Luka Gerlanc / CROPIX CROPIX
HOĆE LI SE LIGA NASTAVITI?

REGIONALNA KOŠARKAŠKA NADMETANJA POD ZNAKOM PITANJA! Nakon ABA lige upitan je nastavak nacionalnog prvenstva naše susjedne zemlje

Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 14. siječanj 2020. 19:20

Premda se natjecanje u Prvoj ligi košarkaša BiH do sada, a odigrano je već 14 kola, odvijalo bez većih poteškoća njegov nastavak doveden je u pitanje. Sve je počelo zbog utakmice 14. kola između Igokee i Sparsa koju je povjerenik natjecanja Siniša Jakovljević zakazao za utorak. Iz Sparsa su odmah odgovorili da neće putovati na utakmicu u Aleksandrovac, jer već imaju u četvrtak važnu utakmicu Druge ABA lige protiv Splita, te da je povjerenik Jakovljević prekršio pravila prema kojima se utakmice Prve lige BiH igraju subotom i nedjeljom ili u drugom terminu ako se klubovi dogovore. Primjerice, Igokea i Leotar su se dogovorili da svoj susret 13. kola odgode za veljaču. Iz Sparsa tvrde da je Jakovljević zakazao utakmicu u dogovoru s Igokeom, a nije konzultirao Sarajlije.

Propozicije natjecanja su jasne, ako klub ne dođe neopravdano na zakazanu utakmicu gubi je rezultatom 0:20 i ostaje bez boda. A onda na scenu stupa glavni tajnik Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan i samovoljno donosi odluku o suspenziji delegiranja službenih osoba za utakmicu 14. kola Igokea - Leotar i za kompletno 15. kolo koje bi se trebalo igrati idućeg vikenda.

Drugim riječima Čolan je prekinuo prvenstvo, a da bi svoju odluku pravdao klubovima je dostavio odluku broj 651/19 od 27. kolovoza koju je potpisao predsjednik KS BiH Mirza Teletović u kojoj stoji da nadležnost nad povjerenikom natjecanja u sezoni 2019/20. ima kancelarija Saveza. Ako je takva odluka i donesena jasno je da ona nema uporišta u Propozicijama natjecanja koje su donesene prije početka prvenstva u listopadu prošle godine. I dok Čolan obavještava klubove o prekidu prvenstva i da će ih o nastavku obavijestiti kad Upravni odbor KS BiH donese odluku, Jakovljević šalje poruku da prvenstvo nije prekinuto i da sve nominacije službenih osoba i termini vrijede.

U cijeloj priči valja znati da je Amer Čolan u kancelariju KS BiH stigao uz potporu Sparsa. Iz Sarajeva šalju priču kako Siniša Jakovljević ništa ne smije bez "miga" Igokee. Nikome od njih dvojice nije palo na pamet da pokušaju predstavnike Igokee i Sparsa dovesti za stol kako bi se pronašlo optimalno rješenje za termin utakmice. Jer i Košarkaški savez BiH nastao je na temelju dogovora, bez obzira na to što bi pojedinci željeli drukčije.

Upravni odbor KS BiH odredio je povjerenika natjecanja i dao mu ovlasti da vodi natjecanje u skladu s donesenim Propozicijama. Povjerenik natjecanja jedino je odgovoran Upravnom odboru KS BiH. Ako je prekršio pravila, glavni tajnik KS BiH može ga na to upozoriti i tražiti od Upravnog odbora KS BiH akciju, a nikako sam prekinuti natjecanje. I postojeći kalendar jedva je donesen, jer prvenstvo BiH koje je označeno prioritetom Igokea igra u Prvoj ABA ligi vikendom, a Široki, Spars Realway i OKK Sloboda u Drugoj ABA ligu u terminima od utorka do četvrtka. Bilo kakvo odgađanje utakmica sve bi poremetilo, pa čak dovelo u pitanje regularni nastavak prvenstva. Svima je to jasno, osim najodgovornijim ljudima u KS BiH koji olako izbacuju nepromišljene odluke i potkopavaju natjecanje koje je mukotrpno stvarano dogovorom i izraslo u jedno od najzanimljivijih u ovom dijelu Europe.

Linker
26. travanj 2024 09:15