Svečana dodjela Državne nagrade za sport Franjo Bučar
 CROPIX
BIO JE VIŠE OD TRENERA

OPROŠTAJ OD LEGENDE HRVATSKE KOŠARKE BOŠKA BOŽIĆA PEPSIJA Bivši prvak Europe za SN: 'Zauvijek ću ga pamtiti po veselim zajedničkim danima'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 27. prosinac 2018. 17:24

U četvrtak je u 67. godini preminuo Boško Božić, košarkaški trener i osnivač KK Zagreb. Legendarni Pepsi zauvijek nas je napustio samo mjesec dana nakon što je primio najvišu državno priznanje za sport, nagradu Franjo Bučar. Božić je bio košarkaški zanesenjak, cijeli život posvetio je igri između dva obruča, a sudbina je htjela da se njegovo životno djelo, klub iz Trnskog koji je osnovao 1970. pod imenom Siget i iz njega otišao krajem devedesetih, ugasi u istoj godini kad je Pepsi napustio ovaj svijet.

Tri desetljeća je Boško Božić bio više od trenera u Zagrebu, a kao izbornik vodio je reprezentaciju Hrvatske na Eurobasketu u Francuskoj 1999, dok je godinama kasnije bio predsjednik Udruge hrvatskih košarkaških trenera.

Vijest o smrti pogodila je ljubitelje košarke, brojne Pepsijeve prijatelje, suradnike, bivše igrače...

Luka Gerlanc / CROPIX
CROPIX
Dimitris Itoudis

Dimitris Itoudis, grčki stručnjak i zagrebački student, prvak Europe sa CSKA 2016, košarkaški se školovao kod Pepsija Božića u Trnskom. Javio se s aerodroma u Ateni, gdje je doveo svoj CSKA na euroligaški okršaj s Panathinaikosom.

- Iskrena sućit obitelji. Drago mi je da sam ljetos s njim dugo razgovarao. Pepsi je uvijek bio borac i tada mi je obećao da će se boriti do kraja. Međutim, ovo je borba u kojoj na kraju nitko ne može pobijediti. Zauvijek će mi ostati u sjećanju po veselim stvarima koje smo proživjeli zajedno.

Itoudis je ovu tužnu vijest odmah prenio još jednom velikom Pepsijevom prijatelju Željku Obradoviću, najtrofejnijem europskom treneru svih vremena kojem je također bio pomoćnik, i to punih 13 godina u Panathinaikosu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazio sućut povodom smrti Boška Božića

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković je u povodu smrti istaknutog košarkaškog trenera i bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije Boška Božića uputio izraze sućuti njegovoj obitelji.

"U ime Hrvatskoga sabora i osobno upućujem Vam najiskreniju sućut u povodu smrti gospodina Boška Božića. Gospodin Božić ostat će nam u neizbrisivom sjećanju kao legendarni hrvatski košarkaški trener i veliki sportski entuzijast, jedan od utemeljitelja Košarkaškog kluba Zagreb te bivši izbornik naše reprezentacije.

Pamtit ćemo ga kao iznimnog trenera koji je svoj doprinos dao i u radu Hrvatske košarkaške akademije, te u vođenju Udruge hrvatskih košarkaških trenera. U Hrvatskome saboru za njegov dugogodišnji predani rad ove godine dodijeljena mu je i Državna nagrada za sport Franjo Bučar za iznimna postignuća i doprinos razvoju sporta u Hrvatskoj", navodi se u pismu sućuti predsjednika Hrvatskoga sabora.

Linker
28. travanj 2024 15:01