KRAH SRBIJE NA MUNDOBASKETU

ŠTO SE DOGODILO 'SVJETSKIM PRVACIMA'? ĐORĐEVIĆ DAO ODGOVOR NA JEDNOJ OD NAJMUČNIJIH PRESICA U KARIJERI 'Bili smo favoriti, svi su o nama pisali...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. rujan 2019. 17:36

Trebalo je nakon poraza od Argentine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva izaći pred novinare u Dongguanu. Nije to bilo lagano za srpskog izbornika Aleksandra Đorđevića. Dugo je prije njega govorio i Nemanja Bjelica, jedan od predvodnika do danas glavnog favorita za svjetski naslov.

Iako na samom kraju svog obraćanja, Đorđević je priznao ono što se već znalo...

- Campazzo nas je izdominirao, ovo je njegova pobjeda. Scola je lider, možda jedna od najvećih košarkaških legendi. Čestitke i izborniku i cijeloj momčadi Argentine, oni su zaslužili ovu pobjedu - rekao je izbornik Đorđević.

Kako će ovo iskomentirati, kako će srpska javnost to primiti...

- Potreseni smo. Ovo je težak poraz. Ne bih htio puno toga govoriti, već je i Nemanja Bjelica prije mene dosta toga rekao. Bili smo pod velikim pritiskom i to nije bilo dobro. Našu zemlju tresla je euforija. Bili smo favoriti, svi su o nama pisali. Govorili su da ćemo pobijediti, da ćemo biti prvi, ali to nije pomoglo. Sad kad sam čuo Nemanju znam u kakvom su pritisku oni bili.

Što je presudilo pobjednika?

- Ključ su bile bekovske pozicije i kreacija igre. U košarci igraju bekovi, to smo danas vidjeli. Argentinci su bili u kontroli utakmice. Imali smo puno izgubljenih lopti, nismo bili pravi u prvom poluvremenu. Nisu mi se sviđale neke akcije na Marjanovića u prvom dijelu. Argentinci nemaju bez razloga najviše ukradenih lopti, oni su se bolje prilagodili i na sudački kriterij.

Bilo je naznaka povratka, međutim...

- Imali smo dobar momentum u trećoj četvrtini, čak smo i poveli, ali taj ritam nije dugo trajao. Ponovo smo počeli griješiti, a to u ovoj utakmici nismo smijeli. Oni su jako dobro šutirali u ključnim trenucima utakmice, igrali su sjajnu košarku "jedan na jedan" i pogađali teške šuteve. Radili su naporno i to im se isplatilo. Htjeli smo spustiti loptu pod koš, nije išlo...

Za Srbiju turnir još nije gotov. Predstoji natjecanje za plasman od petog do osmog mjesta, ali plasman na Olimpijske igre morat će tražiti kroz kvalifikacije. Zanimljivo je da na press-konferenciji nakon utakmice srpskom izborniku niti jedan srpski novinar nije postavio pitanje. Nakon Đorđevićevog monologa samo je jedan Litavac imao nešto pitati Đorđevića.

- Moramo ovo analizirati i vidjeti kako ćemo dalje. Ponosan sam na ove momke i na to kako su igrali. Ovo je sjajna grupa igrača, blagoslovljen sam što sam njihov trener. Uvijek dajemo sto posto od sebe. Ipak, ovo je košarka. Neke stvari ću i ostaviti za svlačionicu - rekao je Đorđević.

Linker
17. travanj 2024 14:01