CROPIX
PIŠE ROLLING STONE

TVRDNJA KOJA MIJENJA POVIJEST KOŠARKE Najbolja momčad ikad bila je - raspadnuta Jugoslavija!?

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. kolovoz 2016. 15:18

Neposredno uoči početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru prestižni američki časopis Rolling Stone donio je opširan tekst o košarkaškom Dream Teamu svih vremena. Ali ne onom američkom koji je 1992. godine u Barceloni predvođen Michaelom Jordanom, Magicom Johnsonom, Larryjem Birdom, Charlesom Barkleyjem i ostatkom superzvijezda do zlata stigao prosječno pobjeđujući s 43.8 koševa prednosti, već o - nesuđenom jugoslavenskom.

Autor teksta Tom Hawking pita se kako bi izgledao okršaj reprezentacije bivše Jugoslavije i Dream Teama da je do njega ikad došlo.

"Momčad koja bi natjerala Amerikance da se pomuče raspala se uoči početka Igara - to je jugoslavenska košarkaška reprezentacija koja nikad nije zaigrala zajedno", piše Hawking.

"Riječ je o vjerojatno najutjecajnijioj momčadi na svijetu u zadnjih 25 godina. Zaboravite Jordanove Bullse, Spurse, sve LeBronove momčadi ili Warriorse: Jugoslavija je stvorila modernu igru kakva postoji danas", objašnjava autor teksta.

Hawking u nastavku navodi velike razlike između američke i europske košarke. Zaključuje kako je europska košarka uvijek počivala na momčadskoj igri i marljivosti, a američka na individualizmu i zabavi. "Europska igra se svodi na samokontrolu, a američka na samoizražavanje", objašnjava se u tekstu.

"Američki Dream Team iz 1992. bio je ultimativni napredak američke košarke, kombinacija najvećih igrača koji su ikad stupili na teren. Njihova individualna briljantnost bila je tako zapanjujuća da kemija skoro nije igrala ulogu. U kontrastu, Jugoslavija je bila sve isto, ali i puno više. Imali su briljantne pojedince, Dražena Petrovića kao potencijalnu NBA zvijezdu, eksplozivnu superzvijezdu i strijelca čija je karijera tragično skraćena u prometnoj nesreći 1993., dok je Kukoč bio univerzalan, raznovrsni igrač koji je mogao igrati na svih pet pozicija. A tu je bio i Divac koji je promijenio ulogu centra i napravio veliki utjecaj na NBA ligu..."

"Oni su bili i savršena momčad. Pogledajte samo snimke njihovih utakmica s recimo Svjetskog prvenstva 1990. godine. To je kao da gledate stare snimke današnjih Warriorsa. Bili su vrhunac europskog pristupa košarci i ne čudi što je ovaj pristup pronašao svoj put u NBA ligi tijekom posljednja dva desetljeća jer američka košarka nije mogla napredovati nakon Dream Teama. Od toga nije moglo bolje... Ljudi se često pitaju što bi bilo da je Jugoslavija ostala na okupu i odigrala turnir 1992. godine. Na kraju je Hrvatska osvojila srebro s Kukočem i Petrovićem, te barem malo namučila Dream Team u finalu. Naravno, nikad nećemo saznati što bi se dogodilo u tom okršaju, ali je velika tragedija da svijet te godine na Igrama nije vidio susret dvije najveće reprezentacije svoje generacije, najveće igrače američke košarke protiv najvećih predstavnika europske košarkaške filozofije. Ali opet, možda se to nikad i nije trebalo dogoditi, jer je europska košarka evuliarala kroz sljedećih 25 godina i počinje se činiti da bi Europljani na kraju završili kao pobjednici".

Linker
16. travanj 2024 01:06