REUTERS/Kim Kyung-Hoon
DRUGI ČETVRTFINALNI DAN

SENZACIJA NA SP-U: OVAKO NEŠTO SE SAD-U DUGO NIJE DOGODILO Američke superzvijezde i jedan od najvećih trenera ikad ostali bez medalje!

PORAZ AMERIKANACA! Francuzi napravili golemi podvig izbacivši pulene Gregga Popovicha u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u košarci. SAD i Srbija sastat će se u borbi za plasman od 5. do 8. mjesta, ali Srbi moraju igrati predolimpijske kvalifikacije.
Piše: HinaObjavljeno: 11. rujan 2019. 15:25

SAD - FRANCUSKA 79:89 (18:18, 21:27, 27:18, 13:26)

Bila je to zanimljiva utakmica u kojoj su Francuzi bili bolji veći dio utakmice, ali su i Amerikanci mogli do pobjede. Francuska je u trećoj četvrtini imala +10, no branitelji naslova su okrenuli rezultat i stigli do prednosti od sedam razlike (72-65), no tada su stali. Francuska se oporavila i u završnici utakmice ponovo došla u plus i na koncu slavila s velikih +10.

Brončani s posljednjeg SP-a će u polufinalu igrati protiv Argentine, dok će u drugom polufinalu igrati Španjolska i bolji iz posljednjeg četvrtfinalnog ogleda Australije i Češke.

Francuzi su i prije četiri godine na SP-u u Španjolskoj također stigli do polufinala u kojem su izgubili od Srbije (85-90), a potom su u dvoboju za broncu porazili Litvu 95-93.

Amerikanci su posljednji put ostali bez polufinala na svjetskom prvenstvu 2002. pred svojim navijačima kada su u četvrtfinalu izgubili od Jugoslavije (78-81). Prije toga medalju nisu osvojili 1978. na Filipinima.

Sjedinjene Američke Države su u Kini lovile treći uzastopni naslov, što do sada nije uspjelo nijednoj momčadi u povijesti. Jedini su imali prijavljeni svih 12 igrača iz NBA lige, međutim stigli su bez najvećih zvijezda poput LeBrona Jamesa, Stephena Curryja, Jamesa Hardena, Anthonyja Davisa i Kawhija Leonarda. Izborniku Greggu Popovichu otkazalo je nastup čak 30 igrača, pa su Amerikanci stigli u Kinu u trećem ili čak četvrtom sastavu. Što se na koncu pokazalo presudnim.

Amerikanci su poveli 5-2 i bilo je to njihovo najveće vodstvo u prvom poluvremenu. Francuzi su ubrzo okrenuli rezultat i u prvoj četvrtini imali i pet koševa prednosti (27-22). U drugoj dionici francuska prednost je narasla i na +8 (45-37), a na odmor se otišlo sa šest koševa prednosti za brončane s posljednjeg svjetskog prvenstva 2014. u Španjolskoj.

Najviše problema Amerikancima su u prve dvije četvrtine zadavali Evan Fournier i Rudy Gobert sa po 13 koševa, dok je branitelje naslova vukao Donovan Mitchell sa 15 koševa.

Francuzi su sjajno otvorili nastavak i nakon minute igre imali su deset koševa prednosti (51-41). Amerikanci su potom podigli ritam igre, zaigrali daleko agresivnije u obrani i malo pomalo smanjivali zaostatak. Tri minute prije kraja četvrtine stigli su na svega dva koša zaostatka (58-60), zakucavanjem najboljeg američkog igrača Mitchella izjednačili na 60-60, a 100 sekundi prije kraja četvrtine i do vodstva 63-62. Prvog nakon što su vodili 29-27. Na kraju četvrtine je bilo +3 za SAD (66-63).

Američki preporod nastavljen je i na otvaranju posljednje četvrtine i nakon dvije minute igre bilo je za Amerikance do tada najvećih +7 (72-65). Francuska je ipak pronašla izgubljenu energiju i smanjila na 74-71. Ntilikina je potom tricom četiri minute prije kraja izjednačio na 76-76, da bi koševima Fourniera i Goberta Francuzi poveli +4 (80-76). Kada je Ntilikina zabio za +6 (82-76) dvije minute prije kraja Francuska je bila korak do pobjede. Do kraja susreta Francuzi su samo povećali prednost do konačnih 89-79.

Francusku su do pobjede predvodili Fornier sa 22 koša, Gobert sa 21 košem i 16 skokova, te De Colo sa 18 koševa. U američkim redovima najefikasniji su bili Mitchell sa 29 koševa, Marcus Smart sa 11, te Kemba Walker sa 10 koševa.

------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

SAD - FRANCUSKA 79:89 (18:18, 21:27, 27:18, 13:26)

Francuska je u polufinalu Svjetskog prvenstva!

Četvrta četvrtina:

Posljednji period susreta krenuo je polaganjem De Coloa. Pola koša američke prednosti zasad. Tricom Harrisona Barnesa odlaze Amerikanci na plus pet, najveću njihovu prednost u dosadašnjem tijeku utakmice. Walker stavlja na 72:65, a francuski izbornik Collet zove minutu odmora. Francuzi se vraćaju, još nije gotovo! Šest minuta prije kraja Francuska je ponovo na jednom posjedu zaostatka.

Ulazak u zadnjih pet minuta utakmice vodi Francuze na poravnanje. Ntikilina zabija za 76:76! De Colo potom promašuje loptu za vodstvo. Fournier u sljedećem napadu zabija za 76:78, stao je Amerikance napad povratkom Goberta na parket. Baš je Gobert zakucao za 76:80, opet su sjajni Francuzi.

Ntilikina za dva poena, Francuska je na plus šest. Promašio je Walker, Fournieru je sviran faul u napadu! Sto sekundi do kraja! Posljednja minuta, dva slobodna bacanja za De Coloa. Stavio je oba, ali onda tri slobodna bacanja svirana u korist Kembe Walkera. Pogodio je samo jedno od tri. Middleton radi faul, a onda De Colo na liniji bacanja. 27 sekundi prije kraja, Francuska je na pragu pobjede.

Treća četvrtina:

Krenulo je drugo poluvrijeme, koševe su izmijenili Turner i Gobert. A onda je na scenu stupio Batum! Prvi ubačaj na utakmici i odmah 3+1 za velikih plus 10. Rezultat u 21. minuti je 51:41 za Francusku. Mitchell zasad drži Amerikance. Ali, Fournier nastavlja trpati. Već je na 15 poena, a Popovich opet zove minutu odmora. 7.30 minuta do kraja treće.

Amerikance ne ide vanjski šut, stalo je i Mitchellla i Harrisa, a Gobert sve kupi pod oba koša. Jednom je ipak uspio Mitchell ubaciti, novom tricom smanjeno je na sedam američkog minusa. Ubrzo tricu stavlja i Middleton (49:55). Amerikancima ne treba puno za povratak, na sredini treće je 57:52. Zabija i Mitchell, već sedmi ubačaj u Q3, a onda Fournier! Trica - 60:54, opet se Francuzi odvajaju. I opet, ne zadugo. Briljantan je Donovan Mitchell, SAD se vraća na 60:58. Francuska minuta odmora na 3.20 do kraja četvrtine.

Amerikanci plove na Mitchellovim leđima. Jedanaest njegovih poena u Q3, izjednačenje je. Po 60 poena imaju obje momčadi. Nakon što je tri slobodna bacanja zabio Smart, SAD je opet u prednosti - 63:62. Još jedna trica Mitchella! 66:63 za Amerikance. To je i konačan rezultat treće četvrtine.

Poluvrijeme - 45:39 za Francusku!

Idemo s pokojim statističkim podatkom. Jedini dvoznamenkasti u američkim redovima je Mitchell s 15 poena, isti igrač ima i po tri skoka, odnosno asistencije. Po 13 ubačaja za Francusku su upisali Fournier i Gobert, s tim što potonji na svom kontu ima i pet skokova. Američka je trica na tek 27 posto (3/11), a Francuzi imaju i devet skokova više u ukupnom zbiru (21:12). Čeka nas jako uzbudljiv nastavak u Dongguanu.

Druga četvrtina:

Krenulo je pogođenom tricom s deset metara Nanda De Coloa, a onda Derrick White smanjuje na 20:22. Albicy je potom tricom povećao na 27:22, a onda je Jaylen Brown stavio 2+1 nakon prekršaja Lessorta. Francuzi su i sredinom druge četvrtine u prednosti, sve do poravnanja i prelaska u vodstvo Amerikanaca na krilima Mitchella koji je povezao četiri poena. Francuska je iskoristila bonus na 5.30 do kraja poluvremena.

Nakon minute odmora tricu za Tricolore stavlja Fournier za 34:29, a onda je i Gobert iznudio prekršaj uz dva pogođena slobodna bacanja. Prvi puta je to da je netko otišao na osjetniju prednost, Francuska ima plus sedam. Ne zadugo, jer Mitchell i Brown smanjuju na 36:33, a u međuvremenu Fournier promašuje jedan, ali zabija drugi vanjski šut. Novi timeout Grega Popovicha, Francuzi imaju 39:33.

Turner mora van zbog trećeg prekršaja! Gobert "trpa" Amerikance i prekršajima, ali i poenima, ponovo je realizirao dva slobodna bacanja. I to u dva navrata. Plus osam za Francusku osigurao je De Colo slobodnim bacanjima zbog prekršaja Smarta. Ipak, na predah se ide s 45:39, još jednom je za kraj položio Mitchell.

Prva četvrtina:

Momčadi se izmjenjuju u vodstvu. Američku prvu tricu pogodio je Mitchell za 5:2, a ubrzo mu se priključio i Harris za 8:6. Serijom 6:0 Francuzi su prešli u dosad njihovo najveće vodstvo (8:12), ali je prvi period završen u potpunom egalu. Američke tri trice, uz nabrojane jednu je stavio i Smart. Francuska je reprezentacija taktički vrlo nezgodna. Zasad nitko na utakmici nije postigao više od pet poena. Smart i Mitchell kod Amerikanaca, Fournier i Gobert kod Francuza.

------------------------------------------------------------------

Linker
16. travanj 2024 17:16