screenshot facebook
ŠTO JE NJIMA OVO TREBALO?

VELIKI TRANSFER SMRDIO JE OD SAMOG POČETKA Zašto se nitko nije upitao zbog čega bivša NBA zvijezda dolazi u Zadar igrati za smiješno malu lovu?

Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 08. listopad 2018. 20:25

Silno oduševljenje koje je nastalo nakon vijesti kako će Zadar napraviti senzacionalan posao dovođenjem Glena Davisa, bivšeg NBA prvaka, rasplinulo se u svega nekoliko dana, jer je Amerikanac krenuo u smjeru kojem se nisu nadali zadarski pregovarači. Istina, službeno je zaveden ugovor i prema riječima odgovornih, Zadar neće pretrpjeti nikakvu financijsku štetu, međutim, u javnosti su razmišljanja podijeljena i mnogi se pitaju - što je nama ovo trebalo!?

No, valja poštovati i procjenu kluba u kojem su vjerovali kako su uz igračku kvalitetu, dobili i marketinšku priču. Kakva su iskustva Giuseppea Giergie, s dovođenjem Amerikanaca?

Igrača treba dobro upoznati

- Uh, riječ je o jako skliskom području jer je puno čimbenika koji odlučuju o tome. Prvo i osnovno je da znate što tražite, a da biste to znali, morate dobro poznavati košarku. Nadalje, jako su bitne veze, ljudi koji će vam ponuditi pravu informaciju o igraču koji vas zanima. Bez toga se uopće ne može krenuti u posao - veli Pino.

U potrazi za centrom, Zadranima je netko preporučio Davisa. Kako je vrijeme do početka sezone curilo brže nego što su očekivali “zagrizlo” se za igrača s velikim NBA iskustvom. I pogriješilo...

- Kad imate takvu ponudu, onda se odmah morate zapitati zašto igrač koji je do prije koju godinu imao NBA ugovor s milijunskim iznosima, uopće želi doći u njemu nepoznatu zemlju. Prvi zaključak vam mora biti kako nije u skladu s logikom da se igrač odluči igrati za novac koji mu je donedavno virio iz lijevog džepa - misli Giergia.

U ulozi trenera, kasnije i sportskog direktora, Pino je također angažirao Amerikance te ističe kako su mu u tome pomagali iskreni prijatelji.

- Morao sam ići u “dubinsko” snimanje sve do početaka na sveučilišnoj košarci i tamo prikupljati kakve su karakterne osobine igrača. Jer, može on biti ne znam koliko dobar igrač, međutim, ako nema vrijednosti koje zahtijeva momčadski sport, onda nema sreće. Nerijetko se kod mnogih uoče sklonosti raznim opijatima i učas imate veliki problem. Zato su potrebni sati i sati da biste provjerili igrača. Često igračka kvaliteta nije upitna, ali se kasnije kad već potpišete ugovor, pojavljuju njihove “mušice”. Ne krijem, kod igrača koje sam znao angažirati kvaliteta nije bila upitna, međutim, znali su na površinu isplivati svakojaki detalji.

Boston Celtics' Glen Davis (L) makes his game-winning shot against the Orlando Magic at the conclusion of Game 4 of their NBA Eastern Conference basketball playoff series in Orlando, Florida May 10, 2009. Davis is defended by the Magic's Rashard Lewis (9).    REUTERS/Kevin Kolczynski (UNITED STATES SPORT BASKETBALL)
REUTERS/Kevin Kolczynski

O manama nitko ne priča

Ništa manje bitno nije ni tko je menadžer, veli Pino te ističe, postoji li kod njega iskrenost ili samo stara dobra poslovica - neka drži vodu dok majstori odu.

- Nitko od njih neće ništa loše reći o igraču kojeg nudi, priča se samo o vrlinama, o manama gotovo ništa, jer njima je važno napraviti posao - kaže Pino kojeg je više iznenadio angažman Davisa nego njegov naprasni odlazak.

- Realno je bilo upitati se zašto nakon trogodišnje stanke dolazi u Zadar ako je prije tridesete rekao zbogom profesionalnoj košarci. Nešto je smrdjelo od početka - drži Pino, koji je istaknuo kako hrvatski klubovi u utrci za NBA igračima zauzimaju posljednja mjesta.

Pipan ga poslao po opremu

Davis se preko društvenih mreža ružno ponio prema treneru Alešu Pipanu, koji mu je odmah na prvom susretu dao do znanja tko je gazda u momčadi, jer je Glena vratio u svlačionicu po opremu iako je on računao da će prvi trening pratiti s tribina.

- Ispričavam se svim navijačima Tornada. Razlog zbog kojeg smo u ovoj situaciji je što Zadar ima puno unutarnjih problema u smislu da im je organizacija sranje. Također, trener ne voli svoje igrače. Urla i vrišti na njih. Ne želim biti u takvom programu gdje me neće platiti, kad znam kakav sam igrač. Treba vam novi trener jer ovaj tretira igrače kao govna. Niko ne želi igrati za njega - rekao je Davis u video poruci.

- To nikako ne odobravam i to je krajnje nepristojno. Ali, moram kazati kako su neki treneri skloni ponašanju “krotitelja zvijeri”, nastoje da igrači razmišljaju njihovom glavom a ne svojom. To nije dobro za košarku, igrač mora imati slobodu u igri. Isto tako igrač mora znati i pravila pristojnosti - zaključio je Giergia.

Linker
26. travanj 2024 02:09