Ronald Goršić / Hanza Media
POTRESI POD TORNJEM

ŠTO SE KRIJE IZA ODLASKA SUPERTALENTA U TURSKU? S novcem za Antu Žižića kupljen je mir, ali ozbiljno ugrožen play-off ABA lige

U ovo vrijeme tradicionalno pod Tornjem nema love i traže se rješenja, a odlazak najboljeg igrača trebao bi značiti da nitko drugi neće napustiti momčad, no, pravi problemi klub tek čekaju u 2017.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. prosinac 2016. 10:38

Uponedjeljak, na Štefanje, Ante Žižić se pojavio u zagrebačkoj luci namjeravajući se s momčadi ukrcati na zrakoplov, s kojim je trebao otputovati put Crne Gore, jer Vukovi već danas, od 20 sati igraju u Baru protiv Mornara.

No, Ante Žižić nije ušao u taj zrakoplov, pronašao je nešto kasnije drugi avion, a s njim će put Istanbula jer je njegov novi klub euroligaš iz Istanbula Darušafaka.

I odlazi odmah. Neće igrati ni protiv Mornara u utorak, niti protiv Partizana u Zagrebu u petak, a time su šanse Cibone u te dvije utakmice prilično umanjene. A te dvije utakmice mogle su, mogu još zapravo, Cibonu učvrstiti u poziciji za vrlo opipljivu šansu za ugrabiti doigravanje, zaključiti ABA ligu među četiri najbolje momčadi. Bez Žižića to će ići teško.

Iz Cibone tako odlazi najbolji igrač ABA lige, po valorizaciji je 19-godišnji Žižić na prvom mjestu (28,2), Žižić je i prvi strijelac ABA lige (20,0), a i prvi je skakač lige (9,2). Dovoljno za shvatiti koliko će nedostajati.

Dvije ponude

Priča oko odlaska Ante Žižića počela se kotrljati prije desetak dana, doduše, potiho. Postojale su dvije ponude koje je do kluba dostavio Žižićev menadžer Miško Ražnatović. Jedna je bila Milana, druga Darušafaka. Kako je Milano u pretumbacijama, kako je tamo užarena stolica prvog trenera Jasmina Repeše (La Gazzeta dello Sport je objavila da bi Repeša mogao biti smijenjen već ovaj tjedan), Milano je otpao iz priče.

Hanza Media

Ostala je Darušafaka. I ozbiljno je momčad iza koje stoji bogati sponzor Doguš Grupa zapela za Žižića. Ponuda koja je stigla do Cibone bila je sljedeća; Darušafaka će odmah uplatiti 150.000 eura za Žižića, a usput će Cibona sljedeće ljeto, kad bi Žižić trebao put Boston Celticsa, koji su ga lani draftirali kao 23. pick prve runde NBA drafta, naplatiti cijeli iznos odštete koji Boston može dati Ciboni (650.000 USD). Iako te svote nitko neće potvrditi, o njima se glasno govori.

Ante Žižić bi do ljeta trebao zaraditi do 200.000 eura u Istanbulu, gotovo deset puta više nego je trebao dobiti od Cibone, ali u tome nije glavni razlog njegova odlaska.

Cibona je prodala Žižića - i time se vjerojatno odrekla bilo kakve sportske ambicije do kraja sezone - zbog tih 150.000 eura koji će odmah sletjeti na klupski račun i s njima će se djelomično pogasiti mogući požar u svlačionici, uvijek moguć u prosincu i siječnju. Sjetite se, lani su u ovo vrijeme klub napustili Marko Jagodić-Kuridža, ali i Ivica Zubac, godinu dana ranije Damir Markota, Jerrel Blassingame, itd...

Uglavnom, u ovo vrijeme tradicionalno pod Tornjem nema love. I traže se rješenja, a odlazak Žižića trebao bi značiti da nitko drugi neće napustiti momčad. Iako, to se u Ciboni nikad ne zna.

Aco se oslobodio

Kao Žižićeva zamjena u Cibonu će stići Luka Žorić, negdašnji reprezentativac, koji je prije mjesec dana na svoj zahtjev raskinuo ugovor s Betisom i od tada je u Zagrebu, od tada se spekulira da će obući Cibonin dres, no, tek za Štefanje ta je priča dobila ozbiljnije obrise. Žorić sasvim sigurno neće igrati protiv Mornara, a može li pomoći Vukovima u petak protiv Partizana? Trebao bi...

Naravno, Cibona u svemu tome još uvijek nema inozemnog sponzora, često najavljivanog, pa je u poziciji tražiti bilo kakvu financijsku injekciju. Stvar će postati ozbiljnija od ožujka kad će se morati krenuti plaćati rate za predstečajnu nagodbu...

Zagreb, 250916.
Cvjetni trg.
Uprava KK Cibona predstavila momcad i planove za novu sezonu uz druzenje sa prolaznicima.
Na fotografiji: Aleksandar Petrovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

I, da, u cijelom tom kupusu, stiže ostavka Ace Petrovića. Alfe i omege kluba u posljednje dvije i pol godine. Ostavka stiže na sve funkcije u klubu jer Petrović je jedini bio protiv prodaje Žižića. U klupskom trojstvu koje odlučuje. Odnosno, “za” su bili direktor kluba Domagoj Čavlović i, očito je, Antin brat, Andrija Žižić, sportski direktor. Damir Mulaomerović još je jedan od onih kojemu nije dobro legao odlazak Žižića, posebno ne ovaj tjedan kad Cibona ima dvije važne utakmice.

Ostavka Petrovića stigla je nešto ranije nego smo je očekivali. Prilikom razgovara oko preuzimanja izborničke funkcije, razgovora koji je Dino Rađa obavio s Acom Petrovićem, na meniju je bila i tema da Petrović ne može biti izbornik uz svoje klupske funkcije. Iako on nije pronalazio u tome problem, navodno je pristao povući se ako je to bio uvjet ne bi li postao izbornik. Sad je dao ostavku. I prije nego se to očekivalo, razlog je odlazak Žižića, ali Petrović ne želi odustati od ideje postati izbornikom, a ostati u klubu i biti izbornik ne bi bilo moguće, pa...

Sad se čekaju Rusi

Naravno, ostaje pitanje i što s Cibonom sutra? Po gradu je krenula priča o tome da je Cibona pod velikim utjecajem Miška Ražnatovića, a priča oko Žižića mogla bi te spekulacije samo raširiti.

Uglavnom, pod Tornjem bi moglo biti veselo. Cibona bi u 2017. mogla ući s neizvjesnom budućnosti, po svemu sudeći. Ako se ne pronađe inozemni sponzor, navodno je riječ o ruskom sponzoru i pregovori već neko vrijeme nisu u domeni Ace Petrovića, a na sve to se nalijepi situacija po kojoj se nakon gradskih izbora - ako se promijeni gradonačelnik - Cibona više ne bi tretirala kao do sada, onda je vrlo upitno što će uopće biti od kluba.

Sve se to koprca iza odluke o odlasku Ante Žižića...

Linker
23. travanj 2024 21:50