REUTERS
NEPORAŽENI POLJACI

S HRVATSKOM JE POČEO POHOD NA ČETVRTFINALE SVJETSKOG PRVENSTVA Amerikanac potpisuje najveću senzaciju turnira u Kini

Poljska je mjesto među osam osigurala s čistih 4-0 do sada.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. rujan 2019. 12:29

Bio je ponedjeljak, 17. rujna, uskoro će od tog jesenskog dana u Gdanjsku biti godinu dana. Da je netko tada, prije nego se podbacila lopta, a s druge strane stajala je Hrvatska i njezina četiri NBA igrača, da je netko Mikeu Tayloru, izborniku Poljaka, tada kazao kako će tu krenuti niz, najveći niz u povijesti poljske košarke, niz koji će ih prvo dovesti na SP, na kojemu nisu bili 52 godina, a onda i na tom SP-u će Poljaci igrati najmanje u četvrtfinalu, ma da je Mike Taylor nekome to rekao, odmah bi ga hospitalizirali.

Međutim, sve se to dogodilo.

24 sata prije te utakmice, bio je dakle 16. rujan, kolega i ja sam smo sreli Taylora u predvorju hotela u Gdanjsku. Bilo je vrijeme oko ručka, na kojemu su bili samo on, supruga i djeca. Niti jedan igrač. Njegovi igrači, s kojima će kasnije krenuti u ludi niz razbježali su se, svaki sa svojim automobilom želeći uhvatiti što je moguće od lijepog dana na moru. Ionako je trebalo odigrati tu utakmicu s Hrvatima i krenuti u svoje klubove. Kakva reprezentacija.

Jer, taman su se vratili iz Bologne, a tamo nije bilo dobro. Talijani su im uvalili 101. Poljaci su zabili 82. Bili su mekani, bili su nikakvi, bili su zreli da Hrvatska na njima riješi sve svoje frustracije.

Sad, mogli bi krenuti u onaj dio priče, "što bi bilo kad bi bilo", recimo, što bi se dogodilo da kod rezultatske prednosti Dražen Anzulović nije - iako su mu i igrači savjetovali da to ne čini - u isto vrijeme odlučio odmarati Bojana Bogdanovića i Darija Šarića, ili što bi se dogodilo da se Bojan Bogdanović u toj utakmici nije ozlijedio, iako je igrao kasnije, na svoju odgovornost...

Nije se dogodilo. I Poljaci su slavili sa 79:74. Od toga dana, do danas nemaju niti jedan poraz!

Isti rezultat kao u Gdanjsku

Naredali su u kvalifikacijama nakon pobjede nad Hrvatskom i slavlje nad Nizozemcima, pa Talijanima, opet su skinuli Hrvatsku, sada u Varaždinu, pa još jednom Nizozemsku. I otišli na SP. U tim zadnjim utakmicama pomogao im je i Maciej Lampe, no on se ozlijedio i propustio je SP, a nije bilo niti Marcina Gortata, koji se već oprostio od reprezentacije ranije.

Mike Taylor je vratio u reprezentaciju Damiana Kuliga uoči SP-a, iskoristio je uvodnu skupinu u kojoj je sredio Venezuelu, Kinu i Obalu Bjelokosti, da bi drugu rundu otvorio pobjedom nad Rusima od 79:74.

Isti je to, rezultat, pogledajte ako ne vjerujete, kojim su Poljaci svladali Hrvatsku u Gdanjsku prije nešto manje od godinu dana i krenuli u pobjednički niz koji traje, eto, već sada devetu utakmicu!

U fizičkom okršaju, Lukasz Koszarek je stavio dvije trice u finišu, Rusima je stao napad, u dvoboju u kojemu je bilo važno izdržati snagu protivnika, Poljaci su slavili.

- Patili smo tri četvrtine, a u četvrtoj nam je snaga ruske obrane onemogućila da pogodimo šutove koje smo željeli, ali na koncu smo pronašli način.

Linker
24. travanj 2024 05:50