JAPANCI MU 'SKUHALI'

BIVŠI TRENER DINAMA SHRVAN I RAZOČARAN NAKON RUŽNOG RASTANKA 'Baš su me šokirali! Ništa nije ukazivalo da će se to dogoditi, ne znam što bih rekao'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 14.04.2018. u 09:35

 • Nije zadnjih dana Vahid Halilhodžić odgovarao na pozive, otkaz u japanskoj reprezentaciji samo dva mjeseca prije SP-a ostavio je na njemu traga. Jučer se ipak javio, umornog glasa, teško je skrivao razočaranje.

  - Ne želim puno pričati. Idem još u Tokio za nekoliko dana, riješiti stvari, nakon toga ću reći neke stvari koje su mi na duši - kazao je Vaha, ali ipak s nama podijelio dio svog razočaranja.

  - Šokirali su me, baš jesu. Ništa, ali baš ništa nije ukazivalo da će se to dogoditi, sve je išlo kako treba, pripremali smo se za Svjetsko prvenstvo, planirao sam razdoblje do početka prvenstva, a onda su mi rekli da više nisam izbornik. Ne znam što bih rekao.

  SAITAMA, JAPAN - SEPTEMBER 03: Vahid Halilhodzic, coach of Japan hints the negative point after the match[action] during the 2018 FIFA World Cup Qualifier Round 2 - Group E at Saitama Stadium on September 3, 2015 in Saitama, Japan. (Photo by Kaz Photography/Getty Images)
  Kaz Photography / Getty Images
   

  Pričat ću o detaljima

  Neka službena verzija, koju su prezentirali u Japanskom savezu, glasi da je došlo do poremećaja odnosa i komunikacije u svlačionici, između izbornika i igrača i da je ovo bila hitna intervencija. Što je toliko pošlo po zlu između izbornika i igrača?

  - Ne znam, doista, nisam osjetio da su igrači nešto nezadovoljni. Možda oni koji nisu igrali, možda su oni nezadovoljni, tko će znati? Kažem, ne bih puno pričao o svemu tome dok do kraja ne riješimo situaciju, možda u međuvremenu dobijem i neke nove sponzaje o čitavom događaju. Pričat ću o detaljima kad za to dođe vrijeme.

  No, u svakom slučaju, dogodilo mu se isto već drugi put. Da uoči Svjetskog prvenstva dobije otkaz. Tada, prije osam godina u Obali Bjelokosti, sad u Japanu. Po tome je možda i raritetan trener u svijetu?

  SUITA, JAPAN - JUNE 07: Mehmed Bazdarevic (L) , head coach of Bosnia and Herzegovina and Vahid Halilhodzic, head coach of Japan greet prior to the international friendly match between Japan and Bosnia and Herzegovina at the Suita City Football Stadium on June 7, 2016 in Suita, Osaka, Japan. (Photo by Atsushi Tomura/Getty Images )
  Atsushi Tomura/Getty Images / Getty Images
   

  - Ma te dvije stvati su neusporedive. U Africi sam dobio otkaz nakon prvog poraza u 24. utakmici na klupi, ali - to je Afrika. Tamo to na neki način očekuješ, znaš da se može dogoditi. Uostalom, tamo je tako odlučio predsjednik države, to je bila politička odluka. Znaš da tako stoje stvari, da politika kroji priču i lakše je shvatiti kad dobiješ otkaz. Ali, kad se to dogodi u Japanu, u urednoj i organiziranoj zemlji dogodi takvo što, onda je uistinu šokantno. Još ne mogu doći sebi. Pa, plasirali smo se na SP, bili najbolji u našoj skupini, izborili smo plasman među prvima, sve je išlo normalnim tijekom, a onda kao grom iz vedra neba - otkaz. Ne znam, stvarno ne mogu objasniti.

  Iako, stekli smo dojam u zadnjim razgovorima s njim da nije baš optimističan i euforičan, da mu se neke stvari u japanskom nogometu nisu dopale, znao je o tome i javno govoriti. Kao da je očekivao puno veću igračku kvalitetu i ambiciozniji Savez.

  - Ja sam više puta rekao da Japan, kao jedna od najjačih svjetskih ekonomija, kao stabilna država, mora više ulagati u nogomet. Mnoge siromašnije i manje države otišle su naprijed u nekim stvarima, Japanci tu kaskaju i na to sam ih upozoravao. Od rada s mladima nadalje... A s druge strane, očekuje se da pobjeđujemo i da prođemo skupinu na SP-u. Iskreno sam govorio ono što vidim, moguće je da se nekome to nije sviđalo. Nisam mogao pričati ono što ne mislim.

  Sad želim odmor

  Pretpostavljamo da ponuda ne nedostaje, da bi Vaha uskoro mogao imati novi posao?

  - Ponuda ima, naravno, zovu već ljudi, ali trenutno ne razmišljam o novom poslu. Želim se prvo dobro odmoriti, a onda ćemo vidjeti gdje ću i što ću. Polako, još moram riješiti sve s Japancima, ima vremena. Nisam ovo očekivao.

  Toliko za sad, kad definitivno riješi sve s donedavnim poslodavcem onda možda i otkrije sve što ga tišti. A tišti ga, očito, puno toga.

  Iz drugih medija