Marco Luzzani Getty Images
TRENER O BUDUĆNOSTI

BJELICA NAKON ZAVRŠETKA DINAMOVE ČAROLIJE U EUROPI OTKRIO PLANOVE 'Osamnaesti klub Bundeslige, šesnaesti Serie A ili nešto u Kini me ne zanima'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. prosinac 2019. 13:14

Dinamova europska čarolija je završena. Ovoga puta prije Božića. Otkako je došao Nenad Bjelica, europski nogomet bio je stalni gost maksimirskog dvorišta, sada će prvi put Dinamo igrati polusezonu samo na domaćem terenu, ostaju HNL i Kup.

Ali prije njegova dolaska bilo je tako 49 godina, pa se nogomet igrao i dalje, a Dinamo je ostao veliki klub, izrasle su bez europskog proljeća sjajne generacije, izvrsni igrači, reprezentativci, velike zvijezde. Da, žao nam je što neće biti šušura i glamura kao prošle sezone, praćenja ždrijeba za proljetne europske utakmice, pisanja o Dinamovim moćnim protivnicima, špekulacija, analiza, kombinacija, svega što ide uz to. Ali dobro, tako su se poklopile stvari.

Jučer smo porazgovarali s trenerom Nenadom Bjelicom. Tema je bila - kako dalje? Stiže prijelazni rok, zimske pripreme. Naravno, prije toga Modre očekuju još dvije prvenstvene utakmice, s Lokomotivom, te onda ona odgođena s Rijekom.

- Kad završi ova polusezona, sjest ćemo i staviti sve na papir. Puno toga ovisi o ponudama koje mogu doći za naše igrače. Možda će neki igrači željeti otići, možda ćemo nekima mi sugerirati da odu. Za proljeće želimo napraviti kvalitetnu i gladnu momčad - kazao je Bjelica u uvodu.

Onda je izrekao jednu bitnu informaciju...

- Ne treba nam tako širok kadar bez Europe! Računamo na dvadeset utakmica ako se plasiramo u finale Kupa. Nije to puno manje u odnosu na prošlu godinu kad smo igrali 24 utakmice, ali ne treba nam zaista tako širok kadar, pogotovo znajući da imamo tako kvalitetne mlade igrače kakve mi imamo. Gledamo da smanjimo kadar, nekima ćemo dati šansu da igraju negdje drugdje, a možda ćemo nekoga i prodati.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Dakle, jasno jest da će se u ovom prijelaznom roku puniti rubrika - “odlasci”. Pitali smo Bjelicu je li u klub došla kakva ponuda za neke igrače?

- Ne znam, niti me to previše zanima, niti o tome vodim brigu. Nije to moj dio posla, o tome ne bih ja trebao razmišljati. Sve će se više znati kad krene prijelazni rok.

S obzirom na to da je kazao kako Dinamo ima kvalitetne mlade igrače, je li to onda bila najava da će momčad početi graditi na tim mlađim snagama?

- Imamo dosta igrača na posudbi koji su iznimno kvalitetni, tako da se do ljeta ne trebamo pod svaku cijenu pojačavati s nekim velikim imenima. Možda ćemo dovesti jednog ili dva igrača visoke kvalitete da malo osvježimo momčad. Ali, ponavljam, imamo dečke koji dobro igraju na posudbi, te koje ćemo možda vratit te i na taj način osvježiti konkurenciju. Tu su naši dečki Ćuže, Đurasek, Moharrami, Šemper... S tim da, naravno, ne bi imalo smisla vraćati Šempera s posudbe ako ostane Dominik Livaković. U Olimpiji su Menalo i Knežević, ali su oni posuđeni do ljeta. Ova prva tri igrača koje sam spomenuo, Ćuže, Đurasek i Moharrami bi mogli biti neka opcija za povratak, ali sve ovisi o odlascima igrača.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Koliko Bjelica ima energije za stvaranje novog Dinama? Jer ove generacija je dala svoje, ostvarila sjajne europske rezultate, valjda vam je jasno da sljedeće europske sezone više nikada nećete gledati ovaj Dinamo, ovu momčad. Otići će Olmo, moguće i Petković, Livaković, Oršić, Perić... Tko zna hoće li ostati Stojanović, Leovac, Theophile, Hajrović, Gavranović, Ademi, Majer... Neće, naravno, otići svi, ali neki od njih sigurno hoće.

Dinamo već od ove zime kreće u novu priču, gradnju nove europski vrijedne momčadi.

- Imam energije! Da, danas je dosta teško pričati o tome, nakon tako razočaravajuće večeri, nije lako pričati o daljnjoj budućnosti. Fokusiran sam samo na ovo što dolazi u sljedećih tjedan dana. Želimo završiti polusezonu kako dolikuje našoj momčadi, na način kako smo igrali u ovih godinu i pol dana. U Dinamu sam sretan, dobro mi je, imam dovoljno energije, gušt mi je raditi s ovim igračima, s ovim ljudima u klubu. Navijači me cijene tako da u ovom trenutku ne razmišljam ni o čemu drugom osim o Dinamu.

Zagreb, 021119.
Nogometna utakmica 1. HNL izmedju GNK Dinamo Zagreb i NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: Nenad Bjelica, trener Dinama.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX

Ipak, ti navijači koji vas cijene, posebno na društvenim mrežama, iskazuju bojazan da biste mogli dobiti kakvu dobru ponudu te na koncu ipak otići iz maksimirskog kluba. Budimo realni, vaš rad u Dinamu je itekako prepoznat, imali ste sjajne rezultate?

- U ovom trenutku sigurno nema nikakve ponude. Nema baš previše klubova gdje meni može biti puno bolje nego u Dinamu. Da, meni je cilj doći do lige Petice, ali samo vrhunski klubovi lige Petice. Neki osamnaesti klub Bundeslige ili šesnaesti Serie A sigurno mi nije zanimljiv. Sve dok sam u Dinamu takvi klubovi za mene nisu opcija. Kao što za mene nisu opcija Kina, Saudijska Arabija i takve slične države. Ne želim ići tamo samo zbog novca, meni je vrlo važna kvaliteta života, blizina moje obitelji, a to sve imam u Zagrebu. Ne razmišljam o takvim avanturama.

Pitali smo Bjelicu kako će se stvarati nova momčad ako odu, recimo, najveće zvijezde poput Olma i Petkovića? Jer nakon što se Dinamo nije plasirao u europsko proljeće, možda bi u novim okolnostima i oni mogli izraziti želju za odlaskom.

- Koliko ja znam, zasad nema ponuda za te igrače. Ali, Bože moj, iz Dinama su već odlazili veliki treneri, veliki igrači, pa je Dinamo ostao i ostat će veliki klub. Ukoliko se to dogodi, trebat će nam dobre alternative, mi ih imamo unutar našeg kadra, alternative koje mogu zamijeniti te igrače, a tamo gdje nemamo alternative dovodit ćemo kvalitetne igrače. Svjesni smo mi da su naši igrači na tržištu vrlo atraktivni i svima poželjni. Teško je igrača zadržati kad dobije ponude “puta pet ili puta deset” nečega. A klub na kraju krajeva živi od prodaje igrača. To je neminovnost Dinama. Ukoliko dođe do prodaje naših najboljih igrača, okrenut ćemo se drugima, pokušat ćemo njih dovesti na razinu na koju smo doveli ove dečke - zaključio je Bjelica.

Linker
25. travanj 2024 12:58