UPITAN NASTAVAK KARIJERE

BARCINO ČUDO KOJE SU PRIJE GODINU DANA PLATILI 115 MILIJUNA EURA STVARA SVE VIŠE PROBLEMA 'Morao bi shvatiti kako funkcionira profesionalni nogomet'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. studeni 2018. 09:10

Kad je Neymar u ljeto 2017. godine u rekordnom transferu vrijednom 222 milijuna eura zamijenio Barcelonu Paris SG, čelnici katalonskoga kluba krenuli su u grozničavu potragu za igračem koji bi ga mogao zamijeniti. Novac nije bio problem, puno je Barca zaradila na Brazilcu, a izbor je na kraju pao na Ousmanea Dembelea. Za mnoge je to bilo veliko iznenađenje, a pogotovo kad se doznalo za odštetu koja je isplaćena njemačkom klubu.

Naime, transfer je bio težak čak 115 milijuna eura (s potencijalom da naraste do 145 milijuna), te je Borussia u tom poslu zaradila čak 100 milijuna eura. Dembele je samo godinu dana ranije u Dortmund stigao iz Rennesa za 15 milijuna eura. Bila je to win-win situacija za Borussiju, koja je s punom blagajnom mogla angažirati niz novih darovitih mladih igrača, a ujedno se riješila problematičnog igrača kojem je očito važan samo novac. Jer, za one koji su možda zaboravili, mladi je Francuz svoje tadašnje poslodavce na transfer u Barcelonu natjerao - štrajkom. A nešto slično događalo se i prilikom njegova prijelaza iz Rennesa u redove crno-žutih.

Da, ima talent kojeg mu se ne može osporiti, ima i iznimnu brzinu, No, još nije izgrađeni igrač, nedostaje mu puno toga da bi bio na top-razini europskog nogometa. U prošloj sezoni 21-godišnji je krilni napadač odigrao ispod razine očekivanja. Ako za nekog platite više od 100 milijuna eura, onda očekujete da će postići više od tri pogotka i sedam upisanih asistencija u 17 ligaških nastupa, odnosno u 930 minuta provedenih na terenu. U Ligi prvaka statistika mu je bila još gora, nastupio je u samo tri utakmice i zabio jedan gol.

Stalne isprike

Ovog ljeta Dembele je bio član francuske reprezentacije koja je osvojila naslov na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, on je u četiri utakmice upisao 165 minuta, te je bio daleko od standardne pozicije u momčadi. U Barceloni je na početku nove sezone bio starter, zabio je šest golova i dvaput asistirao u 15 nastupa u svim natjecanjima. Brojke su obećavale da bi moglo doći do pomaka, no kad se pogledaju njegove izvedbe na terenu, teško je nekoga uvjeriti da taj momak vrijedi 115 milijuna eura i da zaslužuje plaću koja također nije mala, prema nekim izvorima godišnje od Barcelone prima 12 milijuna eura, a s bonusima iznos može značajno porasti, čak do 20 milijuna.

A da cijeloj priči doda i osobni pečat, pobrinuo se ćudljivi 21-godišnjak prošlog tjedna. U četvrtak se nije pojavio na treningu, a o tome nikoga iz kluba nije ni obavijestio. Bio je nedostupan i na mobitel gotovo dva sata, a nakon toga ga je trener Ernesto Valverde izostavio s popisa kandidata za nedjeljni prvenstveni ogled s Betisom u kojem je Barcelona na domaćem terenu poražena rezultatom 3:4. Navodno je Dembele rekao da je zaboravio obavijestiti klub da je bolestan, no to opravdanje očito je bilo pretanko.

- Ne, nije to kazna, a svatko može objašnjavati onako kako to vidi. Ovo je momčad, a ja nastojim činiti najbolje za momčad i za klub. Moje je da donosim sportske prosudbe o tome što može biti dobro za nas, želimo pomoći igračima da budu bolji, želimo pomoći svima. Ono što očekujemo je da momčad i klub, koji je puno uložio u njega, iskoristi njegov talent - izjavio je Valverde o Dembeleu.

Poruka Piquea

Njegovi kolege iz svlačionice nisu baš najbolje prihvatili takvo ponašanje.

- I mi smo bili mladi i također smo radili pogreške. Iz našeg iskustva, moramo mu pomoći da shvati kako je nogomet 24-satni posao i da mora živjeti u skladu s tim. Uvjeren sam da će se popraviti u tom smislu te da će mu odluke poput ove koju je donio trener (izostavljanje iz momčadi) pomoći - prokomentirao je Gerard Pique.

A o temi Dembele oglasio se i francuski izbornik, svom je mladom ofenzivcu poslao javnu poruku.

- Nisam razgovarao s ljudima iz kluba iz jednostavnog razloga što se ne miješam u to kako klubovi funkcioniraju na dnevnoj bazi. Na njima je da vode računa o svojim igračima. Ousmane ima naviku kašnjenja. Kako bi se opravdao, siguran sam da će reći kako nije jedini. No, bez obzira na to je li u klubu ili reprezentaciji, mora biti svjesniji stvari od kojih se svakog dana sastoji nogomet na vrhunskoj razini. To bi moglo postati negativno, takve situacije mogle bi mu se ponavljati. Što prije to shvati, tim bolje za sve - jasan je bio Deschamps.

Linker
23. travanj 2024 03:40