CROPIX
'CROATA DANI'

AKCIJA ZA VELIKOG DINAMOVOG TALENTA Španjolci u strahu od 'otmice' s Davorom Šukerom rade pritisak na izbornika

CROATA DANI Pirenejski novinari bave se mladim igračem Dinama koji dobiva hrvatsku putovnicu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. ožujak 2018. 14:35

Davor Šuker želi Danija Olma!” Taj tekst osvanuo je u španjolskim medijima, koji jednog od ključnih igrača Dinama nazivaju Croata Olmo. Španjolski izvori tvrde da je tekst zapravo pritisak na španjolskog izbornika U-21 reprezentacije Alberta Celadesa da mladog nogometaša Modrih u četvrtak uvrsti na popis mlade reprezentacije Furije! Naime, tog dana Celades obznanjuje popis mladih Španjolaca...

Pisali smo već da je Olmo u izboru najvećih španjolskih stručnjaka te izbornika svih mladih reprezentacija izabran na listu najperspektivnijih nogometaša Španjolske, što ima veliko značenje u toj nogometnoj zemlji.

S obzirom na to da je Olmo zatražio hrvatsko državljanstvo, Španjolci se boje da će ga Hrvatska s vremenom preoteti i zato su mediji počeli s pritiskom. Ne znamo otkuda im ta informacija, ali španjolski kolege nam tvrde kako je navodno na jednom sastanku u HNS-u Šuker postavio pitanje: “Što je s tim državljanstvom Danija Olma?”

Da se nešto “kuha” na tu temu, shvatili smo prije desetak dana kad smo radili intervju s Olmom. Do tada smo imali dojam da je Olmu želja igrati za Španjolsku, no na pitanje očekuje li poziv u reprezentaciju odgovorio je: “Mislite li na Hrvatsku ili Španjolsku?”

Po nekim našim saznanjima, Olmo bi trebao dobiti hrvatsko državljanstvo najkasnije za dva mjeseca, to očito znaju i Španjolci, jer su u razgovoru s nama baratali tim podatkom.

Međutim, po pravilima FIFA-e, Dani Olmo još uvijek ne može igrati za Hrvatsku.

- Mora biti registriran u Hrvatskoj najmanje pet godina računajući od njegove 18. godine života - kazao nam je stručnjak za propise u HNS-u Vlado Iveta.

Drugim riječima, Dani Olmo može igrati za bilo koju hrvatsku reprezentaciju tek za - tri godine! Jer u svibnju ove godine će napuniti 20 godina.

Izbornik mlade vrste Nenad Gračan kaže da je to - šteta.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Da Olmo u ovom trenutku ima hrvatsko državljanstvo i da ima pravo nastupa, naravno da bih ga pozvao u reprezentaciju - kaže izbornik naše U-21 reprezentacije Nenad Gračan.

Na račun mladog Španjolca sipa komplimente...

- To je igrač koji ima izvanredne karakteristike, ogromnu kvalitetu koju stalno pokazuje. U ovom prvenstvu u Dinamu je dominantan, uz Soudanija je najbolji igrač Modrih. Olmo donosi momčadi mnogo toga, često je prevaga, nositelj igre. Bila bi velika stvar za nas kad bi Olmo imao državljanstvo i mogao igrati za nas.

Gračan će i podebljati svoju priču o Olmu.

- Dani Olmo ima potencijal da u budućnosti postane A reprezentativac, tu uopće nema nikakve dvojbe. Jer ne radi se tu samo o njegovom talentu, on već duže vrijeme pokazuje konstantu iskazivanja kvalitete, jako je odgovoran, čak iskazuje i iskustvo bez obzira na njegovu mladost - zaključio je Gračan.

Mladić koji je u Dinamo stigao iz Barcelone kao klinac, kao jedan od najperspektivnijih igrača iz La Masije, razvio se u Maksimiru, a već sad ima mnogo ponuda velikih europskih klubova. Pisali smo o tome da ga Arsenal prati već dvije godine, za njega su zainteresirani Valencia, Sevilla, Borussia Dortmund, Milan... Još u zimskom prijelaznom roku u Maksimir su stizali upiti bi li ga Dinamo prodao za, recimo, 10 milijuna eura. Odgovor je bio negativan, Modri klub na njemu želi zaraditi mnogo više, neki tvrde da transfer neće biti ispod 20 milijuna eura. Španjolski kolege pitali su nas, postoji li mogućnost da Olmo dobije mig i nakon isteka roka od tri godine postane hrvatski A reprezentativac?

To naravno ne možemo znati. Pričekajmo hoće li Celades na svom popisu u četvrtak objaviti ime mladog nogometaša Modrih, pa ga tako definitivno privući u španjolski dres i za buduća razdoblja.

Linker
18. travanj 2024 02:12