Matija Djanesic / CROPIX
POSLOŽILI NAM SE REZULTATI

SADA IMAMO REALNU ŠANSU PLASIRATI SE NA OLIMPIJSKE IGRE! Završen prvi krug SP-a košarkaša, rasplet nije mogao biti bolji za Hrvatsku

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. rujan 2019. 18:03

Na Svjetskom prvenstvu u košarci završen je prvi krug, a danas smo saznali i posljednje dvije nepoznanice. Iz skupine E među 16 najboljih se plasirala Češka koja je izbacila Tursku, a iz skupine F to je Grčka koja je bila bolja od Novog Zelanda.

Ova druga utakmica, ogled Grka i Novog Zelanda bio je važan, ali ne i presudan za ambicije Hrvatske glede olimpijskih kvalifikacija. Naime, kako su Grci svladali Novi Zeland, Hrvatska će i definitivno imati svoje mjesto na turniru s kojega će se tražiti mjesto za Tokio u srpnju sljedeće godine.

Zamršen je bio taj sustav kvalifikacija, no vrijedi još jednom ponoviti gradivo. Na Olimpijske igre plasirat će se, uz domaćina Japan, još sedam reprezentacija direktno iz Kine. Dvije najbolje američke, dvije najbolje europske te po jedna najbolja reprezentacija iz Afrike, Azije i Oceanije.

Nitko zasad bez kiksa

Četiri preostala mjesta u Tokiju popunit će se na sljedeći način: na njih će otići četiri pobjednika predolimpijskih turnira koji će se igrati u srpnju sljedeće godine. A na svakom od ta četiri turnira igrat će šest reprezentacija, što znači da će kvalifikacije igrati ukupno 24 vrste.

I to po ovom ključu: 16 mjesta dobit će se temeljem plasmana na SP-u od onih reprezentacija koje budu iza onih koji će se direktno plasirati. Sljedećih osam mjesta dobit će po FIBA rankingu, odnosno na kvalifikacijama će biti i dvije najbolje plasirane europske reprezentacije, dvije američke, dvije afričke, jedna azijska i jedna iz Oceanije.

Hrvatska je uoči SP-a po FIBA rankingu bila na devetom mjestu, Slovenija je bila sedma, ili bit će vam lakše računati, Hrvatska je bila sedma reprezentacija Europe, Slovenija šesta. I s obzirom na to da je FIBA usvojila prijedlog da se ranking gleda za dodatna mjesta za kvalifikacije, Slovenija i Hrvatska su uoči SP-a navijale samo za to da netko od onih reprezentacija koje su ispred njih, a dolaze iz Europe, ne kiksa.

Visoko nas drži Rio

I, to nije učinio nitko. Srbija, Španjolska, Francuska, Litva i Grčka su među 16 najboljih pa Hrvatska ima mjesto u olimpijskim kvalifikacijama.

Pitate se što je s onim reprezentacijama, poput Njemačke ili Crne Gore, a dolaze iz Europe i nisu se plasirale u drugi krug? Ništa. Barem ništa važno za Hrvatsku. One će tražiti (tu će biti još Turci) plasman između 17. i 22. mjesta, kako bi stigle do kvalifikacija kroz SP. U suprotnom, ako budu ispod tih pozicija, onda ionako po bodovima osvojenim na SP neće prestići Hrvatsku na FIBA rankingu.

​Nas na tom visokom devetom mjestu još uvijek drži ona olimpijska 2016. godina. Dakle, treba odmah početi raditi planove za olimpijske kvalifikacije. Neće biti lako, ali nije bilo lako niti u Torinu. Pa smo stigli do Rija. Zašto ne vjerovati da možemo i do Tokija?

Grčka je bila veliki favorit protiv Novog Zelanda, ali nije lako došla do pobjede. Novozelanđani nisu dozvolili da se Giannis Antetokounmpo i društvo odvoje cijelu utakmicu, no nisu imali snage za bilo što osim časnog poraza - 103:97. Giannis je ubacio 24 poena te imao 10 skokova i 6 asistencija, a Ioannis Papapetrou je dodao 16 poena. Kod Novog Zelanda je najbolji bio Corey Webster s 31 poenom, 4 asistencije i 4 skoka.

Veliki okršaj su imali Australija i Litva koji su praktično igrali utakmicu za četvrtfinale. Australci su pobijedili rezultatom 87:82 i tako osvojili prvo mjesto u skupini pa će im za prolazak među 8 najboljih de facto trebati pobjeda protiv Dominikanske Republike u drugom krugu. Doduše, moguće je da se zatvori krug između Australije, Litva i Francuske. Za takvo što je potrebno da Francuska pobijedi i Australiju i Litvu, a da Litva bude bolje od Francuske. Onda će odlučivati koš-razlika.

Danas je Australija kontrolira rezultat većim tijekom utakmice, ali se Litva serijom 11:0 početkom posljednje četvrtine vratila u utakmicu. No, na kraju su Australci ipak bili koncentriraniji te došli do treće pobjede u skupini. Patty Mills je utakmicu završio s 23 poena, a Aron Baynes s 21 poenom i 13 skokova. Kod Litve je najbolji bio Marius Grigonis s 19 poena dok je Lukas Lekavicius ubacio 15 poena.

Amerikanci protiv Japana nisu dozvolili nikakvo opuštanje. Slavili su s konačnih 98:45.

Rezultati:
Kanada - Senegal 82:60
Brazil - Crna Gora 84:73
Njemačka - Jordan 96:62
Turska - Češka 76:91
Litva - Australija 82:87
Grčka - Novi Zeland 103:97
Dominikanska Republika - Francuska 56:90
SAD - Japan 98:45

Parovi i ljestvice druge grupne faze

Skupina I
Poljska - Rusija (petak, 10.00)
Argentina - Venezuela (petak, 14.00)
Venezuela - Rusija (nedjelja, 10.00)
Poljska - Argentina (nedjelja, 14.00)
Poredak: Argentina i Poljska 3-0, Venezuela i Rusija 2-1

Skupina J
Srbija - Portoriko (petak, 10.30)
Španjolska - Italija (petak, 14.30)
Portoriko - Italija (nedjelja, 10.30)
Španjolska - Srbija (nedjelja, 14.30)
Poredak: Srbija i Španjolska 3-0, Italija i Portoriko 2-1

Skupina K
Brazil - Češka (subota, 10.30)
SAD - Grčka (subota, 14.30)
Češka - Grčka (ponedjeljak, 10.30)
SAD - Brazil (ponedjeljak, 14.30)
Poredak: SAD 3-0 i Brazil 3-0), Češka i Grčka 2-1

Skupina L
Australija - Dominikanska Republika (subota, 10.00)
Francuska - Litva (subota, 14.00)
Dominikanska Republika - Litva (ponedjeljak, 10.00)
Francuska - Australija (ponedjeljak, 14.00)
Poredak: Australija i Francuska 3-0, Dominikanska Republika i Litva 2-1

Linker
26. travanj 2024 07:52