CROPIX
STIGAO I ODGOVOR IZ HKS-A

PAD SISTEMA: JOŠ JEDAN SLAVNI HRVATSKI KLUB IDE NA BURZU! BURA NEZADOVOLJSTVA U GRADU KOŠARKE, NAJAVLJUJU SE I OSTAVKE 'Svi su sada zakinuti!'

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 02. travanj 2020. 23:25

Hrvatski košarkaški savez je u srijedu donio odluku o prekidanju svih košarkaških liga i natjecanja u Hrvatskoj bez proglašenja prvaka.

Budući da se lige neće proširivati prvoplasiranima iz nižeg ranga, odnosno neće biti ni ispadanja ni promocije, klubovi koji su u trenutku obustave natjecanja bili u vrhu Prve lige i Drugih liga i koji su očekivali ulazak u viši košarkaški razred javno su izrazili nezadovoljstvo. Najdalje su, međutim, otišli Jazine Arbanasi priopćenjem u kojemu su zatražili ostavku tajnika HKS-a Josipa Vrankovića.

Zastupnik kluba Dan Marinović istaknuo je zbog čega su u Jazinama nezadovoljni ovom odlukom.

- Odluka HKS-a je donesena mimo članaka i zakona te smo se zbog toga oglasili priopćenjem. Nismo mi protiv nikoga u Savezu, ali ovom odlukom su klubovi u drugim i trećim ligama ostali zakinuti. Odigrano je 90 posto natjecanja u Prvoj ligi, klubovi su platili registracije igrača, uložili sredstva, energiju i vrijeme i sada je to gumicom prebrisano. Nepoštena je odluka prema klubovima nižeg ranga, dakle to se ne tiče Premijer lige. Mi smo tražili da se Premijer liga proširi za dva kluba i da ne bude ispadanja, a ako se već donijela ovakva odluka, onda treba i obeštetiti te manje klubove koji ovime gube jako puno. Mogli su još pričekati s odlukom za niže lige, nema se još puno utakmica za odigrati i onda po postojećem stanju odrediti što i kako. Kako će se sada naći sponzori za iduću sezonu kada se donose ovakve odluke... Odluke se ne mogu donositi mimo propozicija i zakona - rekao je Marinović, dodavši kako će i dati ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora u HKS-u.

Foto: Nenad Dugi / CROPIX / Foto: Nenad Dugi / CROPIX

Za komentar smo okrenuli i broj glavnog tajnika HKS-a Josipa Vrankovića.

- Naša jedina intencija je bila da se što bolje pripremimo za nadolazeće prvenstvo i ova odluka je donesena zbog više sile. Mogao bih ovakve istupe razumjeti da se HKS prema nekome ponio drugačije, ali za sve lige smo zauzeli isti stav. Uostalom ta odluka je na Upravnom odboru jednoglasno izglasana - ističe Vranković.

HKS je pak Središnjem državnom uredu za šport i Hrvatskom olimpijskom odboru uputio molbu za promjenama u Zakonu o sportu, a vezano uz promjenu sustava natjecanja u izvanrednim okolnostima. U HKS-u smatraju kako će vjerojatno biti potrebno mijenjati sustav natjecanja, što po sadašnjem Zakonu o sportu nije moguće, ako promjena nije najavljena godinu dana unaprijed.

- Daj Bože da imamo ligu od 14 klubova iduće sezone, ali realnije je da će se igrati turnirski ili će se liga dijeliti na dva dijela. U ovome trenutku je teško bilo što reći. Donijeli smo složenu odluku, i hajdemo reći da smo birali između dvije nepopularne odluke. Proglasiti prvakom nekoga ako nisu sva kola odigrana nije kvalitetno rješenje. Iduće godine će košarkaški sustav zasigurno biti drugačiji i posložen prema drugačijem modelu financiranja. Ali sve je pod velikim znakom upitnika i ne znamo što će sutra biti, a kamoli u rujnu ili listopadu. Na nama je da osiguramo određene platforme i financijske modele da se košarka nastavi u budućnosti. U ovome trenutku moramo pronaći određene načine i osigurati da se odigraju lige iduće sezone - podvukao je Vranković.

Zadar dogovara sporazumne raskide ugovore s igračima

Onoga trenutka kad su na stol dobili odluku Hrvatskog košarkaškog saveza kako se suspendira košarkaško Prvenstvo Hrvatske, odnosno, HT Premijer liga, u KK Zadar znali su što im je činiti.

- Mi smo odmah krenuli u razgovore s igračima i stručnim stožerom vezano uz sporazumne raskide ugovora i mogu kazati kako smo naišli na njihovo pozitivno i razumno razmišljanje, tako da ćemo kroz početak idućega tjedna to pitanje riješiti. Naravno, ostavili smo opciju da se isti aktiviraju ako recimo dođe do nastavka regionalne ABA lige, međutim, tako nešto u ovim uvjetima u kojima živimo, nemoguće je očekivati. Neka i danas daj Bože iščezne pandemija koronavirusa, trebalo bi i podosta vremena da se igrači vrate u normalan natjecateljski tijek. I kad je o ABA ligi riječ, samo se traži modalitet kojim bi se okončalo prvenstvo - kazao je Ivan Mijolović, predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar.

Mnogi su rogoborili nakon odluke HKS-a, poglavito klubovi iz nižih razreda natjecanja, međutim, vodstvo Zadra ima drukčije mišljenje, iako su u ovom trenutku bili u najpovoljnijoj situaciji, držali su prvu poziciju na ljestvici.

- Što se nas tiče mi držimo kako je to jedina razumna odluka, jer u ovom trenutku zdravlje svih je na prvome mjestu. Uostalom, kako je riječ o trokružnom sustavu natjecanja, onda je njihov zaključak u kojem smo svi mogli sudjelovati, skroz ispravan - zaključio je Mijolović. (D. Žura)

Linker
20. travanj 2024 13:57