NETFLIXOV HIT

Želite saznati kako bi izgledao ‘General‘ da ga se latio netko tko zna što radi? Ovo je prilika

Serija je vizualni upečatljiva i režirana majstorski. Nažalost, inovativnost joj staje na razini formalne izvedbe

Želite li saznati kako bi izgledao Vrdoljakov "General" da ga se latio netko tko zna što radi? Ako želite, postoji serija za vas: naslov joj je "Liberator".

Netflixova mini-serija američkih autora Jeba Stuarta i Grega Jonkajtysa u osnovi sliči "Generalu". Riječ je o seriji koja prati jedan ratni put, junak je heroj bez mane, a iz nje pršti pravovjerni patriotizam.

Taj je junak pukovnik Felix Sparks, čovjek koji je u 2. svjetskom ratu zapovijedao pješadijskom brigadom sastavljenom mahom od Meksikanaca i Indijanaca. Brigada je prošla talijansko bojište, Monte Cassino i Ardene, a u povijesti je ubilježena jer je prva ušla u konclogor Dachau i dokumentirala njegovo postojanje. Sparksov je ratni put britanski povjesničar Alan Kershaw opisao u knjizi po kojoj je serija nastala.

Autori serije odlučili su se "Liberator" snimiti u inovativnoj tehnici trioskopske animacije, kod koje se igrani snimci glumaca ugrađuju u animirane i crtane setove. Time su zamaskirali nevelik budžet, ali su seriji dali i vizualnu zanimljivost: "The Liberator" ima vizualni duh starog realističkog stripa, recimo Hala Fostera.

Serija je vizualni upečatljiva i režirana majstorski. Nažalost, inovativnost joj staje na razini formalne izvedbe. Sadržajno, "Liberator" je krajnje konvencionalan. Gromka politička korektnost u seriji se miješa s patriotskim trubljama, a glavni je lik tako savršen da se svodi na papirnati stereotip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:15