Uzbuđenje raste

U Zagrebu se priprema spektakl koji će privući jednako posjetitelja kao splitska Ultra

U metropolu će pohrliti najmanje 100.000 stranaca. Raspoloženih, financijski neopterećenih, onih koji ne pitaju koliko stoji dobar provod
 Ranko Šuvar/Cropix

Postoje priredbe koje svojom veličinom i značenjem mogu bitno utjecati na kvalitetu života grada ili regije u kojoj se događaju. Kao što je to Ultra u Splitu. Split je i prije Ultre bio itekako poznat na europskim kartama turističkih vodiča, ali s Ultrom je dobio još jednu dimenziju više. Pričamo o samo tri dana u godini - tri strahovito financijski važna dana - ali i o reklami koja je posljedično u Split dovela još stotine tisuća turista svake godine.

Zagreb nema Ultru, ali je dobio WRC. Ultra je glazbena atrakcija koju obožava cijeli svijet, a WRC je oktanski spektakl koji ima svoje vjerne sljedbenike diljem svijeta. I jedni i drugi ne pitaju koliko moraju potrošiti da bi si priuštili radosti. To je sporedna stavka, jer postoji samo jedna bitna - doći, uživo svjedočiti spektaklu i dobro se provesti.

Vozači oduševljeni stazom

Prvo izdanje FIA WRC Croatia Rallyja 2021. ostvarilo je iznimno pozitivne aspekte za Hrvatsku, s obzirom na to da se događao u vrijeme teških represivnih mjera zbog pandemije. Vozači svih timova bili su oduševljeni svime što su zatekli u Zagrebu. Organizacija, gostoprimstvo, gledatelji... Pozitivna emocija na svakom koraku, a vozači obožavaju voziti u takvom okruženju, kao što i nogometaši obožavaju igrati na punom stadionu. Vozači su bili oduševljeni i stazama na kojima su vozili, a posebno neobičnom kvalitetom asfalta. Nećemo reći lošom kvalitetom, jer oni su takav asfalt doživjeli prvi put u životu, a nisu baš stručnjaci koji znaju ocijeniti kvalitetu asfalta. No, znaju ocijeniti kako im auto leži na takvom asfaltu i stoga su oduševljeno pričali kako se ne sjećaju da su ikad u karijeri vozili u takvim uvjetima. A pričamo o dečkima koji vole živjeti i voziti na rubu...

image


Croatia Rally, treca etapa Svjetskog prvenstva u reliju (WRC)

Ronald Goršić/Cropix

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner pričao je kako je na VN Saudijske Arabije susreo Malcolma Wilsona, vlasnika M-Sport Ford WRC Teama. Oduševljeno je pričao o WRC-u održanom u Hrvatskoj i Zagrebu.

- Moji vozači uvijek imaju nekakvih primjedbi, ali u Zagrebu nisu rekli ni riječ. Sve im je bilo super - pričao je Wilson.

Andrea Adamo iz CEO Hyundai WRC Teama pričao je slično.

- Jedva čekamo ponovno doći u Zagreb, tamo nas čeka toliko pozitivne vibre i izazovnih staza da jedino što stigneš je utrkivati se i uživati - navodi.

image
Ronald Goršić/Cropix

A bila je to prva WRC utrka koju su Zagreb i Hrvatska organizirali. Puno toga se improviziralo u hodu, a okolnosti im zbog pandemije koronavirusa nikako nisu išle na ruku. I svejedno smo oduševili sve.

Deseci tisuća gledatelja

Stoga smo s puno začuđenosti pratili rasprave oko toga treba li WRC ostati dio sportske ponude u Zagrebu i Hrvatskoj? Je li moguće da netko dvoji u važnosti i koristima koje donosi takva utrka? Deseci milijuna gledatelja pratili su diljem svijeta WRC u Zagrebu i okolici. Stotine oduševljenih inozemnih novinara izvještavalo je s lica mjesta. Uz stazu su bili deseci tisuća gledatelja, jer ih zbog pandemije nije smjelo biti više.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Pravi efekt vrijednosti WRC-a očekuje se tek u sljedećoj godini, posebno ako će nas ta nesretna korona više ostaviti na miru. U Zagreb će pohrliti barem 300.000 posjetitelja, ljubitelja utrka i brzine, očekuje se najmanje 100.000 stranaca. Raspoloženih, financijski neopterećenih, onih koji ne pitaju koliko stoji dobar provod. U Zagrebu će svi smještajni kapaciteti biti rasprodani. Je li teško zbrojiti koliko je to novca koji će se sliti u hotele, restorane, kafiće, suvenirnice, autoceste..., a na koncu i gradske i državne blagajne? Ako netko nije siguran u svoje matematičko znanje, neka nazove Split i one koji broje utržak nakon Ultre.

INA prijatelj sporta

Na sreću, postoje u ovoj državi i neki koji nisu ni sekunde dvojili da WRC treba dobiti maksimalnu podršku. Među takve pripada INA, kao veliki sponzor utrke. INA je dakako uz WRC i zbog sportskih razloga, jer znamo da je riječ o kompaniji koja kontinuirano podržava sport. Vjeran je sponzor Barakuda i Kauboja, odnosno hrvatske vaterpolske te rukometne reprezentacije. Stoji iza velikih projekata kao što je ATP turnir u Umagu te poznate atletičarke i bivše zlatne olimpijke Sare Kolak. Što se tiče utrka, tu je, pak, neka posebna ljubav u igri. INA podržava oktanske klubove i vozače u Hrvatskoj, među kojima su Automotodrom Grobnik, Juraj Šebalj, Viliam Prodan te utrke Zagreb Open INA Delta Rally, INA Rally Poreč, INA Rally Kumrovec, INA Buzetski dani, Osijek Street Race i mnoge druge. INA pritom ne zaboravlja ni na one manje sportske zajednice, pa tako pomaže lokalnim sportskim klubovima s ciljem unapređenja kvalitete života zajednica u kojima posluje te na taj način pomaže u promociji zdravog života.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Drugo izdanje WRC Croatia Rallyja održat će se od 21. do 24. travnja. Dovoljno vremena da i ostali shvate koliku vrijednost ima WRC te da krenu s pravim pripremama kako bi uveličali taj svjetski spektakl...


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnjom s Inom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:12