reuters, USA Today, eph, sn ilustracija
SEDAM APSOLUTNIH VELIKANA

VELIKA ANKETA SPORTSKIH NOVOSTI: 'PLAVI ANĐEO' OBJAVIO KRAJ I OSTAVIO VJEČNO PITANJE Tko je za vas najveći europski košarkaš svih vremena?

Legendarni njemački košarkaš Dirk Nowitzki najavio je noćas oproštaj od profesionalnog igranja nakon 21 sezone provedene u Dallas Mavericksima, a njegov odlazak ponovno je aktualizirao pitanje - tko je najbolji europski košarkaš svih vremena? Pitanje je vječno, redovno izaziva polemike, a mi vam u anketi na izbor nudimo sedam apsolutnih velikana.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. travanj 2019. 14:22

Sinoć se dogodilo ono što smo i očekivali – Dirk Nowitzki je objavio kako odlazi u košarkašku mirovinu. Nije njemački košarkaš učinio to kako je, primjerice, napravio Dwyane Wade koji je uoči početka sezone objavio da neće igrati nakon ljeta 2019. pa je cijelo vrijeme bio u svojevrsnoj oproštajnoj turneji. Wade je tako dobivao pažnju od strane svih NBA momčadi tijekom cijele sezone, a Dirk je ipak odlučio oproštaj napraviti na svoj način, bez velike pompe i sa službenom objavom uoči posljednje domaće utakmice Dallasa u sezoni. Naravno da se sve prije znalo, ali nada je ipak postojala. Uostalom, i sami navijači Mavericksa su na početku sinoćnje utakmice protiv Phoenixa skandirali 'One more year', a nakon što je Nijemac uzeo mikrofon u ruke i objavio svoju odluku, skandiranje se pretvorilo u 'We love you, Dirk'.

A navijači Dallasa itekako imaju zašto voljeti 'Plavog anđela' koji je u NBA ligu došao 1998. godine. Nowitzki im je donio jedini NBA naslov, onaj iz 2011. kada je i proglašen MVP-em finala protiv Miami Heata, a s 21 godinom lojalnosti je postao igrač koji je najduže vremena proveo u jednom klubu u povijesti lige. U Teksasu su tako imali priliku uživati u majstorijama jednog od najvećih svjetskih košarkaša svih vremena, a Nowitzki u mirovinu za mnoge odlazi kao najveći Europljanin koji je ikada igrao ovu igru.

Oko ovog izbora uvijek će se voditi puno prijepora, pogotovo u državi koja je imala Tonija Kukoča, Dražena Petrovića i Krešimira Ćosića, ali sve ono što je Nowitzki napravio u karijeri ne ostavlja previše predmeta raspravi. Osim što je Nijemac bio najzaslužniji za NBA naslov svoje momčadi, u povijest ulazi kao trenutno šesti strijelac u povijesti NBA lige. Ispred njega su samo Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant, LeBron James i Michael Jordan, a to dovoljno govori o napadačkim kvalitetama Nowitzkog. Ako ćemo Dirka uspoređivati s drugim europskim NBA igračima, onda je on postigao gotovo 11.000 poena više od Pau Gasola koji se nalazi na drugom mjestu.

Nowitzkom svakako treba dodati i činjenicu da je 2007. proglašen MVP-em NBA lige, a 4 puta je izabran u najbolju petorku godine. Ima i 14 izbora na All-Stars, a puno je važnija činjenica da je jedan od samo sedam igrača u povijesti lige koji je upisao jednu '50-40-90' sezonu. Te brojke označavaju da je imao najmanje 50% šuta iz igre, 40% za tricu i 90% s linije slobodnih bacanja. Svi ostali igrači u tom 'klubu' su bekovi ili u najboljem slučaju 'trojke', a samo je Nowitzki igrao pod košem.

Svim uspjesima u NBA ligi Nowitzki može dodati i one na reprezentativnom planu. Kada se zna da je Njemačku vodio do brončane medalje na Svjetskom prvenstvu 2002., odnosno do srebrne na Eurobasketu tri godine kasnije, onda ni tu razloga za kritiku nema. Svaka čast svim ostalim njemačkim košarkašima koji su igrali na tim natjecanjima, ali medalje su Nijemci osvojili isključivo zbog Dirka.

'Plavi anđeo' se sinoć emotivno oprostio od navijača Dallasa, a ostalo je samo da večeras odigra posljednje NBA minute na gostovanju kod San Antonio Spursa. Nakon toga bi i službeno mogla završiti rasprava o tome tko je najveći europski košarkaš svih vremena. Emocije ostavimo po strani...

Linker
16. travanj 2024 19:00