Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
POGLED PREMA ZAGREBU

BIVŠI HAJDUKOVAC ŠOKIRAN SITUACIJOM NA MAKSIMIRU OTKRIVA KAKO TO RADE U NJEGOVOM KLUBU 'Nije mi jasno, u šoku sam zbog ovoga što se događa'

GORAN MILOVIĆ Nekadašnji stoper Splita i Hajduka u belgijskom Oostendeu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. travanj 2020. 00:19

Premda je 5. travnja bio datum kada su momčadi trebale krenuti s treningom, još dva tjedna trajat će ‘lockdown’ zbog koronavirusa u Belgiji.

- Bit će dobro ako i tada krenemo s obzirom na to da postoji inicijativa Club Bruggea i Genta da se prvenstvo okonča na aktualnom plasmanu. Ostalo je još samo jedno kolo do play-offa, ne bi nastavak promijenio ključne pozicije i zato se pokušava progurati ideja o definitivnom zaključenju sezone - kaže nam Goran Milović, Splićanin u dresu prvoligaša Oostendea.

Dok lopta ne krene ili se ne pronađe konačno rješenje za sezonu, belgijski se nogometni klubovi, kao i svi na svijetu, bave financijama. Zanimljiv je model po kojem se u Oostendeu rješava krizno stanje.

- Prvi prijedlog uprave bio je smanjenje plaće već za ožujak, međutim taj je prijedlog odbijen, jer ionako je prošli mjesec u rasporedu bila reprezentativna stanka i klub nije imao planiranih prihoda.

Za ožujak u Oostendeu plaća ostaje ista, ali mijenja se iznos za travanj.

- Plaća za travanj je 50 % manja, nepovratno, bez uvjeta.

Kako se dalje planira? Za svibanj, lipanj...

- Otvorit će se novi pregovori, za sada razgovaramo mjesec po mjesec. Ali klubovi su pritom dobili mogućnost stavljanja igrača i članova stožera u status tehničke nezaposlenosti.

Što znači termin ‘tehničke nezaposlenosti’?

- Događa se u trenutku kada netko ne prihvati ponuđeno smanjenje ugovora. U tom trenutku klub ga može staviti na minimalac koji u Belgiji iznosi 2300 eura bruto. Pojedini klubovi su to već uradili s dijelom igrača i članova stručnog stožera.

Oostende će sa svojim igračima razgovarati o plaćama za svaki sljedeći mjesec posebno, a Milovića čeka i razgovor oko produljenja ugovora. Naime, aktualna obveza s Oostendeom istječe na kraju sezone, u lipnju ove godine.

- Klub je do 1. travnja imao opciju produženja ugovora za još jednu sezonu, a time bi se i plaća povećala za 20 %. Opcija nije aktivirana i trenutno imam mogućnost razgovora sa zainteresiranim klubovima, jer sam praktički slobodan ovog ljeta. U međuvremenu i Oostende može ponuditi nove uvjete za produženje, ali bit će puno posla po tom pitanju u klubu, jer čak 16 igrača ovog ljeta može napustiti Oostende. Sedam na posudbi i devetorica s istekom ugovora, gotovo cijeli kadar prve momčadi.

Bit će još takvih slučajeva, jer ovog ljeta tržište će funkcionirati na novim financijskim osnovama i promijenit će se odnosi ponude i potražnje.

- Teško će netko nuditi fiksne ugovore, više će se klubovi bazirati na progresivnim ugovorima u koje će se ugraditi i rizik posljedica koje će ostaviti pandemija.

Glavna tema u HNL-u je Dinamo, smanjenje ugovora igračima i otpuštanje stožera Bjelice. Kakav je pogled iz Belgije na tu, za sada, jedinstvenu priču.

- Zaista je posebna priča, jer ne može se igračima tako dugoročno smanjivati ugovori kada su tolike velike novce zaradili za klub igranjem u Ligi prvaka. Nije mi jasno, šokiran sam što se događa. U Belgiji svi smanjuju, ali se razgovara mjesec po mjesec, a ne oduzima se više od pola plaće na šest mjeseci. Čude me ti potezi, jer Dinamo je imao velike prihode prošle godine.

Za kraj i pitanje o životu u Belgiji tijekom pandemije. Zaraženih je na jučerašnji dan bilo 12.775, preminulih 705. Kako izgleda svakodnevnica u Oostendeu?

- Sve je zatvoreno osim ljekarni i prehrambenih trgovina. Ipak, lijepo je vrijeme izvuklo ljude iz kuća. Ne izgleda dramatično u samom Oostendeu, pandemija je više pogodila sjeverni dio Belgije uz granicu s Njemačkom.

Linker
16. travanj 2024 09:37