Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
PRED UGOVOROM ŽIVOTA

'SVE JE NA IVI, NA SVADBU ĆU DOĆI KAO KOFER' Hrvatski reprezentativac uoči tjedna odluke za nastavak nade u odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kini

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. lipanj 2018. 14:13

Od ljeta 2016. Filip Krušlin nezaobilazni je član reprezentacije. Uostalom, bio je kapetan na prve dvije utakmice kvalifikacija u studenom, u porazima od Nizozemske i Italije. Unazad te dvije godine bio je i na Igrama, bio je i na Eurobasketu u Rumunjskoj i Turskoj i sada traži SP. Tada će to biti sve što jedan igrač može odigrati.

Počeli smo s dojmom. Ove pripreme nekako nalikuju na one za Torino, za kvalifikacije za OI, a tada je Filip Krušlin upao u reprezentaciju i iz nje ne izlazi.

- Je, momčad je OK, svi dišemo kao jedan.

Iako, da se moglo, da je NBA dopustila, možda uz samo jednu promjenu.

- Bilo bi idealno da smo svi mogli početi trenirati od prvog dana, da su s nama od prvog treninga bili NBA igrači jer nas je njihov kasniji dolazak malo izbacio iz ritma, što se osjetilo na utakmici s BiH, ali što je, tu je. No, svakim danom ćemo biti sve uigraniji, a imamo do odlaska u Trst još tri dana, uhvatit ćemo niti, trebalo bi to biti dovoljno.

Preuzeti inicijativu

Koliko se do sada izbornik posvećivao Italiji? Ili se bavio samo dotjerivanjem hrvatske igre?

- U nedjelju smo prvi puta pogledali video one međusobne utakmice iz studenog. Mi, koji smo je igrali, osjetili smo Italiju tada, sada su se s njom upoznali i ostali igrači. Taktički treninzi tek će uslijediti.

Filip Krušlin trebao bi biti član udarne petorke. S obzirom na ulogu koju ima u klubu, pa i ulogu koju je imao u dosadašnja četiri ogleda u kvalifikacijama, koliko će biti teško prilagoditi se na NBA igrače?

- Mislim da je bit svakog igrača da se može prilagoditi bilo kojoj situaciji, pa i ja nastojim to činiti. Po meni je ključ, ne samo za mene, nego i za ostale, da pokušamo dati ekstra kvalitetu, preuzeti inicijativu, neki šut, neku odluku na terenu jer se ne bismo smjeli bazirati samo na to da damo lopte u ruku Šariću, Zupcu ili Bogdanoviću. Koliko su god oni dobri, ako mi ostali preuzmemo inicijativu, i njima trojici će biti lakše, oni će tada moći biti još bolji. Činjenica jest da svatko od nas mora biti na visini svog zadatka, jer ako tako ne bude bilo, teže ćemo igrati. Što se mene osobno tiče, ja sam prilagodljiv, meni to nije ekstreman problem.

S obzirom na to da nam na utakmici u Trstu visi mač nad glavom, to mora biti i dodatni motiv?

- Takve je utakmice lijepo igrati, posebno nama koji smo izgubili u Zagrebu u studenom. Ako se sjećate, mi smo tada dobro počeli, imali 17 poena viška pa na kraju izgubili dvadeset. Sada ćemo pokušati okrenuti utakmicu u svoju korist, priuštiti Talijanima revanš za taj poraz i to je cilj svakog od nas.

Ostajem u Cedeviti

Uz reprezentaciju je stigao i Toni Kukoč. Prije dva ljeta baš je Kukoč bio zagovaratelj uvrštenja Filipa Krušlina u 12 igrača za kvalifikacije za Torino. Koliko Kukočevo prisustvo znači igračima?

- Je, tako je išla priča, sjećam se. Za mene je Toni naš najbolji igrač u povijesti gledajući gdje je igrao, što je sve osvojio, gledajući način na koji igrao, na to kako je mogao svojom igrom pridonijeti momčadi. Toni je pun iskustva, uvijek je spreman dati dobar savjet, no, tu je u nama problem. Znate, njegova razina igranja košarke je posebna pa nismo svi u mogućnosti ispratiti takve stvari.

Filip Krušlin iskren je dečko. I bit će sljedeće godine u Cedeviti. U posljednjoj je godini ugovora.

- Ostajem u Cedeviti, imam važeći ugovor, zadovoljan sam. Nadam se da ćemo sastaviti dobru momčad. Bio je u Opatiji novi trener Sito Alonso, pozdravili smo se, nije tu bilo nekih velikih priča, ima vremena. Pred klubom je naporno ljeto, naši se konkurenti pojačavaju, čini mi se da će ABA liga u sljedećoj sezoni biti jača nego što je to bila protekle.

A u tu novu sezonu Filip Krušlin će ući kao oženjen muškarac. Prvi termin svadbe trebao je biti proteklog vikenda u Sinju, ali zbog reprezentacije Krušlin ga je promijenio. Sad će fešta u Sinju biti nakon što se završe reprezentativne obveze. I kako ide organizacija vjenčanja?

- Mogu vam dati broj telefona buduće supruge, pa je pitajte. Ja ću doći tamo kao kofer, sve što se tiče organizacije palo je na njezina leđa i hvala joj za to i ovim putem. Što se mene tiče, znam isto onoliko koliko i uzvanici koji stižu na svadbu, ha, ha, ha...

Iva će to srediti. A nakon što Filip Krušlin i prijatelji srede Italiju i Rumunjsku, on će potegnuti. Ono što svaki muškarac treba u takvom trenutku. Reći će “da”.

Linker
16. travanj 2024 09:22