Harry How AFP
ILI ODGODA ILI OI BEZ NBA

U SAD-U ODGOĐENA SVA SPORTSKA NATJECANJA NA DVA MJESECA Sad je jasno da od NBA igrača na oi neće biti ništa, evo kad bi se mogla vratiti najjača liga

Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 16. ožujak 2020. 09:55

Kao uglavnom i cijeli svjetski sport, i NBA liga je zaključala svoja vrata zbog koronavirusa. Nakon što je objavljeno da je košarkaš Utah Jazza Rudy Gobert zaražen ovim virusom, uslijedila je promptna reakcija lige i NBA utakmice su odmah odgođene.

Prva vijest je bila da se utakmice odgađaju na minimalno mjesec dana, ali čelnici NBA lige svjesni su da bi cijela situacija s globalnom pandemijom mogla potrajati dosta više pa se raspravlja o novim mjerama, odnosno o tome da bi stanka mogla potrajati dosta duže. Tako poznati ESPN-ov novinar Adrian Wojnarowski javlja kako čelnici lige i vlasnici klubova trenutno rade po scenariju da bi se liga mogla nastaviti najranije sredinom lipnja.

To bi značilo da bi sezona završila puno kasnije nego što je inače slučaj, a klubovi su dužni vodstvu lige poslati slobodne termine u dvoranama za lipanj, srpanj i kolovoz. Doduše, to i ne moraju biti njihove 'glavne' dvorane, nego se priča i o mogućnosti igranja u puno manjim dvoranama jer je jedan od scenarija nastavak igre bez gledatelje. Wojnarowski donosi kako se o nastavku igranja pred gledateljima trenutno ne raspravlja iako će to donijeti ogromne gubitke ligi. No, spašavanjem sezone i tv-prijenosima utakmica ti gubitci bi ipak bili manji. NBA će ovih dana izaći i s prvim projekcijama gubitaka koji će se osjetiti i na ugovorima za sljedeću sezonu. Naime, salary cap se projektira na osnovi prihoda koje NBA liga ima, pa će sljedeće sezone igrači koji ovog ljeta ostaju bez ugovora dobiti manje ugovore nego su očekivali.

Igranje NBA lige do kolovoza definitivno bi značilo da na Olimpijskim igrama u Japanu, ako se one održe prema kalendaru, neće biti najboljih svjetskih košarkaša. No, ionako je teško očekivati da se najveća globalna svjetska sportska smotra od 24. srpnja do 9. kolovoza iako su japanske vlasti objavila kako pripreme za OI teku po planu.

Inače, NBA igračima je liga prvotno zabranila da putuju van gradova u koje su smještene njihove momčadi, ali to je sada promijenjeno. Igrači mogu putovati unutar SAD-a, ali za svako putovanje su dužni obavijestiti svoje momčadi. Strogo je zabranjeno igračima putovati u Europu i Aziju, a takvo putovanje bi im moglo donijeti i velike financijske gubitke.

Igrači su dobili i dozvolu za individualne treninge u trening kampovima klubova, ali je čelništvo lige preporučilo da se u takvim situacijama maksimalno smanji broj osoblja uključenih u pojedini trening. S takvim treninzima je već počeo Lonzo Ball iz New Orleans Pelicansa, a klubovima je i dalje strogo zabranjeno održavanje zajedničkih treninga.

Podsjetimo kako su od koronavirusa osim Goberta zaraženi i njegov suigrač Donovan Mitchell te Christian Wood iz Detroit Pistonsa.

Američki CDC odgodio sva sportska događanja na osam tjedana

Američki Centar za spriječavanje i kontrolu bolesti (CDC) je u nedjelju objavio da se svi sportski događaji u SAD-u i sva veća okupljanja odgađaju na sljedećih osam tjedana.

"Velika okupljanja ljudi na sportskim natjecanjima i drugim dogđajima pomažu u širenju koronavirusa", priopćeno je iz CDC-a.

Razdoblje od osam tjedana trajat će do 8. svibnja, piše u ponedjeljak "Los Angeles Times".Taj datum je kasniji od predviđanja različitih liga (NBA, NHL, NFL, MLS ...) pa će NBA i NHL morati birati između jako skraćene sezone ili ljetnog prvenstva.

Kako su se prošli tjedan počeli prekidati sporta natjecanja u SAD-u i NBA i nogometna liga MLS su najavili pauzu od najmanje 30 dana. MLB je objavio da će sezona početi dva tjedna kasnije nego što se očekivalo 9. travnja, a sada se čini da baseball liga, s obzirom na trotjedni proljetni trening, neće započeti prije 1. lipnja, dodaje "Los Angeles Times".

Linker
26. travanj 2024 16:14