REUTERS
ČUDNI KRITERIJI

REPREZENTATIVAC IZNENAĐEN IZBOROM ZA KOŠARKAŠA GODINE 'Bojan je trebao biti barem u TOP tri! Teodosić ne može stati ni u istu rečenicu s Bogdanovićem'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. siječanj 2017. 15:56

Kruno Simon otprilike je tu gdje je bio i lani. Milano ponovno u Euroligi ne izgleda onako kako su to priželjkivali uoči sezone u Armanijevim uredima, ali je zato nedodirljiv u Italiji. Isto kao i lani.

Kao i lani, Kruno Simon jedan je od najboljih igrača u momčadi Jasmina Repeše. Koja trenutačno tavori na dnu Eurolige, ali sada dolazi vrijeme koje čekaju. Ispravit će sezonu najprije s talijanskim kupom, a onda sve začiniti naslovom prvaka. Jer prave konkurencije u Italiji, zapravo, nemaju. Čak bi se druga petorka Milana vjerojatno potukla za trofej s najvećim protivnicima poput Reggio Emilije, Avellina ili Venezije.

Kruno Simon u talijanskom prvenstvu prosječno zabija 14,9 poena, skuplja 4,7 skokova i dijeli 2,8 asista, dok je u Euroligi na prosjeku poena od 9,9, skokova 3,7 i asista 3,6. Simon i dalje izgleda kao najpametniji čovjek na terenu Repešine momčadi.

- Ne trebamo se lagati, ovo u Euroligi ne izgleda dobro. Niti je to itko od nas očekivao. U nizu smo od deset uzastopnih poraza i, jednostavno, moramo pronaći izlaz iz te situacije. Nitko od nas nije očekivao ovako loše stanje, posebno ne nakon što smo u prvih sedam kola imali skor 4-3.

Kruno Simon
REUTERS/Jim Young / REUTERS

Bit će mi zadovoljstvo

Na te četiri pobjede su i ostali.

- A to nije dobro. Baš nije. I moramo do kraja pokušati sve da ostavimo što bolji dojam, već od prve sljedeće utakmice.

U četvrtak im u goste stiže Galatasaray, koji je pretposljednji. Usput, Repeša je odmorio momčad nakon što su u Moskvi posljednjeg tjedna izgubili 37 razlike. Da se razbude. Simon je sa suprugom i kćeri otišao na izlet u Monte Carlo i ondje dočekao vijest iz Hrvatske. Vijest o tome da će reprezentaciju i dalje voditi Aco Petrović.

Zagreb, 250916.
Cvjetni trg.
Uprava KK Cibona predstavila momcad i planove za novu sezonu uz druzenje sa prolaznicima.
Na fotografiji: Aleksandar Petrovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

- Mene to veseli, dobra je to odluka, a mislim da je Petrović i zaslužio i dalje biti izbornik nakon onoga što se dogodilo proteklog ljeta. Bit će mi zadovoljstvo opet surađivati.

A sljedeće ljeto nudi nam Eurobasket. I nešto različite polazišne točke u odnosu na ono ljeto ranije...

- Skupit ćemo se svjesni svoje kvalitete, ali, po meni, ne trebamo se gubiti u bespotrebnim najavama. Trebamo otići na taj Eurobasket isto onako kako smo otišli i na kvalifikacije za Igre u Torinu: svjesni da smo u stanju napraviti nešto veliko, ali i s druge strane uz veliki respekt prema protivnicima s kojima ćemo igrati.

Iako...

- Bez ambicija bezveze je ići u bilo što.

I jasno je svima što su to ambicije. Roko Ukić ove će godine napuniti 33, Kruno Simon 32 godine. U tim se godinama ne ide na veliko natjecanje po još jedno četvrtfinale.

- Kostur reprezentacije postoji, on se izgradio, a tu će doći, u svakom slučaju, neka nova snaga, neki naši mladi igrači. Od kojih nam neki od njih, poput recimo Ante Žižića, mogu odmah dati ruku, a neki bi mogli u reprezentaciji trajati još desetak godina. I veseli me sve to skupa.

Posebno vidjeti stare prijatelje. Dok smo razgovarali, baš je objavljen izbor Gazzette dello Sport za najboljeg igrača 2016. godine. Prvi Miloš Teodosić, drugi Nando de Colo, treći Pau Gasol. Kruno Simon tu je očekivao nekog drugog.

Bez Krune neće ići

- Mislim da je Bojan Bogdanović morao biti u tri najbolja. Po meni, u ovom se trenutku može razmišljati samo je li Bojan prvi ili drugi za 2016. godinu. On ili Pau Gasol. Jer NBA liga je nešto drugo, Miloš Teodosić u njoj nikada nije igrao, a Nando de Colo je bio tamo, pa se brzo vratio u Europu. I ne mogu oni u istu rečenicu s Bojanom ili Gasolom. To je moje mišljenje.

I na kraju, kad smo se već dotakli naših NBA igrača, nekako se čini da će Hrvatska ovog ljeta biti bolja za još boljeg Darija Šarića.

Geoff Burke / USA Today Sports / Reuters
Bogdanović se bori za loptu s Johnom Wallom

- On je dao velik doprinos i lani, u to nema sumnje, nakon Bojana bio je drugi igrač naše reprezentacije, a očekujem da tako bude i sljedeće ljeto. S tim da će Dario kroz ovu sezonu u NBA lige postati još bolji, u to ne treba sumnjati.

Kao što ne treba sumnjati ni u to da će Kruno Simon biti pravi. Aco Petrović najavio je da će ga posjetiti u Milanu.

Bez Krune Simona to neće ići. Uostalom, Bojan Bogdanović je odmah nakon Rija, kad se povuklo pitanje ostaje li ili odlazi Petrović, bio vrlo jasan.

- Ne možemo bez Simona i Ukića. Oni moraju još biti s nama.

I tu se nije promijenilo ništa.

Linker
25. travanj 2024 07:46