Reuters, sn ilustracija
ENGLEZI SE PRISJEĆAJU

BARCELONIN ČAROBNJAK 'ABNORMALNIH' SPOSOBNOSTI 'Bio je vrlo malen, zapravo sićušan, ali odmah se vidjelo da je igrač iz druge galaksije'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. ožujak 2018. 10:35

Manje društvo sjedilo je za stolom u restoranu teniskog kluba Pompeia na Montjuicu, brdu iznad Barcelone, kada je CarlesCharlyRexach shvatio da Jorge Messi jedva obuzdava bijes i da bi mu svakog časa para mogla izbiti iz ušiju.

Dva tjedna je Argentinac iz Rosarija slušao obećanja, ali Barçini činovnici u tom razdoblju nisu uspjeli natipkati niti goli nacrt ugovora njegovu 13-godišnjem sinu.

“Rekao mi je da će se vratiti u Argentinu jer osjeća da ga klub opstruira. Istog trena sam mu dao riječ da ćemo potpisati ugovor s njegovim sinom, a kao dokaz odlučio sam rukom na papiru sročiti nekoliko rečenica. Zamolio sam konobara da donese list papira, a on se vratio sa... salvetom! I tako sam na salveti našvrljao da se kao tehnički direktor Barcelone obvezujem potpisati ugovor s Leom Messijem”, sjeća se Rexach, dugogodišnji nogometaš Barcelone, kasnije klupski skaut i desna ruka Johana Cruyffa. Salveta je danas uokvirena kao povijesni artefakt, a Leo Messi nastavlja iz tjedna u tjedan korigirati povijesne knjige.

Davno opjevanu anegdotu na dan utakmice Barça vs. Chelsea iz naftalina je izvukao The Sun. Tabloid je zakucao na vrata zaboravljenog asa, 71-godišnjeg Rexacha, klupske legende koja je jednom zgodom, tijekom boravka u Argentini, dobila signal da u zemlji raste još neviđen ‘wunderkind’. Rexach je u prvom trenutku pomislio da je riječ o 18-godišnjem talentu koji bi mogao odmah uskočiti u kadar prve momčadi. Morao je dobro protrljati oči kada su mu pokazali dječaka gotovo patuljastog rasta, no već nakon prve odgledane utakmice shvatio je da je riječ o nogometašu “abnormalnih sposobnosti” koji kad uzme loptu predribla sve igrače na terenu, neke i po više puta, prije nego što zabije gol.

“Bio je vrlo malen, zapravo sićušan, ali odmah ste vidjeli da je igrač iz druge galaksije”, sjeća se Rexach.

Kao nogometaš iz druge galaksije ili barem kralj ove igre - God Save The King, razvili su transparent navijači na Camp Nouu - Lionel Messi odigrao je i dvoboj s Chelseajem u srijedu. Antonio Conte se nakon utakmice nije stigao nadiviti “super, super, super igraču, izvanserijskom nogometašu koji svake sezone zabije 60 golova”.

Soccer Football - Champions League Round of 16 Second Leg - FC Barcelona vs Chelsea - Camp Nou, Barcelona, Spain - March 14, 2018   Barcelonas Lionel Messi celebrates scoring their third goal    REUTERS/Albert Gea - RC11B9F92680
REUTERS

S nova dva gola Messi je ušao u klub ‘centuriona’ platinastog Uefina natjecanja; prije njega sto pogodaka u Ligi prvaka postigao je samo Cristiano Ronaldo, ali Messi ima bitno bolje prolazno vrijeme (123 utakmice bile su mu dovoljne za golgetersku ‘stotku’, dok je CR7 brojčanik okrenuo nakon 137 utakmica). Gol kroz noge Thibautu Courtoisu nakon dvije minute i osam sekundi najbrži je pogodak u Messijevoj karijeri. Gotovo osam godina trajao je prethodni rekord (2:36) iz dvoboja s Racing Santanderom.

ostaje sp Premda Chelsea uopće nije bio loš, premda su Willian, Hazard i Alonso spuštenog garda dolazili na rub Ter Stegenova kaznenog prostora, 30-godišnji Barçin čarobnjak pobrinuo se da suparnik već nakon dvadeset minuta ostane daleko u retrovizoru. Prvo pogodak, zatim i asistencija Dembeleu, demonstracija brzine, lukavosti, osjećaja za prostor, rafiniranog poteza. Kada je u nastavku još jednom smjestio loptu iza leđa Chelseajeva golmana, Messi je ovjerio jedanaestu Barçinu ulaznicu za četvrtfinale Lige prvaka u isto toliko godina. Njegovoj riznici nedostaje samo naslov svjetskog prvaka s Argentinom, nepravda koja bi s Messijem u ovakvim izdanjima mogla biti ispravljena već u srpnju.

Linker
27. travanj 2024 02:28