VELIKI POVRATAK

‘Seks i grad‘ se vraća, ali bez Kim Cattrall. Hoće li Samanthu ubiti ili učiniti ono još gore?

Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis i Cynthia Nixon
 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia
Scenariste čeka velik posao - kako će dokazati da dokažu kako ideja "Seksa i grada" ipak nije zastarjela...

Možda će biti sjajno (kao što misle mnogi), možda će biti teški promašaj (misle neki) no sigurno je - "Seks i grad" se vraća.

Nova sezona, novo poglavlje u 10 epizoda pod nazivom "And just like that..." počet će se snimati krajem proljeća u okrilju HBO Max-a. Sarah Jessica Parker (Carrie), Kristin Davis (Charlotte) i Cynthia Nixon (Miranda), ponovit će uloge, a uz to će biti izvršne producentice serije.

Upravo objavljen najavni video uglavnom se sastoji od niza snimki New Yorka i riječi "And just like that" ispisanih na monitoru računala, što asocira na Carrie Bradshaw i njezin kolumnistički opus, i govori malo o priči nove serije. Podjednako je neinformativna izjava iz Warner Medije u sklopu koje je i HBO Max, a po kojoj će gledatelji pratiti "Carrie, Mirandu i Charlotte na njihovu putovanju od složene realnosti života i prijateljstva u njihovim 30-ima do još složenije realnosti života i prijateljstva u njihovim 50-ima".

image
Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia

Michael Patrick King koji je dobio nagradu Emmy za režiju serije, pisao i režirao dva filma "Seks i grad" šef je cijelog projekta, no nema njezina autora, Darrena Stara. On ima veliki ugovor s Viacom CBS-om, a čak i da nije tako, Star već godinama, kad god o tome pitaju, odgovara da se nema namjeru vraćati "Seksu i gradu".

U listopadu prošle godine u razgovoru za "The Hollywood Reporter", kada je pričao o svojem novom uratku "Emily u Parizu", ponovio da ga "Seks i grad više ne zanima.

image
Ifa Film/United Archives/Profimedia

- "Mogu te uništiti" je "Seks i grad" današnjice - objasnio je Star svoj stav - "Djevojke" su "Seks i grad" današnjice. Ne bih ga danas radio. Prije dvadeset godina znao sam ljude o kojima pišem, razumio sam to vrijeme, razumio sam likove i znao sam što trebaju reći.

Ekipa koja će raditi na novim nastavcima trenutno se okuplja, traže se scenaristi, a po reakcijama na društvenim mrežama čini se da obožavatelji drhture od uzbuđenja i garantiraju gledanost.

image
Hbo/darren Star Productions/kobal/shutterstock

U novoj sezoni ili seriji, kako se i očekivalo, neće biti ni Kim Cattrall koja je glumila slobodoumnu Samanthu. Nategnuti i loši odnosi s kolegicama, posebice sa Sarah Jessicom Parker, vječna su tema još od prvih sezona "Seksa i grada". Svađa je s godinama postala javna, zbog nje je, među ostalim, storniran projekt trećeg filma o četiri prijateljice, a Cattrall ne jednom ponovila da je uloga Samanthe za nju gotova. Na društvenim se mrežama već živo raspravlja o tome kako će u novoj seriji riješiti problem s Cattrall - hoće li Samanthu ubiti ili možda učiniti nešto još gore - pronaći drugu glumicu da je zamijeni.

image
Kim Cattrall kao Samanha
cineliz/Allpix Press/Profimedia

Ma kakva bila sudbina i gledanost nove sezone, "Seksu i gradu" nitko ne može oduzeti njegove titule, vjerne obožavatelje, nagrade i statuse.

Za HBO, "Seks i grad" je bio zlatna koka, podigao popularnost tog televizijskog kanala. I u ovom trenutku serija, koja ima 94 epizode u šest sezona, vrti se na desecima televizijskih kanala po svijetu. Serija je dobila 50 nominacija za Emmyja, osvojila sedam. Od 24 nominacije, osvojila je osam Zlatnih globusa. Još 2007. bila je na listi 100 najboljih TV-serija svih vremena.

image
Max Nash

Seriju su istovremeno hvalili i kritizirali zbog otvorenosti oko tema poput seksualnosti, sigurnog seksa, promiskuiteta, ljubavi, roditeljstva, novca, ispričanih kroz četiri vrlo različite žene i iz različitih perspektive.

Kroz rad kostimografkinje Patricije Field pokrenula i neke trendove, primjerice, u jednom su trenutku svi poludjeli za ogrlicama s imenom i cipelama Manola Blahnika. No, taj je utjecaj mnogo veći od prolaznog trenda - stručnjaci smatraju da je "Seks i grad" utjecao na kompletnu modnu industriju, od dizajnera visoke mode do high-street brendova.

image
Fame Pictures/Backgrid Usa/Profimedia

Kritičari su pak najviše govorili o negativnom utjecaju Carrie i društva na mlade žene, od promicanja konzumerizma pa sve do toga da su neki tvrdili da je popularnost te serije dokaz da je feminizam mrtav, te da svojim prikazom žena u 30-im i 40-im godinama života šalje poruke svim ženama da su karijera, novac i inteligencija nevažni, da su ništa usporedbi s nastojanjima da se osvoji muškarca.

image
Mct/Newscom/Profimedia

Bez obzira na globalnu popularnost serije, četiri prijateljice mnogima su bile antipatične. Posebno je to vrijedilo za Carrie Bradshaw koju igra Parker. U velikoj analizi popularne kulture prvog desetljeća 21. stoljeća u kojoj je jedan od fenomena i "Seks i grad", ABC News je Carrie proglasio jednim od najgorih televizijskih likova proteklih 20 godina, nazvavši je "neugodnom samodopadnom snobicom s Manhattana".

image
Sarah Jessica Parker kao Carrie
Hbo - Album/Album/Profimedia

Svemu treba dodati i socijalnu neosjetljivost, nedostatak nebijelaca i površnost kao još neke od grijeha koji se pripisuju seriji.

Scenariste čeka velik posao da prilagode priču neugodnim vremenima u kojima živimo, a trebat će im velika vještina da dokažu kako ideja "Seksa i grada" ipak nije zastarjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 19:42