Screenshot Sixt Primorska Facebook
KAKAV PODVIG

SVE SU OSVOJILI! SEZONA IZ SNOVA HRVATSKOG TRENERA 'Mislim da je nemoguće ovako što ponoviti! Ja i dalje nisam baš svjestan svega ovoga''

JURICA GOLEMAC Hrvatski trener na klupi Primorske okitio se naslovom slovenskog prvaka, a to je četvrti trofej kluba iz Kopra u četiri natjecanja koja su igrali ove sezone
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. svibanj 2019. 00:22

Primorska je prošlog petka i treći puta u seriji do tri pobjede, u trećoj utakmici finala svladala Olimpiju i okitila se tako naslovom slovenskog prvaka. S čime je momčad iz Kopra zaokružila perfektnu sezonu u kojoj je osvojila sva natjecanja u kojima je nastupala. Naime, prije slovenskog naslova, Primorska je osvojila u tamošnji Kup, Superkup, ali je i dominirala ABA 2 ligom, koju je također osvojila.

Tako je Primorska postala tek osmi klub u povijesti, a deveti se to puta uopće dogodilo da jedna momčad u Europi osvoji četiri trofeja u istoj sezoni.

Sve te uspjehe potpisuje 42-godišnji hrvatski trener, Zagrepčanin Jurica Golemac, koji je drugu sezonu u Kopru, a ukupno samostalno radi trenerski posao treću sezonu. Bila je to sezona iz snova...

- Nije bilo lako u finalu, iako je završilo s čistih 3-0, jer kako god okreneš to je uvijek Olimpija kao naš protivnik, a nama je visio nad glavom pritisak da moramo osvojiti naslov. Praktički cijelu sezonu nismo ništa izgubili i stvorio se taj pritisak i kroz medije da mi to moramo osvojiti, jer će u suprotnom sezona biti neuspješna. Pokušavali smo suspregnuti taj pritisak, u napadu nismo bili tečni kao cijele sezone, ali je opet kvaliteta isplivala na površinu, kao i naša navika pobjeđivanja koju smo stekli kroz ovu sezonu.

Imao sam sreću slagati momčad kako želim

Može li se ponoviti ovakva sezona ili je Golemac svjestan da je ovo bilo, jednom u životu”...

- Pa vjerojatno će to biti tako. Mislim da je nemoguće ovako što ponoviti, ne znam, možda se nekome dogodi. Pazite, mi smo cijele sezone izgubili samo sedam utakmica, a od tih sedam niti jedna, naravno, nije bila presudna, možda je tek jedna bila ona u kojoj smo računali na pobjedu, a ostalih šest su se dogodile iz razloga jer smo odmarali momčad, osiguravši već neko prvo mjesto. Mislim, ja i dalje nisam baš svjestan svega ovoga, ali definitivno se za tako što mora baš sve poklopiti. Imali smo sreće u odabiru igrača, njihovih karaktera, u selekciji i to je po meni ključ ovog uspjeha. Skupili smo momčad koja je željela pobjeđivati.

Ova sezona je i definitivno lansirala Juricu Golemca u trenersku orbitu, ozbiljnu trenersku orbitu.

- Otkako sam se osamostalio ovo je moja treća sezona, druga u Kopru i sve ono što sam do tada radio mi je pomoglo. Imao sam sreću i da sam u Kopru imao maksimalno povjerenje i odriješene ruke, pa sam mogao raditi slagati momčad kako želim, imao sam tu potpunu slobodu. Takva situacija je rijetkost, posebno na ovim prostorima, rekao bih na Balkanu, jer se tu ljudi vole petljati u nešto o čemu nemaju pojma.

Kakva će biti sljedeća sezona Primorske, Golemac ostaje u Kopru...

- Lagano smo već krenuli raditi neke stvari, pričamo s igračima, moramo se i pojačati, kvalitetno dignuti, ali i ostaviti većinu onih koji su i sada bili tu. Natjecateljski bi trebali biti dovoljno jako da budemo konkurentni u svim natjecanjima koje budemo igrali.

Split, 081117. 
Dvorana Gripe.
Kosarkaska utakmica 5.  kola 2. ABA lige, KK Split - KK Primorska. 
Na fotografiji: Trener Primorske Jurica Golemac.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Foto: Jakov Prkic / Cropix

Na Balkanu je kriza vodstva, a ne trenera

I za kraj, Golemac je treći hrvatski trener koji je osvojio naslov ove sezone u inozemstvu, prije njega je to učinio Damir Mulaomerović na Kosovu i Aramis Naglić u Slovačkoj. I bit će toga još do konca sezone. Govorimo li mi to hrvatskom trenerskom ‘boomu’?

- Mislim da su u nas uvijek postojali kvalitetni treneri, ali oni nisu imali podršku. I kod nas je riječi o krizi vodstva, a govorim tu opet o cijelom Balkanu, od Grčke do Slovenije. Mislim da treneri nemaju podršku i povjerenje kakvo bi trebali imati, nemaju pravo na pogrešku, a tako je teško raditi. Znam da postoji puno talentiranih trenera, ali oni trebaju imati i prostor da mogu slobodno raditi.

Dakle, problem je u klubovima, a ne u trenerima?

- Apsolutno. Kažem, taj problem je očit na cijelom Balkanu, a kod nas se jako dobro vidi. Puno se luta i malo je tu povjerenja...

Jurica Golemac ga je imao u Kopru. Doduše, on ga je i zaradio. Pa ova trenerska karijera samo raste, raste...

Linker
23. travanj 2024 13:21