FIBA
NIŠTA OD MUNDOBASKETA

PREVIŠE SMO GRIJEŠILI DA BISMO SE NA KRAJU RADOVALI Grci Hrvatsku poslali u dvoboj sa Srbijom za kraj kadetskog Eura

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. kolovoz 2019. 21:46

Hrvatska generacija igrača rođenih 2003. godine i mlađi, neće igrati sljedeće ljeto na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina. Svaka je nada u taj plasman, a trebalo je biti peti na EP-u, nestala nakon što nas je u prvoj utakmici razigravanja za poredak od petog do osmog mjesta u Udinama svladala Grčka sa 92:84. Hrvatska će tako sutra, s početkom u 17.45 sati, odigrati sa Srbijom utakmicu za sedmo mjesto, a Grci i Turci će razigravati za peto mjesto i odlazak na SP.

Mladen Erjavec je upozoravao uoči utakmice s Grcima kako je riječ o vrlo nezgodnom protivniku. Grci jesu bili niži od naših, ali imali su opcije s kojima su dobro branili naše najviše ljude, braću Ivišić. Uostalom, kako je to išlo, najbolje će posvjedočiti podatak da je Tomo Ivišić, nakon što je u četvrtfinalu protiv Francuza šutirao trice 5-7, sada uspio upisati tek jedan šut za tri poena u cijeloj utakmici.

Međutim, dobro pokrivanje našeg unutarnjeg dvojca, otvorilo je prostora vanjskoj liniji i napadački su tu došli na štih Drnišanin Jure Pleadin, koji je ubacio 24 poena, uz pet trica, a Duje Brala bio je svestran s 20 poena, osam skokova i osam asista. Međutim, Brala je izgubio i velikih sedam lopti, a izgubljene lopte koštale su nas u velikoj mjeri pobjede u ovoj utakmici.

Hrvatski su igrači izgubili čak 24 lopte (Grci samo 10), a možda i ključna izgubljena lopta dogodila se nakon što smo treći put dostigli deset poena viška Grka i kod 84:86 imali na 50 sekundi do kraja napad za izjednačenje ili, u slučaju trice, prednost. Međutim, Nikola Lebo je u tranziciji pogodio u leđa Zvonimira Ivišića, a Grci su se dokopali lopte, i tu je naša posljednja nada otišla u nepovrat.

FIBA

Šteta je što ova generacija igrača, koja nema u sebi ekstra potencijal, ali ima nekoliko darovitih i zanimljivih igrača, neće igrati sljedeće godine na SP-u, jer, dojam je, ovi će momci svake godine biti sve bolji i bolji. Kako je reprezentacija složena većinom od igrača koji se tek trebaju razviti - za razliku od Grka, koji su većinom akceleranti - tako bi bilo baš zgodno za godinu dana provjeriti napredak.

Sada nam ostaje još odigrati za sedmo mjesto. Protivnik, a bit će to Srbija, ima dovoljno zanimljivo ime da naši klinci izvuku dodatni motiv i pokušaju na kraju stići tamo gdje su završili ovo ljeto naši igrači do 20 godina, na sedmom mjestu u Europi. Podsjetimo, reprezentacija igrača do 18 godina jedva je spasila ostanak u A diviziji, završila je svoj EP na 13. mjestu.

I sljedeće ljeto opet će sve tri naše selekcije biti na EP-u A divizije. Većina ovih igrača priključit će se onoj generaciji igrača rođenih 2002., u kojoj su Roko Prkačin, Boris Tišma, Ivan Perasović. A to bi mogla biti, ukoliko budemo kompletni na EP-u za igrače do 18 godina, zanimljiva kombinacija.

Linker
18. travanj 2024 08:26