Tom Szczerbowski / USA Today Sports / Reuters
NBA LIGA

VIDEO: RUSSOVA MAGIJA U ORLANDU Westbrook nezapamćenom partijom sam pobijedio Magic, Šarić solidan u porazu Sixersa

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 30. ožujak 2017. 09:53

Rijetko kada je neka NBA sezona ponudila toliko legitimnih MVP kandidata, koliko je to slučaj u tekućoj 2016/2017. Ako trofej dobije bilo tko od pokera asova u kojem su James Harden, Kawhi Leonard, LeBron James i Russell Westbrook, nitko neće previše prigovarati da je nagrada završila u pogrešnim rukama.

Nitko, osim prepunog Amway centra u Orlandu čiji su navijači poderali grlo od "MVP, MVP" skandiranja, a pred kojima je Westbrook jučer odigrao utakmicu koja mirne duše može ići u Ripleyevu"Vjerovali ili ne" rubriku. U 114-106 pobjedi Thundera nad Magicom Russ je za 42 minute zabio 57 poena (šut iz igre 21/40, trica 6/15, slobodna bacanja 9/11), uhvatio 13 skokova, podijelio 11 asistencija, ukrao 3 lopte i izgubio 7. I što je najvažnije, Westbrook je bio najbolji kad je utakmica naizgled bila riješena u korist domaće momčadi - Orlando je, naime, sredinom treće četvrtine imao 21 poena prednosti, samo da bi Russ drugu utakmicu zaredom režirao veliki preokret.

U drugom poluvremenu zabio je 36 poena, od toga 19 poena u zadnjoj četvrtini, među njima i tricu za produžetak sedam sekundi prije kraja regularnog dijela, sve zaključeno sa sedam poena (od 12 Thundera) u produžetku kojima je donio pobjedu gostima. Čovjek jednostavno nije normalan.

- Uvijek ovo kažem o njemu, nikada ne posumnja da je on izvan utakmice ili da je momčad izvan utakmice. Igra s nevjerojatnim natjecateljskim duhom, s nevjerojatnim duhom općenito. Uvijek ima ogromno srce, uvijek je veliki natjecatelj i nađe načina da ostvari svoje zamisli. Sve u svemu, nevjerojatno je to što radi - sipao je pohvale nakon utakmice trener Oklahome Billy Donovan.

Westbrooku je ovo ujedno bio 38. triple-double sezone i sada mu preostaje još osam utakmica da dostigne velikog Oscara Robertsona koji s 41. triple-doubleom u sezoni drži rekord NBA lige još od vremena kad je američki predsjednik bio John. F. Kennedy. A budući da je prije jučerašnje utakmice ostvarivao brojke od 31.4 poena, 10.5 skokova i 10.4 asistencije po utakmici, nema sumnje da će postati prvi igrač nakon Robertsona koji je završio sezonu na triple-double prosjeku.

Osim toga, od Jamesa Hardena i Wilta Chamberlaina je preuzeo titulu igrača koji je zabio najviše poena u triple-doubleu (Bradonja je zadnjeg dana prošle godine imao 53 poena, 16 skokova i 17 asista u jednoj utakmici, a "Big Dipper" je svojih 53 u triple doubleu zabio davne 1968.), a jedino su Westbrook, Harden, Chamberlain i Elgin Baylor ostvarili triple-double u kojem su postigli 50 ili više poena.

- Vrlo sam zahvalan čovjeku gore što mi je omogućio da igram igru koju volim. A moji suigrači mi sve čine lakšim i pružaju mu mnogo prilika da igram ovako - skromno je rekao Russ nakon utakmice.

Za OKC je Enes Kanter dodao 17 poena i 10 skokova, a Victor Oladipo je zaključio listu dvoznamenkastih igrača Thundera s 13 poena. U momčadi Orlanda Evan Fournier je zabio 24 poena uz 6 skokova i 5 asista, Terrence Ross je ubacio 23 poena, a Nikola Vučević je uz 11 poena uhvatio i 16 skokova. Mario Hezonja je za 18 minuta zabio 4 poena (šut iz igre 2/5, trica 0/2) uz 5 skokova i jednu asistenciju, a iskazao se moćnim zakucavanjem preko Kantera u drugoj četvrtini koje mu je donijelo drugo mjesto na listi top 10 akcija večeri NBA YouTube kanala.

Philadelphia 76ersi noćas su pred svojim navijačima poraženi od Atlanta Hawksa 99-92 u utakmici u kojoj je Dwight Howard podsjetio na svoje mlađe i dominantnije dane. Centar Hawksa ubacio je 22 poena uz 20 skokova i 4 asistencije te je uz pomoć Tima Hardawaya Jr. i Kenta Bazemorea, koji su zabili po 19 poena, ali i dvojca Schröder-Ilyasova (po 14 poena svaki), odveo goste do druge pobjede u nizu nakon sedam uzastopnih poraza.

U desetkovanoj momčadi Sixersa, koja je igrala sa samo osam igrača (uz Okafora i Splittera ovaj put su falili Covington i Rodriguez), najbolji je bio Richuan Holmes s 25 poena i 8 skokova, dok je Dario Šarić za 39 minuta ubacio 15 poena (uz loš šut iz igre od 5/18, trica 2/5, slobodna bacanja 3/4) uz 7 skokova, 4 asistencije i jednu blokadu.

Los Angeles Clippersi na svojem terenu su pobijedili Wizardse 133-124 i tako očuvali prednost od dvije pobjede pred Oklahomom na Zapadu (uz dvije utakmice više), dok su momčad iz Washingtona ostavili u borbi za treće mjesto Istoka gdje im prijeti Raptorsi (koji su noćas na svojem parketu poraženi od Hornetsa).

Clipperse su do pobjede vodila četvorica igrača koji su postigli 20 ili više poena - J.J. Redick je u 31 poen ugradio čak 7 trica, Chris Paul je uz 27 poena podijelio 13 asistencija, DeAndre Jordan je uz samo jedan promašen šut iz igre ostvario jaki double-double s 23 poena i 18 skokova, dok je Blake Griffin s 26 poena, 10 skokova i 9 asistencija za samo jedno dodavanje promašio triple-double.

Bilo je to previše za Wizardse koje je opet predvodio fantastični Wall s 41 poenom, 8 asista i 7 skokova, dok je Bradley Beal zabio 27 poena. Jason Smith je s klupe dodao 14 poena i 10 skokova, a naš Bojan Bogdanović je za samo 16 minuta na parketu pogodio jednu tricu (šut iz igre 1/4) i uhvatio dva skoka.

U ogledu prve i druge momčadi lige, Warriorsa i Spursa, Golden State iz San Antonija odlazi s pobjedom, čime su praktički osigurali broj 1 do kraj sezone (sada su na omjeru 61-14 i bježe Spursima za 4 pobjede). Momčad Gregga Popovicha sjajno je otvorila utakmicu, za razliku od gostiju koji su do prvog koša stigli nakon više od četiri minute igre, kad je San Antonio već vodio 15-0. U sedmoj minuti je bilo 23-3 za Spurse, a najvećih 29-7 minutu i pol poslije, nakon trice LaMarcusa Aldridgea.

Do kraja prve četvrtine gosti su uspjeli zaostatak svesti na 'samo' 16 poena (33-17), a već u drugoj četvrtini probuđeni su Warriorsi nadoknadili gotovo sav minus pa su Spursi na veliki odmor otišli sa svega tri koša viška (57-54). Nakon 80 sekundi igre u drugom poluvremenu Klay Thompson je pogodio tricu kojom je Golden State prvi put na utakmici poveo (59-57) i do kraja dvoboja dviju momčadi s najboljim učinkom u ligi ostao u prednosti koja je narasla do najvećih +14 (110-96) nakon trice Davida Westa u posljednjoj minuti.

Westu je za tricu asistirao Stephen Curry koji je predvodio Warriorse sa 29 koševa i 11 asistencija, dok je za Spurse Kawhi Leonard zabio 19 poena uz 7 skokova i 5 asistencija.

- Nikada ne smiješ odustati i pomisliti da nema povratka, bez obzira završi li to na kraju pobjedom ili porazom. Kroz naša iskustva u posljednje tri sezone spoznali smo da imamo ono što je potrebno za pobjeđivanje na različite načine - rekao je Curry nakon velikog preokreta u kojem je najveću pomoć imao od Klaya Thompsona koji je ubacio 23 koša.

Pobjeda kojom su Warriorsi gotovo i teoretski potvrdili startni 'broj 1' uoči doigravanja nije bila jedina dobra vijest za aktualne NBA doprvake iz San Antonija. Na jutarnjem treningu uoči utakmice u sportskoj se opremi pojavio i Kevin Durant te se okušao u igri "1 na 1" protiv Willieja Greena, jednog od pomoćnika Stevea Kerra.

- Kevin ga je dobro 'namlatio'. To je dobar znak. Bio bih zabrinut da ga je Willie pobijedio - našalio se Kerr i dodao kako nema još čvrstog datuma za povratak Duranta u momčad. KD je izvan parketa je od 1. ožujka, kad je u dvoboju s Washingtonom zadobio ozljedu lijevog koljena, nakon što mu je na nogu pao suigrač Zaza Pachulia. Do tog trenutka Durant je imao prosjek od 25,3 koševa, 8,2 skokova i 4,8 asistencija, spojeno s odličnom igrom u obrani.

Rezultati by SofaScore

Linker
17. travanj 2024 08:56