Screenshot (Twitter/ Celtic)
NA POSUDBI U ŠKOTSKOM VELIKANU

BIVŠI DINAMOVAC I VELIKA NADA HRVATSKOG NOGOMETA NAKON TRANSFERA KARIJERE 'Mislio sam da od svega neće biti ništa, a onda se sve odigralo preko noći'

FILIP BENKOVIĆ ZA SN Bivši dinamovac debitirao za Lisice u Liga kupu, a onda završio na posudbi u Škotskoj
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. rujan 2018. 16:36

Ulovili smo ga na putu za glasgowski aerodrom, spremao se na okupljanje U-21 reprezentacije. Filip Benković doista ima intenzivno ljeto, puno promjena i preokreta. Put do Zagreba i Hrvatske, krenuo je iz Zagreba, preko Leicestera, pa Glasgowa.

Bit će još vremena

Odakle krenuti, možda od kraja, prvo ćemo razgovarati s Benkovićem, novim igračem Celtica.

- Eto, sve se odigralo vrlo brzo, u petak sam došao u Glasgow, u nedjelju sam već bio na klupi u Old Firmu. Nisam odradio nijedan pravi trening i već sam konkurirao za jedan od najvećih derbija na svijetu, ha-ha. Osjetio sam iz prve ruke tu atmosferu, to je veličanstveno. Kažu mi suigrači da se u Glasgowu već 10 dana ranije počinje pričati o Old Firmu, da je to uistinu nešto posebno. Ovo je bilo prvi put, bit će još vremena da potpuno izbliza upoznam taj veliki derbi - pričao nam je Benković, koji još nije uspio previše pričati s ostalim Hrvatima u Glasgowu.

Pitanje je smije li se s onima iz Rangersa, Grezdom, Barišićem i Katićem uopće vidjeti?

- Nisam još s njima previše razgovarao, vidjeli smo se samo na stadionu nakon utakmice. Sad ću s Katićem sređivati dojmove na U-21 reprezentaciji, razgovarat ćemo. Sa mnom je u Celticu Jozo Šimunović, on nije igrao, ozlijeđen je, ali, kako čujem, ide to na bolje. Uglavnom, nisam još uspio sasvim sve pohvatati, tek sam došao, ali sam zadovoljan kako se sve to odigralo.

Nisam razočaran

Djeluje dobro raspoložen, netko bi pomislio da će biti razočaran što nije uspio odmah u Leicesteru, što je već nakon nekoliko dana morao na posudbu u Škotsku?

- Ja, nisam razočaran, štoviše, drago mi je da sam došao u Celtic. Vidite, ja vjerujem u sebe, u budućnosti očekujem da ću se dokazati i u engleskom Premiershipu. Međutim, isto tako sam i realan, znam što je u ovom trenutku izvedivo, a što nije. U Leicesteru igraju stoperi vrijedni 70, 80 milijuna eura, iskusni engleski reprezentativci, svjestan sam da u ovom trenutku ne bih tamo puno igrao, da bih se teško borio za minute. Zato nisam imao ništa protiv toga da odem na posudbu, želim igrati, jer je to dobro za moj razvoj. Bilo je još opcija, nije Celtic bio jedini koji me tražio, međutim, ja sam rekao da bih najradije otišao u Glasgow. To je gospodski klub, veliki klub, koji ima visoke ambicije, bori se za naslove i igra u Europi. Sretan sam, mislim da je ovo za mene odlična opcija u ovom trenutku.

Poznato je da su ga Celtic i Brendan Rodgers željeli već i ranije, dok je još bio u Dinamu. Međutim, tada je Škotima ipak bio preskup.

- Da, istina je, Celtic me htio i tada, nije se dogodilo, sad se sve poklopilo. Došao sam na posudbu, očekujem da ću se brzo prilagoditi i izboriti za minutažu i standardnost.

Screenshot: www.lcfc.com

Druga dimenzija

Ali, da zaključimo nije ga pokolebalo to što nije odmah uhvatio mjesto u Leicesteru, nije odustao od dokazivanja u Engleskoj, u ponajboljoj ligi svijeta?

- Ma kakvi! Premiership je teško uspoređivati s HNL-om, to je druga dimenzija, naravno da nije jednostavno samo tako ući u konkurenciju. Samo sam trenirao u Leicesteru i već vidio kolika je razlika u intenzitetu, ritmu... Na meni je da se nametnem u Celticu, a nije nemoguće da već me Leicester vrati već na zimu. Ode li Maguire, kojega ovog ljeta ipak nisu prodali, nije ni to nemoguća opcija. No, sad sam prije svega koncentriran na Celtic i želim ovdje dati sve od sebe, ostaviti trag u ovom velikom klubu. Nisam htio negdje sjediti na tribini, želim igrati, a Celtic je prava sredina za moje motive i ambicije.

Vratimo se sad malo na one dane u Dinamu. Otišao je na neki način preko noći, za 15 milijuna eura, nije se stigao niti oprostiti. A nije stigao ni Dinamu pomoći ove sezone u Europi, zbog ozljeda je propustio početak sezone, nije sve to skupa mirisalo na dobro?

- Bili su to neugodni trenuci, ali sad je to iza mene, želim gledati samo prema naprijed. Srećom, počelo je ovdje dobro, odigrao sam i tri utakmice, za Leicester u Liga kupu, dvije za drugu momčad. Zdrav sam, nemam nikakvih problema trenutno.

Kako je došlo do tog transfera, koliko se dugo ‘kuhala’ stvar s Lisicama?

- Pa, pričalo se neko vrijeme o Leicesteru, ali nisam mislio da će postati konkretno, da će se transfer realizirati. A onda se realizirao preko noći, kad su krenuli u rješavanje, sve se odigralo vrlo brzo.

Cropix

Često je, dok je igrao u Dinamu, znao govoriti da ga ne zanimaju priče o transferima, da se time ne zamara. Ali, kako je uistinu proživljavao sve te priče oko transfera koje su trajale već dugo, godinama?

- Iskreno, padao mi je mrak na oči svaki put kad sam pročitao da nekamo idem, kad sam vidio da se ljudi razbacuju tim milijunima, da sam svaki dan u drugom klubu. Ali, s vremenom shvatiš da je to normalno, da je to dio posla i da se moraš na to priviknuti. Sad kad je sve to završilo, sigurno mi je lakše.

Neću preko medija

Zanimljivost je da je Benković jedan od rijetkih koji su otišli iz HNL-a, iz Dinama, za toliko novca a da dosad nije upisao nijedan nastup u A reprezentaciji? Očekuje li nakon ovoga, igranjem u Celticu, da će dobiti priliku kod Dalića i postati dio Srebrnih?

- Ha, neću ja ništa najavljivati i pričati preko medija, do reprezentacije postoji samo jedan put, da se nametnem igrama na travnjaku. Dat ću sve od sebe, naravno, reprezentacija je uvijek posebna priča, ali o tom potom.

Pratio je Dinamo u Europi, kako se čini ova momčad čiji je i on dio bio donedavno?

- Gledam, naravno, pratim, a te utakmice s Young Boysima proživljavao sam kao da sam s dečkima na terenu. Šteta što je tako završilo, što nije Dinamo ušao u Ligu prvaka. Ali, vjerujem da sad može napraviti rezultat u Europskoj ligi. Počela se vraćati publika, atmosfera na stadionu bila je izvrsna, to je ono što me dodatno čini optimistom kad je Dinamo u pitanju.

A Celtic, također je u Europskoj ligi. Mogao je biti i Dinamom suparnik?

- Eh da, mogao je. Upali smo u skupinu s Rosenborgom i dva Red Bulla, Salzburgom i Leipzigom. Bit će teško, ali vjerujemo u dobar rezultat. Celtic je klub s europskom tradicijom, imamo sjajne navijače, pun stadion i nadamo se da možemo proći tu skupinu.

Linker
27. travanj 2024 05:07