Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX
FINAL EIGHT NA ŠIBENSKOM BALDEKINU

OBRAČUN DALMATINACA U ČETVRTFINALU KOŠARKAŠKOG KUPA 'KREŠIMIR ĆOSIĆ' Pregaženi Splićani, Zadar u polufinalu s Cedevitom, u završnici i Cibona

U trećoj četvrtfinalnoj utakmici 'Final Eigta' košarkaškog kupa 'Krešimir Ćosić' u dvorani Baldekin, u dalmatinskom okršaju Zadar je zasluženo slavio protiv Splita rezultatom 80:64.
Piše: ANTE JURIČEV - TALIJAŠObjavljeno: 16. veljača 2017. 20:16

SPLIT – ZADAR 64:80 (4:28, 24:15, 21:16, 15:21)

SPLIT: Subotić 2, Kalajđić 2, Kedžo 24, Rančić 7, Dijan, Najev 2, Jukić 8, Kanaet 8, Filipović 9, Marić, Galić, Širko 2. Trener: Ivica Skelin.

ZADAR: Franke 4, Bašić 9, Vidović 13, Vraneš, Krajina 8, Georgijev, Brzoja 1, Marinković 15, Barač 12, Kovačević 10, Mazalin 8.

--------------------------------------------------------------

Nakon prvenstvene pobjede u Splitu, Zadrani su pokazali da su u ovom trenutku puno bolja momčad od Splićana. Očekivalo se da će ovom biti neizvjesna utakmica, no, takve prognoze nisu se pokazale točnim. Pobjednika je zapravo odlučila već prva četvrtina utakmice, što se, pak, rijetko događa u košarci, a koju su Zadrani dobili sa čak 24 koša razlika.

Furiozno su Zadrani krenuli u utakmicu, u prvih pet minuta centar Marinković bio je nezaustavljiv pod obručem na asistencije Vladovića, pa je u odmah na startu zabio 11 koševa. Vladović je potom pogodio dvije trice, jednu je pridodao Bašić za ogromnih 24 koša prednosti na kraju prve dionice.

U tom otvaranju Spličanima ništa nije polazilo za rukom, vanjski šut im je bio katastrofalan, na pet posto. Prvu četvrtinu okončali sa nevjerojatna četiri postignuta pogotka,, sa osam minuta bez poentiranja. U nastavku trener Zadra Aramis Naglić rotirao je petorku na terenu, Splićani su se 'probudili', pa se zadarska prednost počela topiti.

Došli su žuti na samo minus osam u 28. minuti, ponajprije zahvaljujući seriji preciznih šuteva Kedže s distance. No, dalje od toga ipak nisu mogli, nedostajalo im je raspoloženih igrača. Zadrani predvođeni iskusnim Vladovićem, uz pomoć dalekometnih ubačaja Barača, priveli su mirno utakmicu kraju. Ulazak u polufinale, u kojemu ih u petak čeka Cedevita, igrači Zadra proslavili su zajedno sa stotinjak pripadnika Tornada, koji su ih zdušno i gromoglasno bodrili svih 40 minuta.

Kod pobjednika najučinkovitiji je bio centar Marinković s 15 koševa i šest , a Vladović je uz 13 koševa imao čak 10 asistencija. Kod Splita prvo ime je bio Kedžo s 24 postignuta koša.

- Izvanredno smo ušli u utakmicu, efikasno u napadu i čvrsto u obrani. Nakon osjetne prednosti, malo smo pali u ritmu zbog brojnih rotacija. No, uspjeli smo i odmoriti ključne igrače za polufinale - kazao je Aramis Naglić, trener Zadra.

-----------------------------------------------------------------------

Košarkaši Cibone izborili su polufinale Kupa Krešimira Ćosića nakon što su u Šibeniku u dramatičnoj utakmici pobijedili GKK Šibenik s 77-75 (18-25, 21-20, 16-14, 22-16).

Cibona je prošla među četiri najbolje momčadi u Kupu, iako su nakon tri četvrtine zaostajali, no u zadnjoj četvrtini su Zagrepčani bili boljih živaca. Zadnjih devet koševa na utakmici palo je s linije slobodnih bacanja,a pobjedu je Ciboni donio Luka Žorić koji je u zadnjih 13 sekundi pogodio tri od četiri bacanja. Šibenčani su imali zadnji napad, u kojem je Ivan Siriščević promašio tricu za pobjedu.

Kod Cibone su najbolji Željko Šakić (23), Žorić (18) i Marin Rozić (11), dok su Šibenčane predvodili Ive Ivanov (21), Teo Petani (15) i Roko Badžim (15).

Ranije u četvrtak su se i košarkaši Zadra plasirali u polufinale Kupa Krešimira Ćosića nakon što su pobijedili Split s 80-64 (28-4, 15-24, 16-21, 21-15). Zadrani su do pobjede došli nevjerojatnim otvaranjem utakmice jer su prvu četvrtinu okončali s vodstvom od čak 28-4. Splićani su u nastavku pokušali nadoknaditi svoj katastrofalan početak utakmice, ali su nakraju ipak doživjeli uvjerljiv poraz. Ivan Marinković (15), Jakov Vladović (13) i Boris Barać (12) su predvodili Zadrane, dok je kod Splićana jedini raspoloženi bio Mateo Kedžo s 24 ubačaja.

Zadar će u polufinalu u petak igrati s najvećim favoritom za naslov Cedevitom, dok šibenski Jolly u drugom polufinalu igra protiv Cibone.

Linker
19. travanj 2024 18:43