CROPIX
CIPARSKI MODEL

BIVŠI HAJDUKOV AS BORI SE ZA TROFEJE, ZABIJA GOLOVE, ALI IMA I RECEPT ZA 'SVOJE' BIJELE 'Moraju ostaviti najvažnije igrače na okupu i još se pojačati'

ANTON MAGLICA Napadač Apollona iz Limassola, negdašnji napadač poljudskoga kluba, zabija golove i bori se za trofeje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. ožujak 2018. 21:25

Anton Maglica uživa u Limassolu. Njegov Apollon bori se za naslov prvaka, igra četvrtfinale Kupa. Nekadašnji igrač Hajduka bori se za trofeje i zabija golove. Ove je sezone zabio 11 pogodaka u 18 susreta, drugi je strijelac kluba nakon Argentina Zelaye koji ima 15 zgoditaka na svom kontu.

- Dva boda smo iza Apoela, kluba koji je osvojio pet zadnjih naslova prvaka Cipra. Ušli smo u play-off s ravnopravnim izgledima, za 10 dana dolazi nam Apoel u Limassol, slijedi nam pravi ciparski derbi - reći će nam Maglica kojeg smo “uhvatili” nakon klupskog ručka.

Ručak od 20 sljedova

Ispričao nam je Maglica kakav je to bio happening, druženje igrača potrajalo je gotovo sat i pol.

- Ručak od 20 sljedova, tradicionalno na ciparski način.

Ali, nismo Maglicu nazvali da bismo pričali o ciparskoj kuhinji. Nogomet je dakako u prvom planu, jer Maglica je nekoć bio veliki adut Hajduka, jedne sezone (2014.) i prvi strijelac splitskog kluba sa 12 pogodaka. Napustio je Poljud u siječnju 2016. godine, ustupio mjesto Velezu i Arteagi koji su te zime došli na Poljud. Danas su Argentinac i Venezuelac daleko od očiju hrvatske nogometne javnosti, a Maglica plijeni pozornost u klubu koji je ove sezone igrao i Europa ligu. Ostvario je klub iz Limassola uspjeh kojem se i Hajduk konstantno nada, uspjeh kojem Bijeli teže iz godine u godinu, ali Apollonu je uspjelo odigrati europsku jesen. Preko danskog Midtjyllanda domogao se Europske lige u kojoj je zauzeo četvrto mjesto u skupini s Evertonom, Lyonom i Atalantom.

Split, 171115.
Nogometna dvorana stadiona Poljud.
Na fotografiji: Anton Maglica nogometas Hajduka.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

- Utakmica s Evertonom ostaje za cijeli život. Uzeli smo bod odigravši 2:2, a jedna je i moja asistencija.

Da je ostao u Hajduku, isto bi igrao na Goodison Parku prošle godine, ali Hajduk je za Maglicu odavno završena priča. Ugovor na Poljudu raskinut mu je šest mjeseci prije isteka i svoju sreću pronašao je na Cipru. A danas bi dobro došao Hajduku.

- Danas sam iskusniji, ha-ha... Šalu na stranu, Hajduk je moja prošlost iz koje pamtim samo lijepe uspomene - reći će bez oklijevanja.

Puno je sličnosti između Hajduka i Apollona, jer ne povezuje samo Maglica ta dva kluba. Apollon je zadnji naslov prvaka Cipra osvojio 2006., godinu dana nakon što su Bijeli uzeli svoju posljednju titulu u HNL-u. Sličan je i put u stvaranju momčadi.

- Apollon je u siječnju 2016. bio šesti klub na Cipru, danas smo u najužem vrhu. Pored toga, iz momčadi koju sam zatekao kada sam došao u klub prije dvije godine, danas je ostalo samo pet-šest igrača. Svakog ljeta otiđe pet igrača, a novih pet-šest dođe s naglaskom da nema plaćanja odšteta. Nekoliko je igrača došlo na posudbu iz jačih, većih klubova. Brazilac Allan je na posudbi iz Liverpoola, Martinez iz Olympiacosa, Antonio Jakoliš iz Steaue, Brazilac Alef iz Brage. Svi su na posudbi godinu dana s mogućnošću produljenja.

Posuđeni igrači iz kvalitetnijih sredina, nekoliko dolazaka igrača bez odštete i polako se formirala momčad koja nakon igranja u Europa ligi dašće za vratom vodećem Apoelu.

Soccer Football - Europa League - Apollon Limassol vs Atalanta B.C. - GSP Stadium, Nicosia, Cyprus - November 2, 2017   Atalanta's Andrea Petagna in action with Apollon Limassol’s Anton Maglica and Esteban Sachetti    REUTERS/Yiannis Kourtoglou
REUTERS

- Apoel je neprikosnoven na Cipru, jer im igranje u Ligi prvaka omogućuje plaćanja igrača koje nitko u ligi ne može pratiti. Koliko? Na Cipru se priča da ugovor može prijeći i 400.000 eura godišnje. Ogromni su to novci za ciparske prilike i Apoelovo konstantno igranje u Europi pokazalo se kao bitna prevaga. Ali i mi rastemo iz godine u godinu.

Hajduk bolje plaća

Lako je povući paralelu ciparskog i hrvatskog prvenstva. Godinama dominantni Dinamo, koji je ove sezone prvi put nakon niza godina propustio europsku jesen, ima status poput Apoela na Cipru. Ali, Hajduk kao i Apollon ozbiljno napada.

- Za razliku od Apollona, Hajduk je očito u boljoj financijskoj situaciji kada se plaćaju i odštete za igrače. Drago mi je da se Hajduk podigao, da igrači imaju dobra primanja i premije. Takva situacija obećava, daje nadu da bi na ljeto i Hajduk mogao napraviti iskorak u Europi.

Ambicije Apollona su velike u nacionalnom okviru, predsjednik kluba želi i Kup i prvenstvo.

- Vjerujem da je došlo vrijeme za naslov prvaka. Otkad sam u Apollonu nismo ovako dobro i uvjerljivo igrali, ali već ovog vikenda imamo jaki test na gostovanju kod Anorthosisa. Šteta za Hajduk da je puno zaostao za Dinamom u prvenstvu, ali drugo mjesto ne može doći pod znak pitanja. Za sljedeću sezonu moraju ostaviti najvažnije igrače na okupu i pojačati se, mi smo tako radili i došli do europske jeseni. Pokušat ćemo i ovog ljeta, ali volio bih da krenemo u kvalifikacijama Lige prvaka.

Može li se ciparski model europske jeseni prenijeti na Hajduk? Može, nije upitno. Apollon je klub bitno manje tradicije nego Hajduk u europskim okvirima, po Transfermarktu momčad im vrijedi 16 milijuna eura, za trećinu manje od Hajduka koji se cijeni na 24 milijuna eura. Ali, trebat će sreće i znanja za takav uspjeh.

- Jasno je da trebaš imati sreće u ždrijebu, a ovog ljeta će biti još teže od Europe. No, bit će i veći novci za onoga tko uđe. Mi smo jednom uspjeli i sada znamo kakav je užitak igrati velike utakmice. Nadam se da će to poći za rukom i financijski stabilnom Hajduku - kazat će Maglica i dodati za kraj:

- Ako ništa drugo, Limassol me jako podsjeća na Split. Grad je od 250.00 stanovnika samo što je još toplije nego u Splitu. Proteklih dana smo uživali na 23-24 Celzijeva stupnja. Kažu mi da smo bili najtopliji grad u Europi.

Linker
18. travanj 2024 11:24