USA TODAY Sports / Reuters

NEVEN SPAHIJA ZA SN O NOVOM UGOVORU BOJANA BOGDANOVIĆA 'Presretan sam zato što je konačno naplatio tu svoju zrelost'

Neven Spahija za SN O novom ugovoru Bojana Bogdanovića, kako će se njegov bivši igrač snaći u Salt Lake Cityju kod trenera Quina Snydera čije je upražnjeno mjesto pomoćnika svojedobno zauzeo u stožeru Atlante, te o novoj supermomčad u Brooklynu...
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 02. srpanj 2019. 23:02

Bila je to vjerojatno najluđa noć u povijesti NBA lige, noć u kojoj su Adrian Wojnarowski (ESPN) i Shams Charania (The Athletic) na startu ovogodišnjeg prijelaznog roka iz minute u minutu donosili vijesti o silnim milijunima slobodnim igračima, koji su dogovarali velike transfere ili pak nove ugovore sa svojim klubovima. U samo nekoliko sati slika NBA lige se dramatično promijenila, prije svega zato što su Kyrie Irving i Kevin Durant odlučili zajedno u Brooklynu stvoriti novu supermomčad, ali i zato što su se klubovi u noći s nedjelje na ponedjeljak po hrvatskom vremenu obvezali na više od 3 milijarde (!) dolara za četrdesetak igrača među kojima je bio i Bojan Bogdanović, novi član Jazzera i vlasnik najvećeg ugovora u povijesti hrvatskog sporta.

Međutim, Bogdanovićeva 73 milijuna za četiri godine nisu iznenadila Nevena Spahiju, bivšeg hrvatskog izbornika i trenera koji je ovog Mostarca još 2010. iz Cibone doveo u Fenerbahče.

- Puno pričam o NBA ligi sa svojim bivšim igračima Rokom Ukićem i Zoranom Planinićem te smo u proteklom razdoblju, znajući koliko i kako je Bojan sazrio, često znali prokomentirati da očekujemo ugovor baš u tom rangu. Ja sam još prije dvije godine govorio da on vrijedi između 15 i 20 milijuna po sezoni, čak me malo bilo streslo tih dva puta po 10 i pol u Indiani. Ali sve uvijek dođe na naplatu pa je tako Bojan na najbolji mogući način zaokružio priču od dolaska u Fener i potom odlaska u NBA.

REUTERS/Stringer (LITHUANIA)
REUTERS

Pitanja nisu bila potrebna, Šibenčanin je djelovao istinski oduševljeno.

- Presretan sam zato što je konačno naplatio tu svoju zrelost, od Istanbula do Indianapolisa je svake godine bio sve bolji, ni u jednom trenutku nije napravio korak natrag. Velika je ovo stvar i za hrvatsku košarku, koja danas ima sedam igrača u NBA ligi. Netko je sve to stvorio, talent koji dolazi s ovih prostora je strašan. Uostalom, i Bogdanović je kao klinac otišao u Real Madrid, da bi se potom vratio u Cibonu pa možemo reći da je tek kroz našu školu pronašao pravi put.

I onda preko Fenera došao do NBA lige...

- Kad me predsjednik Aziz Yildrim pitao zašto ga želim dovesti, rekao sam mu da se radi o potencijalno najboljem skoreru u Europi. Što je bilo dovoljno da ga potpišemo. Znate, ja zavidim vaterpolu i rukometu zbog brzine kojom produciraju igrače. U košarci je to nemoguće. Tako bih Bojana usporedio s Planinićem, kojem sam bio trener na početku karijere u Ciboni, čak su me i “razapinjali” jer sam ga forsirao, a kad su nam se putovi ponovo spojili u Vitoriji, nakon što se Zoran vratio iz NBA lige, to više nije bio isti čovjek.

Nije ni Bojan Bogdanović danas isti košarkaš kakav je bio, odnosno više nije samo strijelac, iako je baš u tom segmentu jedan od najboljih europskih košarkaša.

- Nema sumnje da je on ovakav ugovor zaradio zbog sposobnosti skoringa, pogotovo jer se dokazao u jednoj od najboljih ekipa na Istoku. U NBA ligi se zaista sve analizira, a jaki se naglasak stavlja na taj pobjednički mentalitet. Naime, nije isto zabijati u momčadi koja je na dnu poretka ili za ozbiljne konkurente na Istoku kakvi su protekle dvije sezone bili Pacersi.

Potpisom za Utah ni u kojem slučaju nije otišao na lošije jer su već u nedjelju neki eminentni NBA analitičari ocijenili Jazzere kandidatima za velike stvari na Zapadu sljedeće sezone.

- Za Utah doigravanje nije upitno, po meni oni sigurno vrijede za konferencijsko polufinale, a i u tom društvu bi mogli biti vrlo ozbiljan faktor. Tijekom prošle sezone sam bio u Milwaukeeju kad je gostovao Utah i vidio sam vrlo ozbiljnu momčad koja igra sjajnu košarku. A s Conleyjem i Bogdanovićem su još bolji.

Uz bok najboljima na Zapadu.

- Warriorsima je otišao Durant, a Klay Thompson će možda propustiti cijelu sezonu. Što se tiče Lakersa, oni će sigurno biti moćni jer LeBron James, Anthony Davis i Kyle Kuzma su po meni dovoljno dobri za finale Zapada, bez obzira koga doveli oko njih. Sve ostalo je vrlo izjednačeno pa će tu Utah definitivno imati dobru priliku napraviti nešto veliko.

Spahija jako dobro poznaje Quina Snydera čije je mjesto svojedobno zauzeo u stožeru Atlante kad je ovaj postao trener Jazzera. Kako će se Bogdanović snaći u njegovu sustavu?

- Snydera poznajem još dok je bio asistent u Razvojnoj ligi, produkt je škole Spursa, a bio je jednu sezonu asistent Messini u moskovskom CSKA. Radi se o jednom od američkih trenera s najboljim uvidom u europsku košarku, u Salt Lake Cityju ima Goberta, bio je tamo Rubio, Australac Ingles i Brazilac Raul Neto također su se razvijali u Europi... Osim što je veliki radnik i duboko promišlja košarku, jako dobro je upoznat s mentalitetom europskih igrača pa zbog svega toga ne sumnjam da će znati na najbolji način iskoristiti sve Bojanove kvalitete.

Nije trener jedini razlog tome...

- Još bolje od Snydera poznajem generalnog managera Dennisa Lindeseyja, koji je godinama bio pomoćnik R.C.-u Bufordu, generalnom manageru San Antonija. Poznavajući ga, nimalo me ne čudi zašto se odlučio dovesti Bogdanovića.

Kad smo već kod škole Spursa, moramo se referirati i na ono što se dogodilo u Brooklynu, odnosno dolazak Irvinga i Duranta.

- Današnji Netsi su remek-djelo Seana Marksa, još jednog Bufordovog učenika, koji je u samo tri godine napravio više nego vrhunski posao. Sjetite se samo da je vlasnik Mihail Prohorov u tom razdoblju ozbiljno razmišljao o prodaji kluba jer mu se silna ulaganja nisu isplaćivala. Nedavno je Marks umjesto Trajana Langdona, koji je otišao u New Orleans, za asistenta doveo Andyja Birdsonga, koji je također radio u San Antoniju, a mi smo bili zajedno u Atlanti. U svemu su im silno pomogli Knicksi, daleko veći i popularniji njujorški klub, koji, recimo, sad nije htio Durantu ponuditi maksimalan ugovor. I onda se on odlučio za Brooklyn te tako povukao još puno toga sa sobom.

Zato su, uostalom, Knicksi već desetljećima predmet sprdnje, dok, recimo, ljudi iz Spursa danas kontroliraju gotovo cijelu ligu.

- Nije baš cijela jer imate Jona Horsta iz Milwaukeeja, friškog dužnosnika godine koji je bio potpuno nepoznat. Sjajne rezultate ima i Daryl Morey, generalni manager Houstona, suvišno je i pričati o tome što je Bob Myers posljednjih godina napravio s Warriorsima... Ne radi se, dakle, o potpunoj kontroli, ali utjecaj Spursa na NBA ligu definitivno je nevjerojatan. Što se, evo, dokazuje i u ovom prijelaznom roku - zaključio je Neven Spahija.

Linker
19. travanj 2024 15:11