TOM DUBRAVEC / HANZA MEDIA
MIRNO LJETO NA GRIPAMA

PRVO JE RIJEŠEN STATU IGRAČA IZ PROŠLE SEZONE, A ONDA SU POČELA STIZATI POJAČANJA Ostanak Pavla Marčinkovića pokazuje pozitivnu priču Splita

Splitski klub pomno i precizno slaže momčad s kojom se nada biti konkurentan Ciboni i Zadru u domaćem prvenstvu.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. kolovoz 2019. 12:42

Naizgled je to bilo mirno ljeto na Gripama (i još uvijek jest), a u stvari sve je rađeno pomno i precizno. Barem što se prijelaznog roka tiče. U redovima Splita od prvog dana ljetnog raspusta plan je bio jasan, najprije iskristalizirati sve nedoumice oko igračkog kadra iz prošle sezone, pa krenuti dalje.

Tako je vrlo brzo dogovoren razlaz s Maurom Veljačićem, divnim momkom, koji je oduševio sve na Gripama, ali u novoj koncepciji igre u kojoj je puno toga bazirano na brzom razigravaču iz SAD-a, za Riječanina nije bilo mjesta. A prva priča vrućeg ljeta bio je Pavle Marčinković, koji je ponudu za novi ugovor dobio još davno.

- Čim završe reprezentativne obveze, sjest ćemo i dogovoriti se. Za igranje u Hrvatskoj Split je moja prva opcija - na rastanku od sezone Pavle je obećao čelnicima kluba.

Osjeća se kao kod kuće

I bi tako, bez obzira na ponude koje je dobio od Zadra i Cibone, te s njima kao pravi profesionalac obavio razgovore, Marčinković se odlučio na opciju broj jedan što se tiče Hrvatske. Imao je u rukavu unosne ponude iz inozemstva, Mornar iz Bara žestoko je bio zagrizao, ali iskusni igrač, MVP prošle sezone u HT Premijer ligi, sve je dobro odvagnuo.

- U Splitu mi je ugodno, odlično sam prihvaćen, osjećam se kao kod kuće, uživam u košarci - rekao je Marčinković nakon potpisivanja ugovora.

- Zaključio sam da za jednu sezonu ionako neću osigurati egzistenciju, pa sam odlučio da ću nastaviti tamo gdje mi je najljepše i gdje me publika voli.

Slična je priča bila i s Tomislavom Gabrićem, nakon što je s njim definirano da se suradnja nastavlja, Žuti su krenuli u realizaciju dolazaka. Prvi je na redu bio Darko Bajo, 208 centimetara visoki centar, jedan od najperspektivnijih hrvatskih igrača, koji će na Gripama popuniti visoke pozicije. Bajo je ocijenio da se pod Antom Grgurevićem može odlično razviti, ocijenio je da u Splitu može dobiti dobru minutažu, a igranje na dva fronta i preko 60 utakmica (ABA 2 liga, domaće prvenstvo i Kup) u sezoni će mu odlično doći u važnoj godini što se tiče razvoja njegove karijere.

Vedran Vukušić koordinator omladinske škole
Kako bi se Ante Grgurević potpuno posvetio prvoj momčadi, Split je reagirao tako da ga je rasteretio svih obaveza kao direktora Omladinske škole, te je za koordinatora postavio Vedrana Vukušića.

Vukušić je za Split odigrao dvije posljednje sezone svoje karijere, mučeći se s leđima, a potom je nastavio proučavati košarkašku igru s tribina Gripa dok nije sletio ovaj poziv. Kad je u veljači ove godine u Splitu organizirana završnica košarkaškog Kupa Krešimira Ćosića, Vukušić je bio jedan od rijetkih koji je ostao na panel-diskusiji o budućnosti hrvatske košarke. Tada još nije razmišljao o nekakvom angažmanu, izgledalo je da je tamo jer nema što pametnije raditi, ali prevarili smo se.

I neka smo, uvjereni da je Vukušić pravi potez Splita. (db)

Igrajući u U-21 reprezentaciji na prvenstvu Europe, Bajo se odlično snalazio sa Splitovim Ivanom Vrgočem, tako da će njih dvojica u narednoj sezoni tvoriti važan dvojac u reketu, pogotovo što je Vrgoč u stanju pogoditi tricu. Usput, Bajo se savršeno uklapa u Splitovu viziju mladih igrača, jer u prvoj momčadi, s maksimalnim povjerenjem trenera Grgurevića, još su Bruno Rebić, Lovre Runjić i Roko Gizdavčić, a u sljedećoj sezoni njima će se pridružiti i najnadareniji izdanak s Gripa, 17-godišnji Ivan Perasović, sin proslavljenog Velimira.

Uz domaće otvorene linije, s Gripa je stalno bila otvorena i linija “preko bare”. Ponuđeno je niz igrača, izabran je Christen Cunningham, play, koji je igrao za Louisville, a dres Splita bit će mu prvo europsko iskustvo. Po svim karakteristikama Cunningham odgovara Grgurevićevoj koncepciji.

Naravno, opcije su i dalje Jamel Morris i Mike Cobbins, dvojac, koji je prošle sezone ostavio odličan dojam, kako igrački, tako i ljudski. Morris se oporavlja od operacije koljena, a Cobbins nema ništa protiv povratka na Gripe, ali prva misao mu je G liga iz koje je lakše ostvariti snove o NBA ligi.

Na Gripama je i dalje slovenski “snajper” Maj Kovačević, koji se odlično oporavlja od ozljede koljena i njegov šut trebao bi biti spreman sredinom studenoga.

Redovite plaće

S Gripa se vide još dva pojačanja, jedan na poziciji beka šutera, drugi na poziciji “pet”. Puno je ponuđenih, u igračkim krugovima širi se pozitivna priča o Splitu kao klubu u kojem plaće idu redovito, u kojem su odnosi baš obiteljski i svi s osmijehom dolaze u klub. I vodstvo Žutih, predvođeno direktorom Edom Blaževićem, ide “korak po korak”, ne juri bezglavo u pumpanje cijena, troši onoliko koliko ima i ne želi nijednim potezom dovesti klub u situaciju iz koje se Split upravo izvlači.

Nakon 20 godina stiže i novi parket
Paralelno sa slaganjem momčadi, koja će biti konkurentna Ciboni i Zadru, radi se i na infrastrukturi. Zamjena parketa, i to nakon više od 20 godina, bit će obavljena do kraja godine (u jednoj od pauza kada 20 dana Žuti budu gostovali), a planirani radovi morali su biti prolongirani zbog žalbe jednog od onih što su se javili na natječaj.

Žalba je odbijena, ali procedura se mora poštovati, i to je jedini razlog zbog kojeg u dvorani Gripe još nije postavljen novi parket. (db)

Linker
24. travanj 2024 14:34