sn arhiva
NOVI VLADAR GABALE

BIVŠI HAJDUKOVAC PROŽIVLJAVA ZVJEZDANE TRENUTKE 'U ZEMLJI' ROBERTA PROSINEČKOG 'Stavljam mjesečnu plaću da će Dinamo biti prvak'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. studeni 2016. 22:55

U četvrtak je Gabala igrala s Anderlechtom u Europskoj ligi. Još jednom naivno su izgubili, ali s tribina je odjekivalo: “Ozobić, Ozobić!“ I tako nekoliko puta. Tu i tamo hrvatski portali grunu naslov “Pogledajte eurogol hrvatskog majstora” kao nakon što je ljevicom u rašlje s dvadesetak metara matirao Ziru, ali tek kad dođete u Azerbajdžan može vidjeti dimenziju ugleda koji je Filip za kratko vrijeme stekao.

- U Gabali su oduševljeni njime. On im je najveće pojačanje koje su doveli, prvo s kojim su doista pogodili. Prevaga je u ovdašnjoj ligi. Karabah je po igračkom kadru znatno bolji, a Ozobić je glavni razlog što se drže rame uz rame.

Vrhunski fajteri

To nam je pričao Gordan Ciprić, pomoćnik Roberta Prosinečkog u azerbajdžanskoj reprezentaciji. I dodao:

- Nažalost, nema uvjete da ga zovemo u nacionalnu vrstu.

Izbornik nudi gotovo iste rečenice:

- Filip je super igrač, jedan od najboljih u Ligi, doveo je Gabalu na prvo mjesto. Otkako je došao igra fenomenalno - pričao nam je Prosinečki.

Ozobićeva profesionalna karijera započeta u moskovskom Spartaku nije otišla u najveće visine, ali u Azerbajdžanu je za samo nekoliko mjeseci postao zvijezda. Vidjeli smo dopredsjednika kluba Fariza Najafova kako se naklonio tati Miljenku na Bakcell Areni nakon europskog sraza, čuli direktora Zaura Azizova:

- Ozobić je već naš, Azer, tako ga doživljavamo.

Zanimljivo, njih dvojica su vrhunski fajteri, prvi je bio svjetski prvak u karateu, drugi je MMA borac.

Gabala je za Ozobića bila pun pogodak. Klub koji postoji tek desetak godina iz mjestašca odakle je gazdina supruga, i više vremena provodi u Bakuu nego doma, nikad dosad nije bio ni drugi u prvenstvu. A sad je jedino pitanje hoće li postati prvak. Karabah dominira godinama, u utorak je derbi jeseni za prvaka polusezone.

- Kako ćemo proći? Ozobić će riješiti - sa smiješkom nam je pričao administrator koji se brine da Filipu ništa ne manjka.

- Za pobjedu nad Anderlechtom imali smo premiju 15.000 eura. Nismo uzeli, ali trener kaže da je zadovoljan, da smo morali dobiti - pričao nam je Ozobić s kojim se družimo ovih dana. Odveo nas je na večeru u brazilski restoran Rodizio.

- Ozobić! Može fotka - oduševio se konobar kad ga je ugledao u svojem lokalu i pohvalio se:

- Robert Prosinečki nam dolazi svaki tjedan.

Prelijepo i ugodno

Žuti daleko na prvom mjestu, ali i Ozobić, veleposlanici su hrvatskog nogometa i zemlje na Kaspijskom jezeru. Predsjednik Gabale je Tale Hejdarov, sin ministra za hitna stanja Kamaladdina Hejdarova, gazde za kojeg kažu da je težak 50 milijardi eura, a zajedno su vlasnici oko 600 tvrtki, nema s čime se ne bave. Najmanje naftom i plinom. Planiraju u Gabali napraviti stadion na kojem bi mogli igrati europske utakmice, izgradili su trening kamp i čak šest hotela, kao odmorište za imućne na lokalnim skijalištima. U Bakuu posjeduju tri hotela, u jednom od njih Qafqaz City stacionirana je ekipa veći dio godine.

- Baku je sjajan grad, ovdje je fantastično biti nogometaš - priča Ozobić: - Kad sam prvi put došao, oduševio sam se. Prelijepo je i ugodno. Za mene koji sam ovdje zbog nogometa sve je idealno.

Filip je neobično fin za nogometaša. Nakon što je trener odredio njega za pucača jedanaesteraca, a dopustio je Brazilcu Marcelinhu da mu to preuzme, pa još i nakon gola za 1:1 promaši šansu s bijele točke za 2:1, mnogi u klubu su mu savjetovali:

- Filipe, primi stvari u svoje ruke i rješavaj to.

Već devet godina nerazdvojan je s Markom Naletilićem i Zvonom Bljajićem koji ga kao menadžeri prate. Znaju li kritizirati?

- Zvone me uvijek tjera - hajde jače, hajde bolje, ne da mi da se opustim. Nadgleda sve. Ali i pohvali me kad je dobro - u ležernom tonu s puno smijeha će Filip:

- Jako sam zadovoljan s ovih pet mjeseci sezone, a vjerujem da će biti i kvalitetnije. Nisam se zamarao s brojkama, no veselje je kad vidiš i statistiku golova i asistencija.

Još da pucate penale.

- Shvatio sam (smijeh). Moram ih uzeti na sebe. Eto, već protiv Karabaha, bude li jedanaesterac, izvodim ga.

Nadaju se da ćete riješiti derbi...

- Nije mi to pritisak, nemam problema s opterećenjima jer ona su sastavni dio posla koji radimo. Štoviše, drago mi je što vjeruju u mene, zadaća mi je da opravdam to i da pobijedimo Karabah. Mislim da ćemo pokazati kako smo bolji.

TV prenosi HNL

Misli Ozobić, ali Prosinečki nam nudi drugačiju prognozu:

- Objektivno, Karabah ima veću kvalitetu u domaćim igračima. Prognoziram da će dobiti. Recimo 1:0.

U nedjelju smo bili na ručku, Prosinečki s članovima svojeg stožera Gordanom Ciprićem te Draganom Spasićem i Radišom Milivojevićem iz Srbije koji je ujedno fizioterapeut u Karabahu, Ozobić s ocem Miljenkom, menadžerom Zvonom Bljajićem i prijateljem Hrvojem Kardumom, Veliki Žuti nas je baš pogostio u vrhunskom turskom restoranu.

- Tradicija je na njihovoj strani, triput zaredom su prvaci, no puno smo se podignuli i možemo se nositi - misli Ozobić.

Što biste dali za titulu prvaka?

- Puno toga, ne znam točno što sve.

Oni vama vjerojatno novi ugovor.

- Nego. Ne bih se žalio.

Igrali ste u Slavenu Belupu, kako se ovdje nosite sa statusom zvijezde.

- Dogodi se da me ljudi prepoznaju na ulici, ali u Azerbajdžanu nogomet nije toliko popularan kao kod nas, puno se diže i svake godine će napredovati.

Koliko vas traže novinari?

- Postoji jedan sportski list, više puta su pitali za intervju, i nakon utakmica bude razgovora za medije, ali nije posebna presija.

Ispalo je kako ste trebali otići u Azerbajdžan da i doma počnete dobivati bolji status.

- Moguće je i to. Ne mogu se uspoređivati Gabala i Belupo jer ovdje imam daleko unosniji ugovor i već dvije godine zaredom je klub u Europskoj ligi. Dok hrvatski klubovi, osim Dinama, nisu u skupinama. Ulažu i vraća im se.

Kad biste igrali protiv Rijeke ili Dinama, kako bi to završilo?

- Ne bismo bili bez izgleda, podjednaki smo, ne znam tko bi dobio.

Godilo nam je, ali nas i začudilo kad smo čuli da ovdašnja sportska televizija Idman prenosi HNL.

- Da, oni daju uživo susrete Hrvatske lige, eto Franjić i ja gledali smo Belupo - Rijeka, pa Dinamo, svako malo nešto. A ako neke nema onda je tu streaming na laptopu. Taj Idman prenosi španjolsku ligu, njemačku, brazilsku, s njima i hrvatsku.

Kladili bismo se da je i to rezultat utjecaja Hrvata. Pa što bi inače izabrali baš nas.

- Sada je Rijeka dobra, jaka, ima prednost, ali ipak mislim da će Dinamo na kraju biti prvak - jasan je Filip.

Koliko ste spremni manata staviti na to?

- Jednu mjesečnu plaću.

Opa, pa to nije malo.Prilično se sigurni.

- Sve sam kazao.

Linker
23. travanj 2024 20:44