REUTERS/Soe Zeya Tu
ZVIJEZDA U USPONU

BITKA ZA VELIKOG TALENTA: ŽELI GA ARGENTINA, TRAŽE GA AMERIKANCI, A ONDA MU JE STIGAO POZIV SVJETSKIH DOPRVAKA 'Da, zvali su me da igram za Hrvatsku!'

MATKO MILJEVIĆ Ofenzivni 18-godišnji veznjak Argentinos Juniorsa, do sada je već igrao za mlade sastave Argentine i SAD-a, no ima i poziv Hrvatskog nogometnog saveza
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 07. listopad 2019. 17:57

Sa samo 18 godina 170 cm visok ofenzivni vezni nogometaš Matko Miljević u fokusu je triju nacionalnih reprezentacija: Hrvatske, Argentine i SAD-a. Rođen je u Miamiju, roditelji su mu Argentinci, a djed Hrvat. Ove je sezone upisao tri nastupa za argentinskog prvoligaša Argentinos Juniors, s kojima ima ugovor do ljeta 2021. i za koje je zabio jedan gol kojim je prije mjesec dana donio pobjedu od 1:0 protiv Gimnasije iz La Plate.

Miljevića, koji je ranije igrao za mlade U-18 i U-20 reprezentacije Argentine i potaknuo interes Hrvatske, pozvao je Tab Ramos, izbornik američke U-20 reprezentacije. U rujnu ga je htio odvesti na reprezentativno okupljanje, no klub Miljeviću nije dao dopuštenje zbog utakmice u argentinskom kupu. Matko je, međutim, u američkom izdanju sportskih novina Marca ovaj tjedan rekao da bi uskoro mogao zaigrati za mladu U-20 reprezentaciju SAD-a.

- Tab mi je rekao da me želi registrirati za utakmice. Drago mi je što je zainteresiran. Ja sam imao želju igrati za tu reprezentaciju, i još uvijek imam, ali ne ovisi sve o meni - rekao je Matko.

Hladna glava za odluku

Iako je usred bitke triju reprezentacija, Miljević je zadržao hladnu glavu.

- Sve to mirno primam. Znam da ću morati donijeti odluku, koja će biti moja, iako je važno i mišljenje obitelji - napomenuo je momak koji je u Argentinosima ponikao, da bi ljetos ušao u njihovu prvu momčad. Krajem kolovoza debitirao je u remiju 0:0 na gostovanju kod Huracána, a četiri dana kasnije pred domaćom je publikom pogotkom osigurao pobjedu od 1:0 nad Gimnasijom. Na tamošnjem stadionu „Diego Armando Maradona“, nazvanom po nekadašnjem igraču koji je ponikao ondje, odigrao je svih 90 minuta.

- Bio sam neizmjerno sretan. Debitirati i zabiti gol san je svakog igrača, posebno jer sam igrao pred domaćom publikom. Bio sam superzadovoljan - naglasio je. Nakon toga nije bio u momčadi u iduće dvije utakmice, no u utorak je dobio posljednje 23 minute na gostovanju kod Colóna, gdje su Argentinos Juniorsi izgubili s 1:0.

Pulisic kao uzor

Matkovi su roditelji 2001. napustili Argentinu zbog teške financijske i gospodarske krize i preselili se u Miami, gdje žive stotine tisuća Južnoamerikanaca. Te 2001. godine, 9. svibnja, na Dan Europe, rodio se Matko Miljević. Godinu dana nakon njegova rođenja vratili su se u Argentinu, gdje je Matko počeo igrati nogomet. S 9 godina upisao se u Argentinos Juniorse, klub koji je 1985. godine osvojio Copu Libertadores, a 2010. i argentinsko prvenstvo, i koji je kasnije prolazio kroz teške trenutke, pa i ispao u drugu ligu 2014., da bi se 2017. vratio u elitni razred. Matko je lani počeo trenirati s prvom momčadi.

Sa 16 godina odigrao je već nekoliko utakmica za U-16 reprezentaciju SAD-a na jednom turniru u Francuskoj. Tada je asistirao u pobjedi od 3:0 nad Meksikom.

Tom je prilikom rekao da mu je jedan od uzora tri godine stariji Christian Pulisic, američki reprezentativac hrvatskog porijekla. Pulisica je svojedobno Hrvatski nogometni savez također htio obući u crveno-bijele kvadratiće, no ofenzivni vezni rođen u SAD-u izabrao je američku reprezentaciju. Tada je bio u Borussiji Dortmund, a danas je igrač Chelsea.

San je zaigrati za Barcelonu

Kada je dobio poziv podmlatka Argentine, Miljević se nije puno premišljao pa je zaigrao za U-18 i U-20 reprezentaciju. Prije dva mjeseca je za reprezentaciju Argentine do 18 godina, u dresu s brojem 10, zabio iz jedanaesterca gol protiv vršnjaka iz Španjolske za konačnih 1:0.

- Samo sam godinu dana živio u SAD-u, pa se više osjećam Argentincem. Odigrao sam neke utakmice za U-16 momčad SAD-a, no još uvijek nisam donio odluku o državljanstvu jer su me također nazvali iz reprezentacije Hrvatske, zbog mog djeda, kojemu sam obećao razmotriti i tu opciju - rekao je Miljanić prije mjesec dana za argentinski nogometni portal Pasión Paternal.

Njegov djed Hrvat rođen je u Banjaluci te je Matko otpočeo postupak dobivanja hrvatskog državljanstva, a želja mu je jednog dana zaigrati u Europi, u dresu Barcelone.

Linker
20. travanj 2024 02:42