Christian Petersen Getty Images
ŠUT KARIJERE

VIDEO: U KOŠARCI NEMA VEĆE STVARI OD OVOGA ŠTO JE NAPRAVIO BOGDANOVIĆ! Ne radi se tu o trofejima, o novcima, bila je to sama suština sporta...

BOJAN BOGDANOVIĆ Šut karijere najboljeg hrvatskog košarkaša u pobjedi Jazza nad Rocketsima
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. veljača 2020. 00:37

​Nema u košarci veće stvari. Ako je igraš na bilo kojoj razini i ako ti se jednom posrećilo da pogodiš na minus dva tricu, onda je to kraj. U toj igri napravio si baš onaj potez koji si, zapravo, uvijek sanjao. Ne radi se tu o trofejima, o novcima na računu, ne radi se tu o ničemu drugome osim o samoj suštini sporta. Nokaut. Sa sirenom.

Bojan Bogdanović morao se tako osjećati u noći s nedjelje na ponedjeljak. Vidjeli ste to zacijelo, i to ne samo jednom, u posljednja 24 sata. P. J. Tucker je na 1,6 sekundi do sirene pogodio tricu za vodstvo Rocketsa od 113:111. Quin Snyder je tada nacrtao akciju za Bojana Bogdanovića. Koji je do tada šutirao iz igre 1-6, a bio na parketu 32 minute.

- Nisam uopće zaslužio biti na parketu u toj zadnjoj akciji s obzirom kako sam igrao do tada. Hvala treneru, cijelom stožeru što su vjerovali u mene - priznao je Bojan Bogdanović.

No, Quin Snyder, koji je imao jednu od težih večeri u svojoj karijeri, mučivši se cijelu s igrom Houstona bez centra, nije imao dvojbe.

Do tada su samo, znači cijele sezone, tri utakmice završile šutom za pobjedu. U cijeloj ligi. Jednu je riješio Bojan Bogdanović tricom za pobjedu nad Bucksima, najboljom momčadi lige za 103:100. Ali, ta nije imala toliku težinu. Šutirao je kod 100:100, a da je promašio, igrao bi se i produžetak.

- Bojana samo treba pustiti da igra. Riječ je o nevjerojatnom natjecatelju i samo mu govorim da igra i dalje, ako to treba čuti. Zna on koliko mu vjerujem - kazao je Quin Snyder, kad su se malo slegle emocije.

Akcija je bila klasična. Izbacivao je loptu Joe Ingles, Jordan Clarkson pobjegao je u u onaj korner na kojoj je strani bila lopta i odvukao jednog igrača za sobom. Rudy Gobert je prvo napravio blok za Donovana Mitchella, kojega su preuzeli, a na to je Snyder i računao, no iza njega je dolazio Bogdanović. P. J. Tucker je izbjegao blok Goberta, a stigao je na Bojanovu ruku i James Harden...

- Čim ju je dobio u ruke, znao sam da ulazi - kazao je kasnije P. J. Tucker, koji se od jeroja u samo dva posjeda na kraju pretvorio u tragičara.

I Bojan je kazao nešto slično:

- Akcije bila nacrtana za mene. Velika je stvar da ti treneri i momčadi vjeruju i nakon ovakve utakmice kakvu sam odigrao. Dvojica su bila na meni i u prvom sam trenutku pomislio da će me blokirati ili faulirati. Ali, čim sam ispustio loptu, znao sam da će biti dobra.

I krenulo je ludilo, cijela je klupa potrčala za Bojanom, ovaj je kidao dres, sočno je, vidjelo se to na usnama, psovao, ali koga briga, bilo je to neopisivo slavlje...

- Tako se to kod nas slavi. Bolje da ne znate što sam sve izgovorio - objasnio je kasnije američkim novinarima.

Izbacio je teret iz sebe. Teret posljednje lopte, posljednjeg šuta. Osim onoga protiv Bucksa, ali bilo je to na čistom egalu, Bojan Bogdanović je pogodio već jednu tricu za pobjedu. Trebala je biti takva, jer je ušla 0.6 desetinki do sirene. Bila je to ona u finalu ABA lige 2010. godine. Međutim, uprizorio se Dušan Kecman. Zato mu je trebala ova, zato je psovao u serijama, sve se vratilo u sekundi. I utakmica protiv Rocketsa u kojoj su se, nakon što im je prethodnom meču stavio 30 i pogodio sedam trica zalijepili za njega, pa je stoga ostao na tih konačnih osam poena. Izbacio je i uz sebe i jednu priču o ovoj momčadi, a bila je to priča da teško igraju s play-off momčadima sa Zapada. Sada su skinuli jednu. I to na njihovom parketu.

Tricom Bojana Bogdanovića s preko devet metara i preko dvije ruke.

- Pas mater.

To je napisao na Twitteru Rudy Gobert. I stavio u hashtag dvije riječi. Jedna je bila #babayaro, za Bojana, naravno. Druga #thierryhenry, jer ovako je sređivao protivnike u mrtvom vremenu još samo Gobertov zemljak.

Društvene mreže su istoga časa poludjele. Jedan je tip objavio na Twitteru kako će, ukoliko skupi za ovu objavu više od 250 likeova, sina nazvati Bojan. Uključio se Utah Jazz, pa je čovjek, koji imao samo 140 pratitelja do tada, dobio više tisuća likeova. Mali Bojan bi se uskoro mogao šetati Salt Lake Cityjem...

Da, bila je to kulminacija jedne čudne utakmice u kojoj Rocketsi odvode košarku u besmisao igrajući je bez centra, s ljudima na "peticima", koji imaju jedva dva metra. Recimo, Rudy Gobret, grdosija od gotovo 220 cm, centar Jazza čuvao je tako Russella Westbrookea, čovjeka od jedva preko 190 cm. Osim što svi pale za tri poena, ideja Rocketsa je da time neutraliziraju pick igru protivnika, jer se njome ovako ne ostvaraje nikakva prednost. Kako Jazzeri igraju dosta picka, tako im je trebalo vremena tome se prilagoditi.

Dva puta je Jazz vraćao prednost u utakmicu, kad je njima na petici bio čovjek koji ima jedva nešto više od dva metra, Juwan Morgan. Koji do sada nije bio u rotaciji. I na kraju, kad je James Harden dobio peti faul, Jazz je bio mudar. Harden je bio na Bogdanoviću, ovaj je odlazio u blok Mitchellu, kojega bi preuzimao Harden i Mitchell bi tu lako poentirao. Kad nije Mitchell, onda je to činio Jordan Clarkson.

Pa se ukazao Bojan Bogdanović. Sa šutom svoje karijere. U sezoni svoje karijere.

​Klasični nokaut.

Linker
17. travanj 2024 00:58