ODLAZAK IZBORNIKOVA OCA

Ivan Dalić iz Livna je na Hajdukove utakmice putovao - biciklom. Tom je ljubavlju inficirao sina Zlatka

Ivan Dalić, otac Zlatka Dalića, na dočeku naše reprezentacije

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix
Ivan Dalić (91) umro je u utorak nakon duže bolesti, a dan poslije ispraćen je na vječni počinak na groblju Sv. Mihovila na Gorici

Krenuo bi od Livna na prijevoj Vaganj pa preko Dinare do Sinja i onda do Splita. Na biciklu! Ima tu sigurno stotinjak kilometara vožnje i cijeli dan putovanja. Ivan Dalić i grupa livanjskih hajdukovaca tako su pedesetih godina putovali na utakmice Hajduka, otkriva nam jedan zagrebački Livnjak živopisnu anegdotu iz biografije izbornikova oca.

Ivan Dalić (91) umro je u utorak nakon duže bolesti, a dan poslije ispraćen je na vječni počinak na groblju Sv. Mihovila na Gorici. U mlađim danima bio je tako zaljubljen u 'majstora s mora' da je biciklom hodočastio na Hajdukove utakmice u Split i tom je ljubavlju kasnije inficirao mlađeg sina Zlatka. Zabavan dio obiteljske priče kaže da se stariji sin Miran pokazao imunim na tu bijelu zarazu: okrenuo se plavoj boji i 'za kaznu' dobio povlasticu da mlađem bratu izabere ime prema nekom od igračkih idola iz Dinama. Dvojio je između Slavena Zambate i Zlatka Škorića pa se ipak priklonio legendarnom vrataru plavih.

image

Izbornikov otac Ivan Dalić, majka Kata Dalić i brat Miran Dalić

Mario Todoric/Cropix/Cropix

Izbornikova oca javnost je mogla izbliza upoznati u predvečerje finala Svjetskog prvenstva kada su dom Dalićevih obilazile novinarske ekipe.

"Veliki je plus biti otac takvog čovjeka. Ponosim se njime, a i svatko se ponosi sa mnom jer dobri smo i jedan i drugi", govorio je tih dana Ivan Dalić za Novu TV.

Sugovornici iz livanjskog zavičaja svjedoče da je Ivan Dalić zaista bio dobričina. Kao agilan i bistar dvadesetogodišnjak poslan je na učiteljski tečaj i na početku karijere je kao učitelj razredne nastave radio u osnovnoj školi u livanjskom selu Orguz, da bi kasnije dobio posao u gradu i obitelj je svila gnjiezdo u livanjskom predgrađu Brini. Ivan Dalić nije samo odškolovao generacije nego je, kažu, usput uvijek bio pri ruci mještanima. Ako je trebalo trudnicu iz sela prevesti do grada ili učenika do škole, znalo se da je Ivan uvijek spreman priskočiti u pomoć.

Znalo se i da je živo zainteresiran za sportske karijere dvojice sinova (Zlatko i Miran imaju i sestru Mladenku). Stariji brat je s generacijom talentiranih livanjskih igrača osamdesetih godina igrao za bugojansku Iskru, tadašnjeg jugoslavenskog prvoligaša, a Zlatko Dalić je ostvario očev san kada je kao talentirani junior preselio u Hajdukovu omladinsku školu i krenuo graditi karijeru profi nogometaša.

Igrom slučaja Ivan Dalić umro je istog dana kada i Pierre Deschamps, otac francuskog izbornika Didiera. Dvojica finalista sa Svjetskog prvenstva 2018. ponovno se sastaju u ponedjeljak u dvoboju Lige nacija u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:32