Marina Piškorjanac (25)

Njena inspirativna priča će vam izmamiti osmijeh na lice: ‘Učila sam kada su djeca spavala, a usred pandemije dobila sam posao iz snova!‘

Mlada Osječanka bila je stipendistica Zaklade Novo Sutra tijekom studija matematike i informatike
 Ivan Peric/Cropix

Iznimno srdačna, pozitivna i elokventna, Marina Piškorjanac nas je oduševila sa svojom životnom pričom. Ova 25-godišnjakinja, koja ne skida osmijeh s lica, ponosna je majka dvoje djece koja je uz obitelj uspješno privela završetku studij i u doba velike globalne krize, pronašla zaposlenje u jednoj od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj. Iako možda ovo sve zvuči kao fikcija, Marina je bivša stipendistica Zaklade Novo Sutra zahvaljujući kojoj je danas i uspješna poslovna žena. Ali, nas je prvenstveno zanimalo tko je i kako živi Marina.

image
Ivan Peric/Cropix

- Kad sam rekla najbližima da će u novinama izaći članak o meni kao stipendistici Zaklade Novo Sutra, teta mi je rekla kako je ponosna što je “od našeg malo čuda postala odrasla, uspješna žena, majka kraljica” te da joj je drago da će svi to moći pročitati. Voli ona malo pretjerati u hvaljenju, ali nije ni daleko od istine jer je i ona, uz moje roditelje bila “žrtva” moje dječje znatiželje od najmanjih nogu - kroz smijeh započinje Marina.

Od lutaka su je kao djevojčicu oduvijek više zanimale knjige, pjesmice, društvene igre i mozgalice. Nitko je u tome nije forsirao, jednostavno ju je to zanimalo. S četiri godine već je čitala i pisala, a njezin otac se s ni jednog nogometnog izleta po Hrvatskoj (i svijetu) nije smio vratiti bez nove slikovnice za njezinu kolekciju.

- Ljubav za čitanjem i učenjem prepoznali su i u vrtiću i školi te sam išla na različita natjecanja iz matematike, geografije, hrvatskog, biologije, logike, latinskog, a vjerojatno sam neko i zaboravila spomenuti. Matematika mi je uvijek išla “glatko” i složeniji zadaci su mi uvijek predstavljali poseban izazov i zadovoljstvo kada bih nešto novo uspjela savladati i razumjeti. Moja druga velika ljubav bila je geografija, ali pri odabiru fakulteta nije dugo trebalo da se odlučim za matematiku jer je to bio neki logičan nastavak pohađanja matematičke gimnazije i izvrsnih rezultata na natjecanjima. Veliku je ulogu igralo i to da nisam željela studirati u drugom gradu, što zbog razdvojenosti od obitelji, što zbog većih financijskih troškova svakodnevnog života - pojašnjava Marina.

Kako je tijekom cijelog školovanja bila izvrsna učenica i vrlo dobra studentica, svake je godine primala stipendije iz različitih izvora. Zbog dovoljno dobrih ocjena i zadovoljavanja uvjeta o visini prihoda, znala je kako zadovoljava uvjete različitih stipendija i stoga je uvijek birala one koje su u tom trenutku nudile najveći iznos financijske pomoći.

image
Privatna arhiva

- Stipendiju Zaklade Novo sutra dobila sam na završnoj, petoj godini studija jer je osnovana tek godinu prije i uvjeti su još bili podložni promjenama tako da sam tek onda mogla konkurirati za nju. Posebno mi je bilo zanimljivo da se stipendije nude studentima pet “slavonskih” županija te da posebnu pažnju obraćaju na studente koji zbog studiranja izvan mjesta prebivališta ili drugih specifičnih razlog imaju povećane troškove svakodnevnog života. Upravo zbog te posebnosti da sam ja u tom trenutku bila majka jednogodišnje kćerkice te ubrzo ponovno ostala trudna, ova mi je stipendija uvelike olakšala i umanjila brigu barem oko financijskog dijela planiranja budućnosti - nadodaje Marina i otkriva da je, nakon što je saznala da je ostala trudna, bila u velikom šoku jer nije znala kako će uspjeti uskladiti studiranje i majčinstvo, hoće li sve proći u redu i što ju sve uopće čeka.

image
Privatna arhiva

- Uz veliku pomoć roditelja, financijsku i oko “dadiljanja” i brige za bebu, u meni su se probudili neki inat i dodatna motiviranost da se koliko god mogu, posvetim učenju i završetku studija kako bih i svojoj obitelji osigurala što bolju i sigurniju budućnost. Nije mi bilo teško učiti do kasno u noć umjesto da “spavam kad beba spava”, kako svi vole reći, jer ne bi sebi mogla dopustiti da se pojavim na ispitu nepripremljena, jednostavno sve što radim moram odraditi najbolje moguće. Tako sam na završnim godinama studija dobila pohvale za uspješnost u studiranju i Rektorovu nagradu - s ponosom nam prepričava.

image
Privatna arhiva

Nakon diplomiranja i rođenja drugog djeteta, odlučila je nekoliko mjeseci ostati kod kuće, brinuti se i uživati s djecom i tek onda početi tražiti posao. No, zbog aktualne situacije nije bilo tako lako brzo dobiti siguran posao u školi, a uz dvoje je djece njezina glavna misao vodilja bila je pružiti im sigurnost u vidu stalnog zaposlenja i primanja.

- Tražeći posao, sjetila sam se kako je u uvjetima i tekstu natječaja stipendije zaklade Novo sutra pisalo kako je nakon diplomiranja moguće zaposlenje unutar Enna grupe koja je veliki sponzor Zaklade. Naravno, ako se u nekom trenutku ukaže potreba za određenim kadrom. Javila sam se gospodinu Davoru Relatiću te mi je on rekao da pratim natječaje za radna mjesta koji će uskoro biti objavljeni. Nakon što su objavljeni natječaji za radna mjesta u Prvom plinarskom društvu Vukovar, prijavila sam se, prošla testiranja i od gospodina Relatića saznala da su u kadrovskoj već obaviješteni o tome tko je od prijavljenih stipendist zaklade te sam ja to naglasila i na razgovoru za posao. Moram priznati da nisam imala posebnih očekivanja i nadanja o zapošljavanju jer energetski sektor i plinski biznis nema skoro nikakvih dodirnih točaka s onim za što sam se školovala - učiteljicu matematike i informatike. No na samom razgovoru za posao uputili su me da je posao vrlo specifičan i da u PPD-u jednostavno traže nekoga tko je ambiciozan i voljan učiti te su u meni prepoznali nekoga tko stvarno to je i dali mi posao - objašnjava Marina.

image
Ivan Peric/Cropix

Tako je od kolovoza 2020. godine zaposlena u Prvom plinarskom društvu d.o.o. Vukovar na mjestu mlađeg stručnog suradnika za upravljanje portfeljem. Ono što joj se odmah svidjelo jest pristup iskusnijih kolega koji shvaćaju da je početnik poslu te da doslovno sve uči ispočetka. Kolege su iznimno profesionalno te joj se trude olakšati adaptaciju i objasniti kako nešto treba napraviti, gdje potražiti informaciju te objasniti pozadinske priče koje stoje iza određenih brojeva i podataka.

- Nakon uvodnog upoznavanja s osnovnim pojmovima i procesima vezanim uz transport i trgovinu plinom, vježbe i prve prave zadatke, od mene se ubrzo očekuje da postanem sve samostalnija, a nakon sad već dva mjeseca mogu reći da sam iznimno zadovoljna s poslom koji je vrlo zanimljiv, dinamičan i sretna sam što bar u operativnom dijelu radim s brojevima te što mi koncepti logičkom razmišljanja i zaključivanja razvijenih u matematičkom području pomažu brzo savladati nove i nepoznate situacije - govori nam te pojašnjava kako uspijeva uskladiti privatan i poslovni život.

image
Privatna arhiva

Sama kaže kako joj se s početkom rada život doslovno okrenuo naglavačke. Nakon tri godine igre i brige o djeci 24 sata dnevno (uz pokoju nesvakidašnju obavezu), sada su joj dani potpuno drugačiji.

- Ako imam sreće da se probudim prije djece, oko 6 ujutro, i spremim sebe i stvari za posao, onda jutro prođe relativno mirno, ali ako se i oni probude u isto vrijeme, onda paralelno spremam sebe za posao i njih za vrtić. Nakon što ih zajedno sa suprugom odvezem u vrtić, čeka me oko pola sata puta do Vukovara i radnog mjesta. Taj put potraje i malo duže, u slučaju da sam zaboravila ponijeti nešto slatko za posao pa moram stati u trgovinu, jer nekih drugih rituala poput pijenja kave, cigareta ili sličnog nemam, ali sam teški ovisnik o čokoladi i bez toga teško dočekam kraj radnog vremena. Osim meni, život se promijenio i mom suprugu, pa tako njemu ostane više toga za oprati, očistiti, ponekad i skuhati ili dogovoriti s mojim ili njegovim roditeljima da nam proslijede malo ručka i olakšaju taj dio - kroz smijeh govori Marina.

image
Ivan Peric/Cropix

Svakog dana dolazi kući najranije u 16.30 i to malo preostalog vremena dok djeca ne idu spavati želi provesti s njima u igri, pjevanju, na igralištu ili radeći nešto kreativno, pa kaže kako joj trenutno društveni život i druženje s prijateljima dosta „trpe" i svode se na dopisivanje na društvenim mrežama.

- Iako to prijatelji možda nekad ne razumiju, uopće mi nije žao što sam se toliko posvetila dječici, jer kad narastu i budu htjeli manje vremena provoditi sa mnom, doći će i mojih 5 minuta za sebe, sada sam najsretnija kad sam s njima. Jedino što si ponekad priuštim jest otići na probu folklora, a kojih trenutno zbog ove lude situacije s koronom nema. Od svoje četvrte godine plešem folklor u HKUD-u „Osijek 1862.“, 12 godina sam u prvom ansamblu te sam otplesala stotine nastupa po cijeloj Hrvatskoj, diljem Europe i malo šire. U ansamblu sam upoznala i supruga te su mi prijatelji od tamo doslovno postali i kumovi i obitelj. Trenutno svi čekamo malo bolje uvjete da bi se mogli češće družiti i zajedno dijeliti pozornicu – svoj drugi dom - otkriva nam, a za sam kraj svim studentima i potencijalnim budućim stipendistima poručuje kako je vrijedno potruditi se voljom, radom i izvrsnošću zaslužiti bilo koju stipendiju jer nije mala stvar ostvarivati dodatnih 1.000-1.500 kn mjesečnih primanja.

image
Privatna arhiva

- Uvijek je dobro istražiti mogućnosti i uvjete različitih stipendija te predati prijavu i za više njih pa se nakon objavljenih rezultata uvijek može odlučiti za onu s najvišim iznosom, a odreći onih s manjim. Ako je u prijavi potrebno napisati motivacijsko pismo, nije floskula da je važno ne koristiti samo neke uobičajene fraze i podatke. Nikad se ne zna tko će to i koliko detaljno čitati te uočiti neku naglašenu posebnost i zanimljivu crticu iz života koja može izdvojiti nekog u odnosu na druge kandidate. Primjerice, u Zakladi Novo Sutra, koju je osnovao g. Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave ENNA grupe i PPD-a, posebno cijene zanimljive životne priče i osobe koje uspijevaju uskladiti životne zadatke na različitim poljima, pa savjetujem svima da razmotre prijavu za njihovu stipendiju, jer osim znatne financijske pomoći, možda nekad dobiju priliku raditi u jednoj od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj danas - s ponosom je zaključila mlada majka i žena zaista vrijedna divljenja.


Sadržaj je nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Zaklade Novo Sutra, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:11