Boris Kovacev / CROPIX
PLAY OD 198 CENTIMETARA

PRVI LITAVAC KOJI ĆE ZAIGRATI ZA CIBONU BIO JE VELIKA ŽELJA TRENERA VELIĆA 'Za poraze nikoga nije briga, možemo do najbolja četiri u ABA ligi'

Jedan od dva stranca u nastupajućoj sezoni Vukova bit će litavski play koji ima gotovo dva metra i prilično je snažan, jak, ima konstituciju krilnog igrača.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. kolovoz 2019. 12:07

Na početku priprema Cibone za novu sezonu, u petak predvečer, u sparnoj Draženovoj dvorani, jedan se igrač upoznao s ostalima. Donatas Sabeckis, 27-godišnji litavski bek, bit će jedan od stranca u novoj sezoni hrvatskog prvaka. Onaj zvučnijeg imena, Amerikanac Quincy Miller, trebao bi stići ovih dana.

Više mogućnosti

Sabeckis je iz Kaunasa, a svoje je najbolje dane imao u Šiualiju, gdje je prije dvije sezone, na poziciji playa, odigrao i najbolju sezonu karijere jer ju je zaključio kao najbolji asistent litavske lige. Tog mu je ljeta 2018. stigao i Žalgirisov poziv, lani je prošao pripreme s euroligaškom postavom, no zahtjevni Šarunas Jasikevičius nije ga vidio u rotaciji, pa je Sabeckis odlučio sreću potražiti u njemačkom Ludwigsburgu. No, ni tamo nije bilo mnogo sreće jer je Ludwigsburg često mijenjao igrače, a kad bi ga trener koristio i na oba krila, stigla je i ozljeda...

Uglavnom, Donatas Sabeckis ovog je ljeta bio prvi inozemni izbor Cibonina trenera Ivana Velića, koji se nada da će Sabeckis biti i udarni play Vukova. On sam u to je uvjeren.

Riječ je o momčini, posve različitom tipu playa kakav je obično kao stranac dolazio pod Toranj, jer ako govorimo o Amerikancima, malo je njih potegnulo do 190 cm. Sabeckisa prema papirima ima 198 cm, dakle, gotovo dva metra. No, to nije sve, momak je prilično snažan, jak, ima konstituciju krilnog igrača, a ne playa, pa to otvara neke mogućnosti u igri Vukova bude li sve kako treba biti, ali o tom potom.

- Moje prve impresije o Ciboni su sjajne, ovo je povijesni klub.

U redu, on je Litavac, sve zna o Ciboni. On je onaj stranac kojem nije trebalo crtati niti je trebao Google maps kada je dolazio u Zagreb.

- Znam za Cibonu iz doba kada je bila standardni sudionik Eurolige, pa i iz ranijih povijesnih vremena. Uostalom, i bivša je Jugoslavija bila velik rival Litve.

Doduše, bivša država bila je veliki rival SSSR-a, ali nema veze.

- U svakom slučaju, to će mi biti zanimljivo iskustvo.

Zanimljivo iskustvo

Što od sebe očekuje u sezoni koja je ispred njega?

- Očekujem, prije svega, da budem glavni play ove momčadi. I da pomognem svakom svojem suigraču. Nadam se i pobjedama, jer one su najvažnija stvar u sportu. Za poraze nikoga nije briga. I nadam se da možemo do najbolja četiri u ABA ligi.

Najbolja četiri, u play-off, nije li to pomalo ambiciozno?

- Znam da je to teško, znam da je ABA liga zahtjevna, ali zašto ne vjerovati?

Sabeckis je prva opcija za poziciju startnog playa, no u Ludwigsburgu je igrao i na krilu...

- I u Ludwigsburg sam stigao kao opcija za playa, no tamo je bio problem u tijelima bekova koje smo imali, pa su me koristili i na poziciji krila. I bilo je to teško iskustvo za mene, jer sam navikao igrati playa, pa na tim pozicijama nisam mogao pružiti ono što bih objektivno mogao da sam igrao kao play.

Znaju li, na koncu, Litavci da je Donatas Sabeckis prvi Litavac u povijesti koji će zaigrati za Žalgirisova povijesnog, Cibonu?

- Nisam siguran da su to zasad prepoznali, ali shvatit će tijekom sezone. Naravno da je to dobra situacija za mene, ponosan sam na to, uvijek je dobro biti prvi.

Donatas Sabeckis, kao i svaki stranac koji u današnjem vremenu stigne u neki hrvatski klub, trebao bi biti pun pogodak. Naime, nisu vremena da se griješi u izboru stranca. Na Sabeckisu je da dokaže da može biti play. I s tijelom krila.

Linker
19. travanj 2024 19:26