Russell Westbrook
 Profimedia, SIPA USA
PRVI PUT U POLA STOLJEĆA

WSTBROOK SRUŠIO REKORD STAR 50 GODINA PA GA POSVETIO UBIJENOM PRIJATELJU 'Ovo nije bilo za mene, ovo je bilo za Nipseyja'

Russell Westbrook protiv Lakersa ispisao je povijest, a obaranje rekorda starog više od pola stoljeća posvetio je ubijenom glazbeniku.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 04. travanj 2019. 13:14

Dvadeset poena, isto toliko skokova i 21 asistencija. Dvostruki triple-double, tek drugi u povijesti NBA lige i prvi od Wilta Chamberlaina prije 51 godinu (!), i mogao je ostvariti samo čovjek, koji je to u utorak napravio za ubijenog prijatelja...

- Uvijek sam zahvalan da mogu igrati, ali ovo nije bilo za mene. Ovo je bilo za Nipseyja. Počivaj u miru Nipsy.

Silno emotivan bio je Russell Westbrook, triple-double mašina iz Oklahoma Cityja, MVP lige prije dvije godine, koji će i treću uzastopnu sezonu zaključiti s triple-double prosjekom.

Posveta je pak išla reperu umjetničkog imena Nipsey Hu$$le, legendi u Los Angelesu, gdje je Westbrook rođen i odrastao. Njih dvojica bili su i veliki prijatelji, a Nipsey je ubijen prošli tjedan pred dućanom u kojem se prodaje njegova linija Marathon Clothing.

Dec 25, 2017; Oklahoma City, OK, USA; Oklahoma City Thunder guard Russell Westbrook (0) reacts as he takes the court prior to the game against the Houston Rockets at Chesapeake Energy Arena. Mandatory Credit: Mark D. Smith-USA TODAY Sports - 10499398
USA TODAY Sports

Trener je sve znao

- Zahvalan sam i počašćen da igrom koju volim mogu odati počast prijatelju.

Da Westbrook protiv Lakersa želi napraviti nešto posebno, trener Billy Donovan i suigrači shvatili su još prije utakmice dok se ovaj za utakmicu pripremao plešući uz Nipseyjevu pjesmu, ali minutu prije kraja ipak je došlo je do malog nesporazuma. Naime, Donovan je na +16 ispraznio klupu, ali Westbrook s 18 skokova na kontu nije htio iz igre.

- Došao je do mene i objasnio mi o čemu je riječ. Znao sam da je izgubio bliskog prijatelja - rekao je Donovan.

- Russellu je to jako značilo i zapravo me nagovorio da ga ne vadim.

Potom je Westbrook uhvatio skok u napadu nakon promašenog bacanja Stevena Adamsa.

- Recite da sam namjerno promašio, znam kako se to radi - nasmijao se Novozelanđanin, koji ove sezone s linije gađa tek 51 posto.

Međutim, 20. skok je stigao nakon što je Isaac Bonga promašio za Lakerse na drugoj strani, što je klupa Oklahoma Cityja burno proslavila. Suigraču se naklonio i Paul George, još jedan rođen u Los Angelesu...

- Tip ima nevjerojatno srce. Je, nema ih mnogo kao što je Russ. Moraš biti poseban da napraviš ovako nešto, pogotovo s teškim srcem zbog gubitka Nipseyja.

Značilo je, jako je ovo značilo Westbrooku...

- Bilo je nevjerojatno i neću sigurno ovo uzeti zdravo za gotovo, zaboraviti. Čak i ne znam što bih više rekao, kako to sročiti. Iskreno, samo radim ono što mogu.

Igra se sada promijenila

A može jako puno jer ovo mu je bio 135. triple-double u karijeri, došao je na tri od Magica Johsona te nastavlja loviti do prije nekoliko godina naizgled neuhvatljivo bilo kome - 181 TD - rekord Oscara Robertsona. Međutim, neuhvatljivo je prije zabrane “hand checkinga” u NBA ligi djelovalo i Chamberlainovih 20-20-20, točnije 22 poena, 25 skokova i 21 asistencija čovjeka po kojem bi knjiga NBA rekorda trebala nositi ime.

Feb 9, 2019; Houston, TX, USA; Oklahoma City Thunder forward Paul George (13) celebrates with guard Russell Westbrook (0) after a play during the fourth quarter against the Houston Rockets at Toyota Center. Mandatory Credit: Troy Taormina-USA TODAY Sports - 12137984
Troy Taormina-USA TODAY Sports / Reuters

Igra se promijenila i u modu su se ponovo vratile brojke iz šezdesetih i sedamdesetih, dok su brutalne osamdesete i još uvijek prilično čvrste devedesete sad otišle u zaborav. I zato je posljednjih godina došlo do “inflacije” rekorda, zato jer je prije točno 20 godina najefikasnija momčad lige (Sacramento) ujedno i jedina zabijala preko 100 po utakmici, dok je ove sezone Memphis na posljednjem mjestu sa - 102,9. Prevedeno, danas se u NBA ligi po svakoj utakmici zabija dvadesetak poena više no što je, recimo, bio slučaj u devedesetima pa i čak rano u 21. stoljeću.

Prošlo je Jordanovo doba

Sukladno tome, brojke kakve u posljednjih desetak godina ostvaruju najveće zvijezde od Lebrona Jamesa i Kevina Duranta, preko Stepha Curryja, Russella Westbrooka i Jamesa Hardena, ni u kojem slučaju se ne bi smjeli uspoređivati s onima Michaela Jordana, Magica Johnsona ili Larryja Birda. Zato jer danas Rocketsi za rekordnih 26 trica ispale 61 loptu “iza luka”, a nekad su momčadi za toliko pokušaja trebale četiri, možda i pet utakmica...

Linker
24. travanj 2024 15:18