ETHOS

Prvorazredna dramska serija o različitim slojevima društva u Istanbulu

Serija zadire i u probleme koje turski filmovi inače izbjegavaju kao što su kvadriplegičari u obitelji i silovanja u provinciji

Ukoliko prezirete turske sapunice s kojima su vas nemilosrdno zasipale Nova tv i RTL, nemojte napraviti grešku i preskočiti mini-seriju "Ethos" (u originalu "Bir Baskadir") u produkciji Netflixa. U pitanju je prvorazredna televizijska drama, začinjena povremeno čak i elementima trilera čiji su protagonisti uglavnom iz Istanbula, ali iz svih slojeva društva.

U radnju nas uvodi mlada spremačica Meryem (Öykü Karayel), koju su poslali na razgovor s psihijatrom jer iz neobjašnjivih razloga često gubi svijest. Za nju je zadužena Peri (Defne Kayalar), koja drži distancu prema pacijentici ne samo iz profesionalnih nego i socijalnih obzira. Meryem ima i obiteljskih problema, živi s bratom Yasinom (Fatih Artman), čija se supruga Ruhiye (Funda Eryigit) povremeno ponaša neuračunljivo, zanemarujući dvoje krasne djece. Kako se priča razgranava, upotpunjava se slika turskog društva, punog predrasuda, u njemu najslabije prolaze samosvjesne žene i muškarci, no ništa tu nije karikirano ili banalno.

Redatelj i scenarist Berkun Oya preferira otvorene situacije, a zadire i u probleme koje turski filmovi i televizija inače izbjegavaju, kao što su kvadriplegičari u obitelji i silovanja u provinciji. Mini-serija je izvrsno režirana i snimljena, bogatuni i niža srednja glasa doimaju se realistično. Veliki odskok za tursku produkciju koja je u ovakve teme zadirala samo u art ostvarenjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 19:25