Getty Images
KONAČNA PROCJENA

VELIKA HRVATSKA NADA I SIN NAŠEG POZNATOG KOŠARKAŠA DOŽIVIO NEŠTO POSEBNO Cijeli stožer predvođen legendarnim Larryjem Birdom se 'poredao' zbog Hrvata

NA RADARU PACERSA Kompletan stožer kluba u kojem je protekle dvije sezone odigrao Bojan Bogdanović na individualnom treningu proučavao potencijal nadolazećeg hrvatskog NBA igrača
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. lipanj 2019. 17:31

Luka Šamanić radi ozbiljan posao u SAD-u gdje čeka 20. lipnja NBA draft. Nakon sjajnog dojma na Chicago Combineu Šamanić je trenirao u Wasserman kampu u Los Angelesu, a zatim je počeo obilaziti klubove.

Prva adresa na kojoj je bio predraft kamp bili su San Antonio Spursi, zatim je Šamanić pokušao svoje potencijale pokazati i u kampu aktualnih NBA prvaka Golden State Warriorsa, a nakon toga je bio i s Utah Jazzom.

Međutim, kad je stigao u Indianapolis, dogodilo se nešto na što nije računao. Pacersi su Šamaniću zakazali individualni trening. Obično na kampove dolazi više igrača, no ovdje se kompletan stožer - a među njima je bio i legendarni Larry Bird koji više nema formalno funkciju u klubu, ali je onaj čija se riječ i te kako poštuje - poredao uz teren i gledao uživo mogućnosti Luke Šamanića.

Veliki potencijal

Pacersi imaju 18. pick prve runde, a kako su Šamaniću pristupili i s obzirom na to da su na svim društvenim mrežama koje kontroliraju objavili nekoliko slika s treninga, pa i intervju s našim igračem, dovoljno će reći kako je 19-godišnji Hrvat vrlo zanimljiva opcija za klub u kojemu je lanjske dvije sezone, a mogao bi još pokoju, odigrao Bojan Bogdanović.

Screenshot/Arhiva
Arhiva

U Pacersima znaju da je Luka Šamanić, prije svega, veliki potencijal, takvim su ga i predstavili i nitko ne očekuje da bi naš reprezentativac mogao već sljedeće sezone u NBA ligi ostaviti veliki trag.

Razlog zbog kojega je uključen radar Pacersa leži i u činjenici da je njegovu momčad na Chicago Combineu vodio David McClure, jedan od asistenata u Pacersima, ali i čovjek koji je bio uključen u rad u St. Vincent trening centru sa Šamanićem.

- Mislim da sam ovaj trening odradio dobro. Mogu i bolje, osjećao sam se malo umoran, ali nadam se da sam se dopao - rekao je Šamanić za službenu stranicu Pacersa odmah nakon odrađenog treninga.

Uzor Kevin Durant

Ono što je zapelo za oko jest Šamanićeva svestranost, mogućnost igranja na obje strane terena, ali i potencijal za igranje obje visoke pozicije.

I u Pacersima su znali za Lukin background. I za tatu Marka.

- S ocem imam poseban odnos. Obično kad ti je tata košarkaš, kao što je bio moj, sve se vrti oko košarke. Kod mene to nije bio slučaj, pričao bi samo kada bih ga pitao. Više mi je davao savjete o tome kako se ponašati, kakav pristup imati na terenu, kakav biti izvan terena, kako biti dobra osoba. I nije me gurao u košarku. Iako je, na kraju, to ispala košarka. No, i da sam završio u nogometu, rukometu, čemu već, bilo bi O.K.

Pitali su ga i tko mu je uzor.

- KD, bez dvojbe.

Naravno, mislio je na Kevina Duranta. Iako, po stilu igre Šamanić je, kažu na stranici, spomenuo i Giannisa Antetokounmpa i Kristapsa Porzingisa. Ne i Bojana Bogdanovića, a to je prva poveznica Hrvatske i Pacersa u Indianapolisu.

- On je 11 godina stariji od mene, nismo se upoznali, ali pratio sam Pacerse zbog njega.

Dobre ocjene

Što bi mogao donijeti onoj momčadi koja ga izabere na draftu?

- Pomoći ću koliko mogu, prije svega u obrani i svojom energijom, ali i svojom vještinom pomoći i u napadu. Mogu šutirati, mogu preuzimati u obrani, štogod bude trebalo, ja ću se truditi...

Iako je još lani bio portretiran kao lottery pick, pa je onda spuzao po prognozama i do sredine druge runde, sada je, s obzirom na dobre ocjene tijekom predraft kampova, prilično jasno da bi mogao biti izabran krajem prve runde.

- Nema mnogo razlike između toga hoću li biti 28. ili 32. pick. Možda je, ako je na tom 32. mjestu bolja organizacija, čak to i bolji izbor za mene, možda bi to značilo da ću imati bolje šanse za svoju karijeru.

No, naglasio je:

- Naravno, volio bih biti izabran u prvoj rundi. Mislim da to i zaslužujem.

A sve to saznat ćemo vrlo brzo. Jer, NBA draft je za tjedan dana, 20. lipnja. I posve je jasno da će nakon njega Hrvatska dobiti svog sedmog NBA igrača u sljedećoj sezoni. Nakon Indianapolisa, Šamanić će do odlaska u New York na NBA draft posjetiti još kampove Philadephije, Atlante (imaju 8., 10. i 17. pick!) te Milwaukeeja.

Linker
19. travanj 2024 04:39