REUTERS
PROBLEMI U POSLJEDNJI TRENUTAK

ANTE ČAČIĆ NEĆE ZVATI ZAMJENU ZA ĆORLUKU, ALI ZATO IMA ODLIČNO RJEŠENJE Na osjetljivu poziciju uskače mladi branič koji oduševljava u novom klubu

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. ožujak 2017. 23:57

Izbornici često sa zebnjom čekaju posljednji klupski vikend prije okupljanja reprezentacije, a Ante Čačić u subotu nije bio sretne ruke. Vedran Ćorluka izašao je s terena na poluvremenu utakmice njegova Lokomotiva i Spartaka iz Moskve (1:1), a trener Jurij Sjomin dao je jasnu izjavu:

- Ćorluka će izbivati s terena najmanje dva tjedna, zadobio je istegnuće mišića, za što je oporavak poprilično dug.

Čačićeva praksa

Budući da se nacionalna vrsta okuplja u ponedjeljak, a s Ukrajinom igra u petak, Ćorluka je otpao, Čačić na njega neće moći računati. Istina, Ćorluka je više puta imao probleme s mišićima, ali bi se ipak uvijek oporavio dovoljno da istrči na teren u nacionalnom dresu, međutim to ovaj put nije slučaj. Izbornik Čačić odmah ga je nazvao, a Čarli mu je potvrdio da uistinu ne može, stražnja loža, jednostavno, ne dopušta.

BORDEAUX, FRANCE - JUNE 21:  Nikola Kalinic (R) of Croatia celebrates scoring his team's first goal with his team mate Vedran Corluka (L) during the UEFA EURO 2016 Group D match between Croatia and Spain at Stade Matmut Atlantique on June 21, 2016 in Bordeaux, France.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Vedran Ćorluka Hrvatska

Tako se nije trebalo čekati pregled magnetskom rezonancom, niti će se Vedran pojaviti u kampu Vatrenih. Čačić je odlučio da neće zvati nikoga novog, u kadru ionako ima dovoljno stopera.

Ćorluka je u reprezentaciji zamjenik kapetana i državni sastav nije navikao igrati bez njega. Kao ni Lokomotiv, koji je, uostalom, jučer primio gol kada ga više nije bilo na terenu. Ako izbornik bude slijedio dosadašnju praksu, stoperski će tandem činiti Matej Mitrović i Domagoj Vida. Jer Ćorluka već duže s vremena na vrijeme ima probleme s ozljedama. Tako je u listopadu na poluvremenu sraza s Kosovom u Skadru izašao s travnjaka, a zamijenio ga je Mitrović. Premda je putovao u Tampere, tamo nije mogao nastupiti, startali su Mitrović i Vida.

Lovren nije pozvan

Iako je i tada u rosteru bio Tin Jedvaj, izbornik je iskazao veće povjerenje u nešto iskusnijeg stopera koji je u to doba bio u Rijeci, a sada nosi dres Bešiktaša. Četvrti je Marko Lešković, međutim Dinamov se igrač tek vratio u državni sastav nakon dužeg odsustva. Dejan Lovren ni ovaj put nije pozvan, makar bi sada sigurno igrao da je s Vatrenima. Ipak, i njega su zdravstvene tegobe duže pratile.

Britain Soccer Football - Liverpool v Arsenal - Premier League - Anfield - 4/3/17 Liverpool's Dejan Lovren warms up before the match  Reuters / Phil Noble Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / Phil Noble Livepic

Ćorluka se negda uglavnom žalio na aduktor, koji nije u idealnom stanju, ali kakav god da je, s njim igra deset godina. No on je u veljači napunio 31. godinu, to je dob kad ozljede znaju postati učestalije. Iskusan je i inteligentan, pa često preduhitri teže probleme pravodobnim izlaskom iz igre, no ovaj put nije bilo pomoći.

Ćorluku se očekuje na svečanosti koja se održava u utorak u 20.30 sati. Hrvatski navijači odlučili su mu dati nagradu Vatrena krila kao najsrčanijem hrvatskom igraču u 2016. godini. Uvijek vjerni trebali bi mu uručiti nagradu kao nasljedniku Ivana Rakitića.

Rastu li Ukrajini šanse bez zapovjednika hrvatske obrane? Glavnu će ulogu morati preuzeti Domagoj Vida, koji savršeno poznaje sve protivničke igrače. Jasno je da ni golmanu ni ekipi nije isto je li momčad u dobro uhodanoj ili novoj formaciji. Ako je Finska bila test, on je korektno odrađen, premda je očito da su Ukrajinci opasniji rival. Hrvatska je bez Ćorluke za nekoliko postotaka slabija jer on je profesor nogometa na travnjaku, čitanje igre i vođenje ekipe u krvi su mu, daje mirnoću, a agresivni i motorični Vida savršeno ga nadopunjuje. Najsličniji mu je po načinu igre Tin Jedvaj, međutim on je, kao i Leverkusen, u promjenljivoj sezoni. Iako ima kvalitetu za uskočiti, to je sigurno. Jedvaja Čačić vidi i kao alternativu za desnog braniča, gdje je neupitni starter Šime Vrsaljko.

Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

Slavoncima ključevi

Ključeve hrvatske reprezentacije preuzimaju Slavonci - Vida iz Donjeg Miholjca i Mitrović rođen u Požegi. Ćorluka će svejedno obaviti magnetsku rezonancu da bi se ustanovilo je li u pitanju samo istegnuće, koje traži 10-15 dana stanke, ili čak puknuće zadnje lođe, a u tom bi slučaju bio aut otprilike četiri tjedna.

Malo-pomalo zla kob kuca na vrata. Nema Perišića, nema stopera Lokomotiva, valjda će na tome stati. Čačić sada već lagani strepi. Povoljna je vijest što je Marcelo Brozović trenirao cijeli tjedan s prvom ekipom Intera i jučer je bio u kadru za sraz s Torinom.

Linker
20. travanj 2024 20:05