EPK RIJEKA

Dječji festival Tobogan počeo polaznicima radionice Ri Rocka ‘Žestoki bubnjari toboganski‘

EPK Otvorenje Tobogana
 Karlo Cargonja/Epk
Događaj nisu pokvarile ni maske ni socijalno distanciranje, a da bi svi mogli vidjeti program, održana su dva otvorenja

Unatoč pandemiji koronavirusa, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture ne posustaje s ljetnim programima koji se prilagođavaju propisanim epidemiološkim mjerama, a u tom je duhu prošlo i otvaranje četvrtog izdanja dječjeg festivala Tobogan koje nisu pokvarile ni maske ni socijalno distanciranje ni popisivanje svih posjetitelja.

Na otvorenje na Trg Ivana Klobučarića, ispred OŠ Nikola Tesla u centru grada, došlo je nekoliko tisuća posjetitelja, među kojima su prevladavali djeca i roditelji. Ove godine, broj posjetitelja bio je ograničen na 300 i trebalo je unaprijed podići besplatnu ulaznicu. Organizatori su pronašli rješenje kako da događaj vidi što više ljudi, tako da su održana dva otvorenja, jedno u 19, a drugo u 21.30 sati, pa je broj posjetitelja, u stvari, bio 600.

Program je počeo s malim bubnjarima, klincima polaznicima radionice Ri Rocka "Žestoki bubnjari toboganski" koji su se za ovo danima pripremali i vježbali u Palachu. Nakon njih, objavljen je dječki manifest, odnosno Minifest, s glavnom porukom - "Ova nam je godina do sad bila jako teška. Zato nam treba Tobogan".

image
Karlo Cargonja/Epk

Makar i s maskama, udaljeni jedan od drugih dva metra.

Glavna akrobatska atrakcija otvorenja bio je Triko Cirkus Teatra iz Zagreba, koji su izveli svoj ulični spektakl Kaleidoskop: Krijesnica. Petero izvođača koristi metalnu cirkusku konstrukciju nalik na plohe kaleidoskopa, radeći akrobatsku koreografiju s pomoću šipki i praznina između njih. Na samom kraju uslijedila je i glazbena atrakcija, nastup Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta koji imaju svoj projekt za djecu, "Kišni razdraganci". Radi se o albumu prilično neobičnih i pomalo luckastih dječjih pjesama koji je također nastao pod kapom EPK i programskog pravca Dječja kuća, unutar kojeg je i lansiran festival Tobogan, zamišljen kao "aktivne ferije za djecu".

Tobogan će ove godine trajati do 23. srpnja, do kada će se, pod svim mjerama zaštite u borbi protiv koronavirusa, održati 30-ak radionica za djecu te 20-ak javnih događaja kao što su projekcije filmova, cirkuski programi, predstave, zanimljive igre, koncerti, kvizovi te izložba i natjecanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:40