Alius Koroliovas / EB via Getty Images
ZADAR BASKETBALL TOURNAMENT

ZADAR JE SPREMAN ZA NOVI SPEKTAKULARAN TURNIR Dolaze i dojučerašnje NBA zvijezde, a slika iz Višnjika putovat će diljem Europe

Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 18. rujan 2019. 11:21

Slika s jednog od najvećih, ujedno najkvalitetnijih pripremnih košarkaških turnira, odnosno, šesto izdanje Zadar Basketball Tournamenta, od 18. do 21. rujna, putovat će prema brojnim europskim destinacijama.

Istina, ove je godine promijenjen format, jer su umjesto šest momčadi na turniru, dvije manje. Razlog leži u činjenici da je upravo završena velika košarkaška smotra, Svjetsko prvenstvo u Kini, pa mnogim klubovima nije bilo jednostavno posložiti kvalitetan “roster”. No, i ovako jedna prava sportska priča ide punom parom, pa ćemo tako u dvorani Krešimir Ćosić vidjeti ruski Himki, njemačku Albu Berlin, turski Efes Anadolu i domaći Zadar.

- Veliko mi je zadovoljstvo najaviti šesto izdanje Zadar Basketball Tournamenta, pogotovo zato što je ova godina bila prepuna izazova. Presretna sam što smo uopće uspjeli okupiti ove momčadi, tri euroligaša i KK Zadar. Turnir će pratiti veliki broj medijskih djelatnika, međunarodnih skauta te ljubitelja košarke iz cijele Europe. S veseljem očekujemo početak turnira i nova košarkaška uzbuđenja u Zadru - rekla je organizatorica turnira Zdenka Zrilić.

Mnogima će zadarski turnir svjetskog glasa poslužiti kao velika proba za sezonu koja je ispred njih. Osobito to vrijedi za momčad Zadra koja će se nakon turnira u Velikoj Gorici, gdje su pobijedili Cibonu, ali u finalu bili poraženi od domaćina Gorice, predstaviti navijačima.

- Ovo nam je veliko iskustvo, ali i ‘’klik’ s domaćom publikom kojoj ćemo predstaviti novi roster. Želimo se prikazati u što boljem svjetlu i publici pokazati borben i dinamičan Zadar, spoj mladosti i iskustva. Ovaj turnir nam je uvijek bio lakmus-papir kako stojimo na terenu, nadamo se da će biti i ove godine. Usmjereni smo na sebe i želimo izgledati bolje nego na prošlom izdanju. Rosteri drugih sudionika su jači, ali to ne mora značiti da će se tako odraziti na terenu - mišljenja je Ante Nazor, trener Zadra.

Raspored turnira

Srijeda

19.30 Himki - Zadar

Četvrtak

18.00 Alba Berlin - Himki

20.30 Anadolu Efes - Zadar

Petak

17.30 Himki - Anadolu Efes

20.00 Zadar - Alba Berlin

Subota

18.00 Anadolu Efes - Alba Berlin

Uz košarkaške utakmice turnir će pratiti bogat popratni sadržaj. Subotnje jutro mali će Zadrani moći iskoristiti za druženje s košarkaškim idolima na Kids’ Dayu, koji će se održati na Forumu od 10 do 13 sati, ove godine u suradnji s udrugom Dani Krešimira Ćosića.

- Nama je drago da možemo sudjelovati na turniru zahvaljujući Kids’ Dayu. Mislim da je turnir važan i za Zadar i za Hrvatsku, a pogotovo za najmlađe. Veselimo se suradnji zato što je tata uvijek govorio da je vrlo važno ulagati u djecu i mlade jer oni su budućnost košarke i sporta - izjavila je predsjednica udruge Ana Ćosić Pajurin, kći legendarnog Krešimira Ćosića.

- Cilj je naše udruge, kao i ove suradnje, promocija košarke kod djece te poticanje da se što više bave košarkom, a vjerujem da je ovo tek početak izvrsne suradnje.

Zadarski turnir još jednom će okupiti poznata košarkaška imena. S ruskim Himkijem dolaze dojučerašnje NBA zvijezde Jonas Jerebko i Dairis Bertrans. U momčadi ambicioznog Anadolu Efesa zaigrat će omiljeni hrvatski reprezentativac Krunoslav Simon i američka zvijezda Shane Larkin, a zadarska publika moći će uživati u igri momčadi koja je lani izborila finale Eurolige. Najtrofejniji njemački klub Alba Berlin na turniru predvodi iskusni španjolski trener Aito Garcia Reneses, vlasnik čak 19 različitih trofeja, ističu iz tvrtke S-Event koja je domaćin turnira.

Šesto izdanje turnira ponovno će privući ljubitelje košarke iz cijelog svijeta, a utakmice će uživo prenositi Arena Sport.

Linker
25. travanj 2024 09:41