Mali Zagreb

Minijaturne instalacije pročelja bit će postavljene na jedanaest lokacija u središtu grada

Minijaturni grad
 Filip Filković
Autor instalacija je Filip Filković Philatz a ta je njegova serija fotomanipulacija postala iznimno poularna na društvenim mrežama

"Volio bih na ulicama doista sagraditi svoj minijaturni Zagreb", rekao mi je u razgovoru sredinom prosinca Filip Filković Philatz. Napravio je, naime, seriju Mali Zagreb, minijaturnih instalacija koje podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada i izloge trgovina i starih obrta, a čini se kao da su naslikani na rubovima pločnika.

image
Autor minijaturnih pročelja Filip Filković redatelj je, grafički dizajner i glazbenik
Darko Tomaš/Cropix

Riječ je bila o seriji digitalnih fotomanipulacija koja je poprilično zaživjela na društvenim mrežama. Zamislio ih je u centru grada, na lokacijama, kojima, kako nam je rekao, svakodnevno prolazi. Ideja je bila, među ostalim, potaknuti ljude da malo bolje pogledaju oko sebe, osvrnu se.

Sada će projekt biti realiziran i van virtualnog svijeta. Naime, kako se najavljuje, serija minijaturnih instalacija koje podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada i izloge trgovina i starih obrta postavit će se s prvim danom proljeća na jedanaest lokacija u središtu Zagreba. Radovi će se, najavljuje se, moći pronaći na neuobičajenim i neočekivanim mjestima, na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama.

Kako bi se olakšala potraga, izrađena je posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije, a može se preuzeti u Centrima za posjetitelje ili online, na web stranicama projekta i Turističke zajednice Grada Zagreba, koja se uključila u realizaciju.
Autoru projekta, umjetniku i redatelju Filipu Filkoviću Philatzu u realizaciji su pomogli Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob.

image
Minijaturni grad
Filip Filković

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednica grada Zagreba, rekla je kako su naznake tog neodoljivog umjetničkog projekta vidjeli krajem 2020. godine, kada je na društvenim mrežama objavljena serija fotomanipulacija minijatura koje dočaravaju zagrebačke domove, dućane i kućice. "Povezali smo se s kreativnim mladim timom koji stoji iza projekta jer smo željeli tim virtualnim minijaturama udahnuti život, stoga će, simbolično, s prvim danom proljeća ove šarmantne, ali složene instalacije zaživjeti u stvarnosti".

Minijaturne instalacije bit će postavljene do 5. rujna.

Filip Filković Philatz redatelj je filma „Zastava”, upravo radi na njegovom dovršenju. Autor je i više video spotova za domaće i strane glazbenike te reklamnih video kampanja, a dobitnik je i filmske nagrade Oktavijan na Danima hrvatskog filma, za spot Hladnog Piva za pjesmu „Ezoterija”.

Za film čiji je redatelj „Posljednji bunar” u kojemu glume Alen Liverić, Mia Biondić, Ozren Grabarić, Ida Rogić dobio je više nagrada, a premisu filma je pojasnio: „Riječ je o distopiji. Ideja je ispitati kako bi se ljudi ponašali da za trideset godina nestane vode, i ostane samo jedan bunar u Hrvatskoj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:14