predsezone.

Young može više napredovati

Međutim, odgovor na pitanje je li bolji novi Dražen Petrović ili novi Steph Curry dobit ćemo tek u sljedećim godinama kad Dončić i Young realiziraju svoj potencijal. Ono što se već sad može zaključiti je da Young ima puno više prostora za napredak zato jer je Dončić veliki dio svog potencijala već realizirao. Slovenac je u prednosti i zbog fizičkih predispozicija s obzirom da prije Curryja nitko u NBA ligi nije uspio - ako govorimo o najvišoj razini - s tako krhkom građom, a i nasljednik se još uvijek čeka...

Trae Young može biti taj, pokazao je to tijekom svoje jedine sezone na sveučilištu Oklahoma gdje je zabijao 27,4 poena, uz 8,7 asista po utakmici, ali isto tek treba potvrditi “među velikim dečkima” protiv kojih je Dončić igrao protekle tri godine na Starom kontinentu.

- Nije pošteno prema Youngu uspoređivati ga s Dončićem za kojeg je Atlanta dobila dva igrača s obzirom da će taj pick postati baš to, još jedan igrač. I zato mislim da je trade bio dobar, makar je Luka trenutačno bez sumnje bolji košarkaš koji će Dallasu već kao rookie donijeti dosta pobjeda - istaknuo je Paul Pierce, legenda Celticsa koji je nedavno postao televizijski analitičar.

Linker
26. travanj 2024 22:58