Bill Streicher / USA Today Sports / Reuters
NBA LIGA

VIDEO: EPSKI OGLED ŠARIĆA I NURKIĆA Sjajni Dario postavio rekord karijere, Jusuf utakmicom života odveo Blazerse prema pobjedi u produžetku!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 10. ožujak 2017. 08:16

Prije tri godine Dario Šarić i Jusuf Nurkić bili su stožerni igrači Cibone i Cedevite. Noćas su bili ključni igrači dvije NBA momčadi, Philadelphia 76ersa i Portland Trail Blazersa.

U sjajnoj, izjednačenoj utakmici u Portlandu, Blazersi su slavili u produžetku 114-108, a prema pobjedi ih je odveo upravo bivši centar Cedevite koji je odigrao utakmicu života. Za 38 minuta provedenih na terenu Nurkić je prizvao svojeg unutarnjeg Wilta Chamberlaina i zabio 28 poena (šut iz igre 9/18, slobodna bacanja 10/13), uhvatio 20 skokova, podijelio 8 asistencija, 6 puta blokirao igrače Sixersa i ukrao dvije lopte. Da je centar iz Tuzle bez imalo sumnje odigrao utakmicu života, govori podatak da je postavio osobne rekorde u broju poena, skokova, asistencija i blokada u NBA ligi! Pritom su neka njegova dodavanja s visokog posta podsjetila na Nikolu Jokiću zbog kojeg je grijao klupu u Nuggetsima, a k tome je odigrao obranu kakvu centar iz Sombora dosad nije pokazao.

Nurkić je uz gromoglasne ovacije navijača opisao kakav je osjećaj nakon nabolje utakmice u karijeri:

- Uz ovakve navijače nije teško igrati. Ne zamaram se statistikom, samo želim da pobijedimo, a mislim da bismo trebali lakše pobjeđivati nego je to bilo u ovoj utakmici. Želim da odemo u playoff - rekao je Nurkić s osmijehom od uha do uha i još jednom se zahvalio navijačima.

- Ovdje je divno, osjećam se kao kod kuće. Prvi put u životu dobivam minute i samo se želim zabavljati i pobjeđivati - rekao je Nurkić, uputivši malu otrovnu strelicu prema Nuggetsima koji su ga poslali prema novom klubu i za njega očito boljoj sredini.

S druge strane Sixerse je vodio Dario Šarić koji je za 41 minutu na parketu zabio 28 poena (šut iz igre 11/16, trica 4/7, slobodna 2/3), što mu je osobni rekord u NBA ligi, uhvatio 9 skokova, ukrao dvije lopte, jednom dodao za koš, ali izgubio i pet lopti. Šibenčaninu je ovo 14. uzastopna utakmica s najmanje 10 poena i 7. utakmica u zadnjih 13 u kojoj je ubacio preko 20 poena.

Nakon All Star pauze Dario u osam utakmica prosječno ubacuje 19.1 poen, hvata 9 skokova i ima 4.6 asistencija, čime sve jače gradi svoj "case" za rookieja godina, iako je diljem lige već počela snažna kampanja da tu nagradu dobije njegov suigrač Joel Embiid koji je u samo 31 odigranoj utakmici i ograničenim minutama na terenu bio daleko najbolji novak u ligi (Joel je sezonu završio zbog ozljede, a igrao je na prosjeku od 20.2 poena, 7.8 skokova, 2.5 blokade i 2.1 asista). Da li je to bilo dovoljno da "The Process" postane ROY ili će tu titulu ugrabiti Šarić ili možda Malcolm Brogdon iz Bucksa, svojim glasovima će nakon završetka redovne sezone odlučiti novinari.

Što se same utakmice tiče, obje momčadi su bile izjednačene gotovo cijelo vrijeme, s time da su Blazersi na kraju prve četvrtine imali jedinu dvoznamenkastu prednost na utakmici (27-10), koju su Sixersi poništili u drugoj četvrtini. U zadnjih deset minuta regularnog dijela igralo se koš na koš, a doslovno u zadnjoj sekundi utakmice Robert Covington je polaganjem izjednačio rezultat i uveo utakmicu u produžetak. U produžetku se nastavila ista priča, sve dok se slobodnim bacanjima i polaganjem Lillarda Portland nije odvojio na 110-106 40 sekundi prije kraja utakmice, a Allen Crabbe s još 20 preostalih sekundi na semaforu polaganjem ovjerio pobjedu domaće momčadi.

Osim briljantnog Nurkića koji se preporodio dolaskom u Portland, za Blazerse je Damian Lillard zabio 24 poena (šut iz igre 6/21, slobodna 12/12), a njegov bekovski buddy C.J. McCallum je ubacio poen manje. Odličnu dionicu, pogotovo u produžetku, imao je i Crabbe koji je za 24 minute s klupe zabio 18 poena uz samo četiri promašena šuta.

Sixerse je uz Šarića vodio Robert Covington koji je uz koš za produžetak ubacio 24 poena uz 13 skokova, dok je Jahlil Okafor (koji se vratio nakon kratkog izbivanja zbog ozljede) zabio 16 poena uz 8 skokova i besplatnu lekciju košarke od Nurkića.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 06:41