Blagdanska čarolija

Odlične ideje: ovo su super načini da vaša djeca još više zavole blagdane!

Sjednite zajedno za stol, uzmite olovku i papir i počnite zapisivati želje svojih mališana. Neka vam oni kažu što bi htjeli raditi za blagdane i kako bi htjeli odbrojavati dane do Božića
 Svetikd/iStock

Upravo u djetinjstvu najviše zavolimo Božić i blagdansko raspoloženje. Pokloni, veselje, prigodni filmovi, roditelji ne rade, nego su doma s nama, fino jedemo. Što imamo ne voljeti u Božiću? Tako sam i ja svake godine od početka prosinca pa do samog Božića od radnog jutra pjevušila "Zvončiće". Dok bih ja skakala po kući i pjevala ispočetka po stoti put, tata je neumorno vrpcu u kazetofonu vraćao na početak i puštao me da još jednom izvedem svoj blagdanski nastup. Blagdani su s razlogom vrijeme radosti, zbližavanja, druženja i darivanja, a trenuci koje dijelimo s obitelji ostaju nam za cijeli život.
Obiteljska tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno temelj je Božića, ali to ne znači da mi danas ne možemo stvoriti neku novu tradiciju.

image
Aleksandarnakic/iStock

Kroz atmosferu koju stvorimo u svojim domovima djeca stječu iskustva emocionalne povezanosti, pripadnosti i vlastitog identiteta. Stoga je važno da djeci za Božić darujemo svoje vrijeme i pažnju. Iako se svako dijete, bilo malo ili veliko, Božiću veseli više nego ljetnim praznicima, uvijek postoji način da mu to doba godine učinimo još posebnijim. Sjednite zajedno za stol, uzmite olovku i papir i počnite zapisivati želje svojih mališana. Neka vam oni kažu što bi htjeli raditi za blagdane i kako bi htjeli odbrojavati dane do Božića. U slučaju da vam nedostaje ideja, mi ih imamo čak deset pomoću kojih će vaša djeca još više zavoljeti vrijeme koje nam dolazi!

Zajedničko pripremanje kolača
Pripremu omiljenih božićnih slastica uz pomoć onih najmlađih vrlo jednostavno možete pretvoriti u zabavnu popodnevnu igru. S obzirom na to da ne postoji stroga definicija kako blagdanski kolačići moraju izgledate, pustite mašti na volju. Pripremite jednostavne keksiće od vanilije, a djeci prepustite ukrašavanje i odabir modlica.

image
Gmvozd/iStock

Pisanje pisma Djedici
Djed Božićnjak prva je asocijacija djeci diljem svijeta na Božić. Iščekivanje dolaska omiljenog lika i pisanje liste želja zajednička je tradicija djeci diljem svijeta. Umjesto da sami odlazite u kupovinu poklona, sjednite s djetetom, uzmite dovoljno papira, šarenih olovaka, markera, blagdanskih pečata i napišite pismo Djedici. Potaknite dijete da napiše svoje pismo u kojem će Djedici reći što bi htjelo za Božić. Pomozite mu da pismo ukrasi, složi najljepšu kuvertu i pošalje ga na Sjeverni pol. Sav potreban pribor već sada možete nabaviti u Lidlu. Opremite se voštanim flomasterima za 29,99 kuna, setom za slikanje ili jumbo kutijom za izradu ukrasa.


Obiteljsko ukrašavanje doma
Što šarenije - to bolje, najbolja je politika za vrijeme božićnih blagdana. Umjesto da sami ukrašavate svoj dom, uključite najmlađe u tu aktivnost. Kreirajte vlastite ukrase, dodajte im lampice koje ste kupili i stvorite najljepši božićni ugođaj. Kako biste cijelom domu dali poseban štih, bor ili zid ukrasite vlastitim fotografijama.

image
Olesiabilkei/iStock

Izrada vlastitog adventskog kalendara i darova
Adventski kalendar idealan je način da djeci pomognete u odbrojavanju dana do Božića. Uz nezaobilazni kalendar s čokoladicama koji možete pronaći u trgovinama, kreirajte vlastiti. Na internetu postoji bezbroj ideja o izradi adventskih kalendara. Čokolade zamijenite knjigama, autićima, loptama, kockama za slaganje ili nekom drugom omiljenom malom igračkom koja bi razveselila vaše dijete. Stvorite novu tradiciju i svako jutro zajedno odmotajte po jedan poklon. Osim kalendara, pokušajte napraviti vlastite darove za najbliže. Na taj način potaknut ćete dječju maštu, ali i razviti svijest o darivanju od srca.

Organizirajte malu radionicu za vaše najmlađe i njihove prijatelje
Blagdani su idealno vrijeme za okupljanje prijatelja i obitelji. Kako biste u ovo veselo doba postali najbolji roditelj na svijetu, svojoj djeci i njihovim prijateljima organizirajte božićnu radionicu. Pustite dijete da pozove nekoliko prijatelja, a vi za njih osmislite radionici različitih blagdanskih ukrasa i igračaka. Pustite mašti na volju. Iskoristite sve što nađete u kući i prirodi, od papira, kartona, češera, listova drveća pa sve do divljih kestena. Izradite čovječuljke, autiće, kućice ili božićno drvce čije upute možete pronaći u Lidlovu katalogu. Kako biste radionicu učinili još zabavnijom maloj družini, kupite im čarobne flomastere koji se mogu izbrisati u Lidlu za samo 14,99 kuna.

image
Vasyl Dolmatov/iStock

Priredite vlastitu predstavu
Uoči božićnih blagdana kazališta diljem zemlje prepuna su različitih prigodnih predstava. Odlazak u kazalište dio je tradicije koja se kod nas štuje već generacijama. No, situacija je takva kakva jest i ove godine je najsigurnije kazalište preseliti u vlastiti dom. Pomaknite namještaj i oslobodite jedan zid, pripremite scenografiju i svoju omiljenu priču pretvorite u kazališnu predstavu. To može biti "Orašar", "Božićna priča", "Djevojčica sa šibicama", priča o Rudolfu ili Djedu Božićnjaku.

Organizirajte večeri priča ili filmski maraton
Složit ćete se da postoji neka čarolija u tim toplim božićnim večerima, kada sve utihne, a vi se umotate u dekicu i uključite televizor ili otvorite omiljenu knjigu. Filmski maratoni i čitanje priča najljepši su trenuci koji većinu nas asociraju na blagdane. Pripremite kokice ili keksiće, napravite vruću čokoladu ili kakao i krenite u izradu liste priča i filmova koje morate pogledati i pročitati kao obitelj. Ako nemate inspiraciju, uvijek postoje poznati klasici kao što su "Sam u kući", "Božićna zvona", "Polarni ekspres", "Orašar", "Zapravo ljubav", "Božićna priča" ili oni nešto stariji - "Čudo u 34. ulici", "Grinch" i "Divan život".

image
Maximkabb/iStock

Donesite "snijeg" u svoj dom
Vjerojatno se i ne sjećate kada je posljednji put Božić bio bijeli. Već nekoliko godina svjedoci smo sve manjeg broja snježnih dana. Kako biste djeci priredili pravi ugođaj bijelog Božića, donesite "snijeg" u kuću. Poslužite se stiroporom kako biste dio doma posuli "snijegom". Isto tako, snjegovića možete napraviti na jednostavan način. Uzmite čašu, kupite glinamol i bijelu boju, a detaljnije upute za izradu pronađite u Lidlovu katalogu.

Volontirajte kao obitelj
Kada nam netko spomene riječ "volontiranje", najčešće se odmah počnemo opravdavati kako za takvu aktivnost nemamo dovoljno vremena jer imamo prebukiran raspored. Da, istina je. Danas teško nalazimo vremena za potpune strance, ali blagdansko razdoblje vrijeme je topline, dobrote i darivanja drugih. Pomaganjem najosjetljivijim skupinama našeg društva podižemo empatiju, zbližavamo se, ali i gradimo samopouzdanje. Za vrijeme Božića postoje brojne humanitarne akcije, a obiteljskim uključivanjem u neku od njih stvorit ćete novu tradiciju, ali i djeci primjerom pokazati kako je važno pomagati drugima.

Kreirajte vlastitu božićnu pjesmu
Prisjetite se nekih evergrina koje ste učili kao mali ili pak zajedno stvorite novu pjesmu. Ako vam nedostaje inspiracije, poslužite se stihovima ili melodijom iz postojećih pjesama, dodajte im svoju notu i pjevajte. Kada je usavršite, uzmite mobitel i snimite svoj mali zbor. Pretvorite ga u blagdansku čestitku i podijelite s prijateljima i obitelji. Na taj ćete način najmlađima kreirati uspomenu koje će se, kada malo porastu, s veseljem prisjećati i prepričavati. Da bi pjesma bila bolja djeci nabavite odličan dječji klavir koji možete kupiti u Lidlu za 129 kuna.

Napišite i vi svoje 'Dragi Djede' pismo i vratite se u doba iskrenih dječjih želja i osmijeha koji u sebi skrivaju pravu bit blagdana!


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lidla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:09