REUTERS/Kim Kyung-Hoon
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

ZAŠTO JE MOMČAD KOJU SU MNOGI TRETIRALI KAO PRVOG FAVORITA DOŽIVJELA TAKAV DEBAKL Izbornik kojeg su toliko veličali napravio je dvije fatalne pogreške

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. rujan 2019. 12:34

Dajte nam zlata. Pogledajte kakva je to Amerika. Evo, i FIBA kaže da smo prvi favoriti. Imamo plus tisuću nakon prve četiri utakmice. Nema veze s kime smo igrali, svi će tako proći. Svijete, sklanjaj se.

“Spakujte jednu za ponijeti”.

Sale je Tito, Tesla, Miloš Obilić i Steve Jobs u jednom. Nema tu usporedbe s trenerima, jer on je sfera više. Od trenera. Vođa, idol, menadžer, psiholog. Bolji od Dražena, ako niste znali, pa zato nije igrao za Jugu na kraju Juge. Dražen je bio ljubomoran na njega.

A tek Jokić. Pa on je bolji, veći i jači od svih. Tako se barem govorilo, pisalo...

Iako je debeo i nespreman. Pa zadnjih 15 minuta četvrtfinala nije mogao disati.

Sve to smo slušali zadnjih mjesec i pol dana. Ili, zadnja dva, tri mjeseca, otkako su Amerikanci počeli otkazivati u serijama. I onda se dogodila Španjolska. Koja se uvijek može dogoditi, jer to je momčad napunjena klasom. I momčad čiji se izbornik spremio za Srbiju, a na suprotnoj klupi su se nadali da će samo istrčati, a sve ostalo će se odraditi samo od sebe. Nebeski narod i zemlja košarke, i tako to.

Pa je stigla Argentina. Koja nema takvu klasu, čiju moć drži fantastični profesionalac koji je u 40. godini. To više nije Scola kakav je bio. To je George Clooney. On šarmira i sa sijedima, iako nije frajer kakav je bio dok nije bilo sijedih.

Da, i tu je Facundo Campazzo. Kad sam 2014. došao na SP u Sevillu, na tribinama je dresova s brojem sedam bilo gotovo kao onih sa Scolinim brojem. Tko je taj klinac?

- Pa on je čudo, vidjet ćete, potpisao je za Real.

Onda ga je Real proslijedio u Murciju. Pa se ovaj vratio u Real. I danas je svima jasno zašto je on čudo.

To čudo je napravilo nered na picku s teretnom Srbijom, podijelio je 12 asista, onda su krenuli i drugi, Laprovittola je jednu gurnuo kroz noge, da kroz noge Bjelice na zicer Scoli.

Basketball - FIBA World Cup - Quarter Finals - Argentina v Serbia - Dongguan Basketball Center, Dongguan, China - September 10, 2019  Argentina's Facundo Campazzo reacts during the match REUTERS/Kim Kyung-Hoon
REUTERS

Srbija nije mogla braniti. Nije, jer je Đorđević poveo na SP šest igrača koji ne mogu braniti pick igru. Ili im je to noćna mora. Jokić, Marjanović, Milutinov, Raduljica, Bjelica, Birčević. Potonji je mogao igrati na ovaj razini kao što može lanjski šuter Cibone Igor Marić. Može pogoditi kad je sam. Što još? Što još?

Možda je pick mogao braniti Milutinov, ali njega je Đorđević uveo kad su kola opasno krenula nizbrdo.

Da, ako vam je poznata ovakva selekcija, ako ste jednom negdje vidjeli, onda se moramo vratiti deset godina unazad. Na Eurobasket u Poljskoj, 2009. godine. Jasmin Repeša je tada vodio na Eurobasket Prkačina, Vujčića, Kasuna, Lončara, Nicevića i Banića, s time da je pick eventualno, tada, mogao braniti Banić. Bio je to debakl. Kao što je ovo debakl Srbije.

Sergio Hernandez je znao što može i što ima u svom arsenalu. Srce je tu neupitno, njega Argentinci imaju koliko žele. Kad mu je cijela unutarnja linija bila u barem dva penala već nakon pet minuta igre, jer su Srbi samo spuštali, a Garino je naganjao Bogdanovića, onda je Argentinu izvukao protok lopte. Nakon picka, ako nije potvrđen centar, lopta je samo otišla na slabu stranu, a tamo je netko stajao sam. I trpao. Argentina je šutirala 9-16 za tri do poluvremena, stavila je 54 poena. Imala je samo osam skokova, a Srbi 25. Nema veze.

Jedini je put Srbija povela dva razlike u drugom dijelu kad je Gudurić stavio tricu i kad je Hernandez odmarao Campazza. Da ga odmori za završnu rapsodiju. Za trice iz picka, asist za dušu. Bio je tu i Luis Scola, Scola koji je imao kud i kamo više snage u završnici od Nikole Jokića. Od kojega je, jer je bio nemoćan odustao i Đorđević na kraju. I počeo se vaditi, na koncu, kad je vlak odlazio sa stanice s nižom postavom, sa Simonovićem na četvorci. Ali, tu je nastao još veći kaos, jer Srbija to do sada nije igrala. Kao što nije imala zonsku obranu. Otići bez zone na SP, bez alternativne obrane, još je jedan skandal. Posebno kad imaš teretne igrače koji ne mogu braniti pick igru.

Srbija je bila na SP-u - traktor.

I da, nije bilo u momčadi onoga tko bi koncepcijski pomogao. No, Nikola Kalinić je prekrižen, navodno je Aleksandar Vučić na to utjecao, je Kalinićevi stavovi su - opozicijski. E, kad se na takav način zamjeriš lopti, kad nije važan sport nego politika, onda se dogodi što se dogodi.

Postaneš traktor.

Bogdan Bogdanović je tražio riječi...

- Argentinci su pokazali da su momčad, a košarka je momčadski sport i to na kraju uvijek pobjeđuje. Imamo dva poraza uzastopno, a nakon prvog se nismo opametili. Što nam je nedostajalo? E, to je teško pitanje. Četvrtfinale je teška utakmica, najteža, tu svatko ima šanse. Oni su sve pogodili, ali mi smo bili blizu, mogli smo bolje odigrati obranu. Sad se treba skupiti za borbu za Tokio, mi smo profesionalci...

Neće biti lako. Ako Francuska sredi SAD, moraju u kvale. Isto kao i Hrvatska. Ili će s Francuzima igrati prvu za poredak od petog do osmog mjesta u četvrtak.

Basketball - FIBA World Cup - Quarter Finals - Argentina v Serbia - Dongguan Basketball Center, Dongguan, China - September 10, 2019  Argentina's players celebrate victory after the match REUTERS/Kim Kyung-Hoon
REUTERS

Stefan Jović je pričao samo o obrani..

- Nismo u obrani odradili posao. Primili smo previše, a Argentina je imala sjajan šut. Sve je kod nas uvijek polazilo od obrane, jer tada nam i napad radi. Ključ svega je naša obrana.

Nemanja Bjelica je bio očajan...

- Možda smo mi bolji, ali Argentina je više željela pobjedu. Mi nismo bili spremni za ovu utakmicu, prije svega psihološki. I kao jedan od nositelja preuzimam odgovornost, mogu samo reći da sam igrao kao govno. A, Argentinci, način na koji slavili, pa oni su plakali! Nismo ovo izgubili jer smo arogantni, jer mislimo da smo posebni, mi se nismo psihički spremili za ovaj meč! Ovaj me poraz ubija...

Argentinci su plakali. Srbi su plakali. Ove prve suze uvijek biste željeli. Ove druge su najgori horor.

I da, Leo Messi ima novog konkurenta. Manu Ginobili je uvijek bio za Argentince Argentinac, Leo Messi samo Katalonac. Sada je i Facu Campazzo u tim Manuovim cipelama. Luis Scola iz njih nikada nije niti izlazio...

Linker
19. travanj 2024 04:59